Митовете и легендите около Свети Валентин. Какво общо има Шекспир?

Комерсиализацията на празника настъпва през XX век
11 фев 2019 16:52, Нели Христова
25
Митовете и легендите около Свети Валентин. Какво общо има Шекспир?
Снимка: Flickr

Плюшени мечета, огромни букети от червени рози, сърчица и мирис на шоколад струят от почти всеки магазин в дните преди празника на влюбените – Свети Валентин. Всеки се е втурнал да купува възможно най-сладникавия подарък или да запазва маса в най-скъпия ресторант, за да покаже на половинката си, колко много я обича.

Други, задушени от цялата захар, предпочитат да не подадат носа си навън, докато празненствата на влюбените не приключат.

Но съвременния Свети Валентин няма нищо общо с денят на любовта в древните времена. Всъщност, произходът на празника не е напълно ясен на историците, но има няколко версии за това, как е възникнал Свети Валентин и какво го е превърнало в сладникавото празненство днес.

Според една от теориите, между 13 и 15 февруари в Рим се състоял фестивалът Луперкалии. Мъжете излизали на улиците и жертвали кози и кучета, за да пречистят обществото от злото. Вярвало се, че кръвта на животните ще увеличи и плодовитостта на жените в града.

След като убиели животните, те изрязвали парче от кожата им и започвали да бягат около Палатин в посока, обратна на часовниковата стрелка. Жените пък се нареждали в редица на улицата и чакали мъжете да започнат да ги бият с кожата, като се надявали, че така ще заченат по-бързо.

Луперкалии бил агресивен, езически празник, изпълнен с много алкохол. За това през V век папа Геласий I издал заповед, с която забранявал фестивала да се състои отново.

Всъщност, папата искал да изкорени всички езически празници, които нямали нищо общо с християнството и да ги замени с такива, подхождащи на новата религия.

За това Луперкалии бил заменен с честването на Свети Валентин.

Корените на новият празник обаче нямали нищо общо с любовта. Той почитал паметта на двама младежи на име Валентин, които били убити от властите на Древен Рим през III век, защото отказали да предадат християнската си вяра.

Заменяйки единия празник с другия, Геласий I направил връзката между древните почитания на любовта, плодовитостта и брака и името Валентин. 

Според историка Хенри Асгар Кели обаче, връзката между Свети Валентин и любовта възникнала много по-късно – през Средните векове. Тогава вярванията били, че свещеник на име Валентин женел млади двойки тайно. Като част от церемонията, той режел сърца от парче пергамент и ги давал на мъжете за да им напомнят за техните брачни клетви и любовта на Бог.

Друга популярна версия била, че Валентин, който бил пратен в затвора, успял да излекува младата дъщеря на пазача си от слепотата й. В деня на своята екзекуция, чудотворецът й оставил картичка, подписана с "Твоят Валентин“.

Но истината е, че Свети Валентин се превръща в празник на любовта около XVI век и е популяризиран от самия Шекспир. Още тогава двойките започнали да си разменят подаръци.

А комерсиализацията на празника настъпва през XX век. Днес, според статистиката, американците харчат близо 20 милиарда долара за картички, подаръци или мили жестове към любимите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде пак глупости на 14.02 е трифон зарезан!!!