Глутенова непоносимост – по какво да я познаем?

Чупливите нокти са знак да ограничите приема на някои храни
Обновена: 29 ное 2018 19:19 | 29 ное 2018 19:19, Иванка Гъркова
1
Глутенова непоносимост – по какво да я познаем?
Pixabay

В последно време все по-често чуваме по медиите, че трябва да избягваме храни с глутен. В социалните мрежи текат дискусии за това какви са последиците от консумацията му, дори вече има групи, в които хората си разменят рецепти, при които не се използва белтъчната смес или захар. 

Глутенът е протеин, който се среща в много храни като ечемик, ръж, пшеница, лимец и други. Наричат го „тихия убиец“, защото с течение на времето предизвиква увреждания в различни части на тялото.
 
Съществува така наречената непоносимост към глутен. Когато човек, който има този проблем, яде храни с глутен, тялото му образува антитела срещу белтъка. А това става причина за нарушение на работата на тънките черва. Лигавицата им се променя и преработва по-трудно хранителните вещества. От друга страна това е рисков фактор за дефицити на определени вещества, които имат важна роля за отделни процеси в организма.
 
Кои са основните признаци на глутенова непоносимост?
 
1. Проблеми със стомашно-чревния тракт
 
Симптомите са свързани главно с червата. Човек, който не понася глутен, усеща гадене, подуване и болки в корема, има диария или запек. Разбира се, тези симптоми често са индикатори за други заболявания и в много случаи хората не биват диагностицирани правилно. Най-често глутеновата нетолерантност на организма се бърка със синдром на раздразнените черва.
 
2. Рязка промяна в теглото
 
При чувствителния към глутен организъм може да има рязко увеличаване на теглото без видима причина. Това се случва поради възпалителни процеси на клетъчно ниво и някои метаболитни нарушения. Внезапна промяна в теглото може да бъде придружена с някои болести.
 
3. Хормонален дисбаланс
 
Доказано е, че съществува пряка връзка между непоносимостта към глутен и хормоналните нарушения. 
 
Още призначи на глутенова непоносимост четете на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари