Попътен вятър – самолет прескочи звуковата бариера!

Развил скорост от 1258 км/ч с помощта на течение
21 фев 2019 16:07, Нели Христова
28
Попътен вятър – самолет прескочи звуковата бариера!
Снимки: Reuters

Съвсем случайно, самолет  Boeing 787-9 Dreamliner разви скорост от 1285 км/ч и за няколко минути се движи по-бързо от звука.

Машината, собственост на  Virgin Atlantic, фирмата, която иска да пусне свръхзвуков самолет и да осъществява пътувания в Космоса, летяла от Лос Анджелис към Лондон.

На височина от около 11 километра над Пенсилвания, Боингът попаднал във височинно струйно течение, което увеличило скоростта му на 1285 км/ч. На тази височина, скоростта на разпространение на звука е 1062 км/ч, което значи, че машината е прескочила звуковата бариера.

Максималната скорост на Boeing 787-9 Dreamliner е 902 км/ч, но производителят на самолетите не може да каже, дали скоростта, която е развил е рекорд за този модел, тъй като често машините попадат в подобни въздушни течения.

Ускорението траело едва няколко минути, за това полетът пристигнал едва с 48 минути по-рано от времето по график. А пилотът  Питър Джеймс веднага се похвали в Twitter, че никога в 25-годишната си кариера на пилот не е срещал такъв попътен вятър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък Земята е плоска и не се върти и във багажното отделение на Дреамлайнера един мармот залива тулумбички със мармалад.
4
17
 
9
 
! Отговори
Мутев преди 5 години
ТУЙ НЕ Е ЛИ *** БУМБАРДИРОВАЧ?
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама това на снимката е 747, не 787.... Вие и да преписвате не можете!
2
3
 
21
 
! Отговори
Sss преди 5 години
Глупости... движил се е по-бързо от скоростта на звука спрямо земята заради силното въздушно течение, но не е надминал самата скорост на звука (число на мах>1) на височина 11км с това попътно течение.
1
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!