Да предпочетеш килия пред външния свят. Корейците лекуват стреса!

Влизат във фалшив затвор, за да се избавят от напрежението
18 фев 2019 20:30, Нели Христова
14

Снимки: Reuters

Искате спокойствие? Да се отървете от стреса? Ходите на йога, но не се чувствате по-отпуснати от преди? А пробвали ли сте да отидете в затвора?

От 2013 година насам, близо 2000 души са отишли доброволно във фалшивия арест "Затворът вътре в мен" в град Хончхон, Южна Корея. Само за уикенд или седмица, стресираните граждани могат да избягат от напрегнатото си ежедневие.

Макар и фалшив, в този затвор условията са почти като тези зад истинските решетки. Влезлите в него остават без телефон, нямат право да говорят със съседите си по килия, получават оскъдна храна като варен сладък картоф или топка ориз.

Килиите им са около 6 квадратни метра. В тях няма огледала, нито часовници. Само една малка тоалетна.

Разликата с истински затвор обаче е, че това е място за творчество. Тези, които са влезли вътре в него получават тефтер, химикалка и постелка за йога, с които могат да изпускат напрежението както желаят.

Още по темата

Идеята за "Затворът вътре в мен" хрумва на Ноа Йънг, съпруга на прокурор, който работил по 100 часа на седмица.

"Той ми каза, че предпочита да се изолира някъде за седмица, за да си почине. Така започна всичко", разказва Ноа Йънг.

Средностатистическият кореец е прекарал близо 2027 часа на работа през 2017 г. Това прави корейците третата най-трудеща се нация след мексиканците и гражданите на Коста Рика.

Дългият работен ден допринася за стреса и увеличава броя на самоубийствата в страната. Точно поради тази причина, най-голямата част от клиентелата на затвора са работници и студенти.

"Бях изтощен физически и психически, но не бях достатъчно смел да напусна работата си, разказва съпругът на Ноа. - Не знаех какво да правя с живота си. За това реших да потъна в едноседмична изолация. Трябваше да реша на къде да поема без въздействието на алкохол, цигари, хора и стресираща работа".

По подобен начин мисли и 28-годишната Хайри Парк.

"Не трябваше да съм тук предвид цялата работа, която имам да свърша. Но реших да си дам пауза и да помисля за себе си, за да имам по-добър живот“, споделя тя пред Reuters.

Тя, заедно с хиляди други, е дала близо 120 долара за да прекара 24 часа в  "Затворът вътре в мен“.  Според собственичката Ноа Йънг,  животът в изолация е нищо в сравнение със стреса навън. И всъщност, той може да бъде използван като оръжие срещу напрегнатите дни.

"Много от дошлите казват, че са се почувствали щастливи и свободни тук. Някои от тях бяха предубедени, защото си мислеха, че това е истински затвор. Но след един ден тук признаха, че не килията е затворът, а светът извън нея“, споделя Йънг.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 4 седмици
"И каква е тая работа по 100 часа на седмица тоя не спили."
_________
Те наистина работят безумно много - знам го от кореец. Нямат почивни дни. Няма събота няма неделя!
10
0
 
1
 
! Отговори
С преди 4 седмици
Нели, чувала ли си за Теофан Затворник? Прочети малко и дай Бог да се отделиш и ти от света.
9
1
 
5
 
! Отговори
Iris преди 4 седмици
По подобие на дебелариума на д-р Емилова ,- плащаш си , за да не се храниш , като можеш да се самоорганизираш и подтигнеш същото.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Този надали знае щое блъскане по пътищата от сутрин до вечер или що са нощни смени нали еми
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Явно ще да е от австрийския стандарт ние Австрия ли сме менижере
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Гледам колегата е на още по висока такса.Емо това са пакети за вип класа б е умнико мои а не обикновенни нищо ти не разбираш труда на хората дерзаи има бъдеще за а1 днес един прекарал утре друг се трети няма да е нали пич
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А Еми може след време пак да правите хората на глупаци нали се сещаш чакам
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Емо как си добре ли си нахранен а а1 радваш ли се на премията а радваите се заедно с с управителката идете на банкет и пийте едно уиски цял град ви мрази честито да ви е а 1 ловеч
3
1
 
10
 
! Отговори
Ужасъ Inc. преди 4 седмици
Според статистиката мексиканците работели най много. Доста интересно. Това доказва, че много работа без мисъл не води до прогрес, а напротив, до деградация и затъпяване.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Щуротии на квадрат. Ще плащат по 120 долара за да се усамотят. Неможе ли да си вземат 2 дни почивка и да отидат някъде където няма навалица. Наистина света се ошашавя. Все съм си мислел че това не може да се случи но ето че се случва. И каква е тая работа по 100 часа на седмица тоя не спили. Нещо ми се струва че главата не го слуша.
1
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Толкова са стресирани че бягат првз границата към Северна Корея на хубавото ххахахааххаха майтап