Купиха накит на Мария-Антоанета за над $36 млн.

Десетки милиони долари за кралска колекция от бижута
15 ное 2018 08:30, Елка Василева
12
Купиха накит на Мария-Антоанета за над $36 млн.
Снимка: Reuters

Сто бижута на фамилията Бурбон-Парма се продадоха за рекордните 53,2 милиона долара на търг в Женева, съобщи аукционната къща "Сотбис", цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Това е световен рекорд за кралска колекция от бижута.

Десет от бижутата са принадлежали на Мария-Антоанета, съпругата на френския крал Луи XIV. Те са се продали за общо 43 милиона долара при оценка 3 милиона долара, предаде Франс прес.

Например диамантена брошка, оценена преди търга на 80 000 долара, е достигнала 1,75 милион долара.

Звездата на търга бе диамантеното висящо украшение (пендатив) с внушителна естествена перла, което бе оценявано между 1 и 2 милиона долара. То бе продадено за 36,427 милиона долара, което е световен рекорд за перла.

Купувачът е частно лице, пожелало да запази анонимност. Наддаването на този конкретен накит е продължило 10 минути.

През март 1791 г., когато крал Луи XIV, съпругата му и децата им се подготвят за бягство от Франция и Революцията, опитът за което впоследствие е осуетен, кралските бижута са изпратени в Брюксел, където пребивава доверено лице на Мария-Антоанета. Довереникът ги приема и ги предава на австрийския император и племенник на кралицата. По-късно императорът ги връща на дъщерята на Мария-Антоанета, Мария-Тереза Френска.

Мария-Антоанета е гилотинирана на 16 октомври 1793 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Кралят слънце преди 5 години
М. Антоанета Не е била моя съпруга Освен ако не съм живял 200 г.
10
0
 
7
 
! Отговори
Боне Крайненеца преди 5 години
Мария Антоанета е кралицата на Луи XVI, а този, дето сте го написали му е дядо, или пра дядо!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако сега гилотинираха всеки, който има пари и власт...Тези революции са били изкуствена работа, за да унищожат наследствените монархии.
8
1
 
3
 
! Отговори
MEN преди 5 години
I SEGA,NJAKOJA ,,ZLATOTARSA4KA,, SHTE SE DUZDISA S TEZI BIZUTA-PODARAZI OT IZKUKURIGAL 100-GODISHEN MILIARDER.
7
2
 
2
 
! Отговори
До номер 6 преди 5 години
Ако си милиардер или мулти милионер, а те никак не са чак толкова малко по света, определено няма да хвърчиш да си купуваш преоценени стоки от битака. Също така богаташите не са длъжни да раздадат всичко, но повярвай ми, има такива, които даряват доста щедро за разни каузи. Не може да ги обобщаваш по този начин, че не били спасявали човешки живот. То и специалистите по медицина, ако искат ще спасяват човешки животи за без пари, но виж по колко струват сложните операции.
6
2
 
7
 
! Отговори
ПГ преди 5 години
Добре де...Бива ли чак до там да си изтрещял, че да дадеш толкова много пари за предмети?! Вярно имали...дали! Само,че с тези пари можеха да се спасят толкова човешки животи. Можеше да се подпомогнат толкова бедни и гладни хора. За това ли се наричаме човеци? За да трупаме безгранично пари, които да пръскаме с лека ръка за предмети с които да се кичим или прибираме в сейфове и да им се любуваме само ние? Жалко ако е така!!!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно в какво се е променил Света.Значи преди са я гилотинирали, а сега някакъв си никаквец ще и носи бижутата?Не бяха ли за това "революциите"? За да могат тлъсти богаташи да имат достъп до кралски богатства?
4
0
 
11
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Имаш много големи очаквания от този сайт. Тук нивото е 2 педи под дъното. Радвай се, че няма очевадни правописни грешки защото 80 % от статиите са на ниво начално, незавършено образование.
3
0
 
19
 
! Отговори
M.I.C. преди 5 години
Ехоооо, Мария-Антоанета е съпруга на Луи XVI, а не на Луи XIV -Краля Слънце. Разбирам че е един номер, но все пак при единия Франция достига апогея си като абсолютна монархия, а другия го гилотинират. Сега почвам да се съмнявам и в другите неща изнесени в статията. Малко мисъл поне при писане.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За нашенските политици и олигарси това са джобни пари.
1
5
 
9
 
! Отговори
Един преди 5 години
Пари за 7М литра ракия, дадени за дрънкулки като от битака. Каква загуба.