Откриха защо жените са по-податливи на Алцхаймер

В женския мозък се натрупват повече "протеинови отпадъци"
6 фев 2019 21:00,
8
Откриха защо жените са по-податливи на Алцхаймер
Снимка: Reuters

Учени от Харвардския университет установиха, че в женския мозък по-бързо се натрупват "протеинови отпадъци" и в резултат се ускорява развитието на болестта на Алцхаймер, съобщава списание JAMA Neurology.

Още по темата
Оказва се, че протеините тау са своеобразна хранителна среда за болестта на Алцхаймер и на Паркинсон. Парченца "протеинови отпадъци" постепенно унищожават неврони в различни мозъчни зони и това води до загуба на паметта и старческо слабоумие, пише БТА.

Специалистите подбрали 300 доброволци и изследвали количеството "протеинови отпадъци" в мозъците им. Не били наблюдавани различия между здравите мъже и жени, но у засегнатите от болестта на Алцхаймер нещата били различни. У засегнатите от нея представителки на нежния пол били открити с 6-10 на сто повече парченца "протеинови отпадъци", отколкото у мъжете, а в най-тежките случаи - със 70 на сто повече.

Учените засега не знаят каква е причината за натрупването на протеини тау в мозъчните клетки, но ще се опитат да изучат по-добре въпросния механизъм и да създадат ефикасни препарати срещу болестта на Алцхаймер и на Паркинсон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
1
 
! Отговори
до 5 от учен генетик преди 5 години
да, ама това е наука, която се подтиска и гони, преди имайме Светата Инквизиция, сега имаме НПО-та, дали са фемистки, дали са жендерски и т.н. Иначе, е научен факт, че ДНК от всички мъже с които една жена е била се натрупда в организма им и успява дори да праникне в мозъка. Също, ако имаш дете от жена била с други мъже преди теб, детето ти макар и много малък процент не е твое, а има ДНК от всичките й предишни партньори. Аз затова се заклех да имам деца от девствена, както дядо ми и баща ми!!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като учените намират Y хромозоми в мозъка на жените, които са дошли от всички мъже които са свършвали в тях, но не могат да се сетят от къде идва този протеин. може би не знаят колко е 2+2.
3
2
 
6
 
! Отговори
Dani преди 5 години
Причината е, че преди да заболеят си пълнят главите с всевъзможни глупости, конспирации и клюки.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма проблем Истанбулската конвенция ще поправи всичко.
1
7
 
2
 
! Отговори
V преди 5 години
Алцхаймер е болест на мързеливия мозък .Той се лекува лесно ;) Никой пушач не боледува от това ;) Никотина помага за бързото мислене ;) И за мисленето въобще .Не че ако не пушиш си *** .Просто няма да боледуваш от някой болести и ще имаш по бързи реакции