Виаграта на Хималаите – жертва на климатичните промени

Гъбата се продава по-скъпо от златото в аптеките
24 окт 2018 08:10, Елка Василева
8
Виаграта на Хималаите – жертва на климатичните промени
Снимка: архив, Reuters

Всяка пролет в Хималаите хиляди селяни от Непал, Тибет и Бутан се втурват да събират гъба, известна като афродизиак, която расте във вътрешността на гъсеница и която се продава понякога по-скъпо от златото в китайските билкови аптеки. Гъбата, която се казва ярсагумба или Ophiocordyceps sinensis, е известна с прозвището "виаграта на Хималаите".

Ново изследване, появило се в аналите на Американската академия на науките, обаче показва, че климатичните промени допринасят за намаляването на гъбата, предаде Франс прес.

Досега се смяташе, че гъбата става все по-голяма рядкост заради прекомерната експлоатация и жестоката конкуренция. През 2009 г. и 2016 г. реколтата стана причина за кървави сблъсъци в Непал.

Сега учени са разговаряли с около 40 събирачи на гъбата в Тибет и в Съчуан в Китай. Те са проучили и още 800 интервюта, направени по време на други изследвания. Освен интервютата, учените са направили метеорологичен и географски анализ и анализ на околната среда и са съставили приблизителна карта на производството на гъбите. Те са направили оценка на развитието на това производство от десетилетия насам.

От всичко това излиза, че естественият хабитат на гъбата, която обича студени райони на голяма надморска височина, но без много сняг, намалява, колкото повече Хималаите се затоплят. Това затопляне през зимата е неоспоримо. В Бутан то се оценява на 3,5-4 градуса по Целзий в периода 1979 г. - 2013 г. От 80-те години на тибетското плато броят на дните, в които земята е замръзнала, намаляват с всяка година.

Виаграта на Хималаите се слага в чайове и супи. Смята се, че освен за подобряване на сексуалните постижения тя помага и срещу рак и други болести.

Авторите на изследването говорят за случай на цена от 140 000 долара на килограм за гъби с отлично качество през май 2017 г. За сравнение кило злато струва около 40 000 долара.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки сериозен човек знае че каквото и да причинява климатичните промени те нямат нищо общо с това че патката му е толкова мека че и с клечка за зъби отдолу не ложе да я вдигне.Но със сигурност имат нещо общо с това че журналиста дето е писал статията го е напекло умрели са му две трети от невроните и сега е токлова т....ъп че не може да си намери г.ъза с фенер.Не че някой ще забележи
7
0
 
2
 
! Отговори
чичо-дядко преди 5 години
До жороЖорка, климатични промени има, друг е въпросът дали са причинени от хората :) .
6
4
 
3
 
! Отговори
жоро преди 5 години
До Зиел Освен това всеки човек,който може да чете и иска да знае лесно ще разбере,че "климатични промени" са бюрократична измислица.Няма сериозен учен,който да потвърди тази простотия.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така се гипсирах от тази гъба, че чак косата ми се надърви. Внимавайте с дозата!
4
0
 
4
 
! Отговори
-|- преди 5 години
"...хабитат...",а къде отиде думата "местообитание"
3
0
 
13
 
! Отговори
Зиел преди 5 години
Цитирам: "хиляди селяни от Непал, Тибет и Бутан се втурват да събират гъба" Не са климатичните промени виновни, а селяците - очевидно е.
2
0
 
15
 
! Отговори
52 преди 5 години
Супер тъпо заглавие. Съвземете се най-сетне и се ограмотете.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лелееее, какво ще правят сега китайците.....ще спрат да се размножават, ще паднат под милиард......мани, мани.