Какво не трябва да почиствате със сода?

Содата е абразивна и може да нарани някои повърхности
13 фев 2019 11:35, Михаела Лазарова
4
Какво не трябва да почиствате със сода?
Снимка: Istock

Содата има много качества, които се използват в домакинството. Тя помага в почистването и натуралното дезинфекциране. Содата обаче е абразивна и може да нарани някои повърхности. Тя е основа, което също се оказва неблагоприятно за някои предмети и тъкани вкъщи. Какво не трябва да почиствате със сода?

Стъкла

Миенето на прозорци със сода не е добра идея. Почистването на каквито и да е стъклени повърхности със сода ги наранява, оставя резки и нарушава тяхната текстура. Това се отразява много видно най-вече на огледалата.

Алуминий

Няма никакъв проблем да измивате алуминиевите си съдове и тенджери със сода, но е много важно да ги изплаквате добре след това. Алуминият се оксидира лесно, което води до увреждането му и нарушенията в цвета му, който ще покафенее. Ако изплаквате добре след употреба на сода, този проблем няма да възниква.

Керамични плотове за готвене

Прилагането на сода за почистване на котлони за готвене е вредно за повърхността. Възможно е тя да се надраска и да останат фини линии по нея, в които да навлиза мръсотия и храна – среда за бактерии. Освен това содата може да остави тънък слой бели остатъци по повърхността. Те могат успешно да се премахнат с комбинация от оцет и лимон.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
заради преди 5 години
такава статия в сп "Жената днес" отпреди десетки години, майка ми ръси със сол когато кипне нещо върху печката-писали, че лесно се чисти. Последно ги оставихме да си купят сами нова печка, но виждам, че пак я соли! В къщи чистим с обикновени неща, като ***, препарат за чинии, вода, най-много кислол за банята-рядко.
1
7
 
11
 
! Отговори
точно, преди 5 години
Керамични плотове за готвене се почистват идеално със сода.