Попътен вятър – самолет прескочи звуковата бариера!

Развил скорост от 1258 км/ч с помощта на течение
21 фев 2019 16:07, Нели Христова
28
Попътен вятър – самолет прескочи звуковата бариера!
Снимки: Reuters

Съвсем случайно, самолет  Boeing 787-9 Dreamliner разви скорост от 1285 км/ч и за няколко минути се движи по-бързо от звука.

Машината, собственост на  Virgin Atlantic, фирмата, която иска да пусне свръхзвуков самолет и да осъществява пътувания в Космоса, летяла от Лос Анджелис към Лондон.

На височина от около 11 километра над Пенсилвания, Боингът попаднал във височинно струйно течение, което увеличило скоростта му на 1285 км/ч. На тази височина, скоростта на разпространение на звука е 1062 км/ч, което значи, че машината е прескочила звуковата бариера.

Максималната скорост на Boeing 787-9 Dreamliner е 902 км/ч, но производителят на самолетите не може да каже, дали скоростта, която е развил е рекорд за този модел, тъй като често машините попадат в подобни въздушни течения.

Ускорението траело едва няколко минути, за това полетът пристигнал едва с 48 минути по-рано от времето по график. А пилотът  Питър Джеймс веднага се похвали в Twitter, че никога в 25-годишната си кариера на пилот не е срещал такъв попътен вятър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Еййй , толкова да нямахте една снимка на 787.... Впечатляващото е , че това е нов самолет - максималната скорост е 902 км/ч, а какъвто сме имали в БГА "Балкан" - Ту - 154 е с максимална скорост 965 км/ч/ технологично около 50 - годишен/... Кой знае колко пъти е попадал в такива течения и е вдигал свръхзвукова скорост...без никой за узнае...
24
0
 
0
 
! Отговори
Никой преди 5 години
Доста полезна тема Отивам да си взема самолет.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БъгчоЩе те черпя един френски коняк, когато ми покажеш една вярна снимка на самолет в Бг Тудей! Е, не искай най-скъпия, моля!
22
2
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Баси мамата 1300 км/час, *** тоя самолет, че литне брееее....
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко, че залриха Конкорд ;/
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лек попътен ветрец с над 350 км/ч ? Може, ама на друга планета
19
4
 
2
 
! Отговори
Snorky преди 5 години
След 1 седмица ще летя със 787-9 от Лондон за ЛА с Върджън, но не знаех. че развива само скромните 902 км/ч. Да не бъркате нещо?
18
5
 
5
 
! Отговори
Пилот преди 5 години
Спрямо земята, въздуха или относителна скорост, това е лудост. При 11000 метра височина, температурата на въздуха е около -50 до -56 градуса С, ниско налягане спрямо морското равнище, звука се движи с 1063км/ч...при така зададени параметри (1285км/ч спрямо земя, морско равнище) тоя е бил МНОГО малко над Мах 1! Тоя е за затвор и никога повече да не кара пътнически самолет! Тва не е изтребител!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NickВярно ли има уред? Аз си мислех, че с наплюнчен пръст я мерят тая скорост.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както са написали сума хора отдолу, това е скорост спрямо земята. Гражданските самолети не са създадени да се движат със свръхзвукова скорост, нагряват се и се разпадат. Поради което и никой нормален пилот не би позволил на самолета да се движи с такава скорост. Тъйче самолетът спрямо околния въздух не се е движил свръхзвуково, а се е възползвал от попътния вятър. Но това не кой знае каква новина, такива случаи имаше няколко в последните месеци.
15
0
 
10
 
! Отговори
Хокинг преди 5 години
Сп око бе . . На връщане в насрещния вятър ш'се позабави малко..... за сведение на посрещачите !!!
14
1
 
16
 
! Отговори
Специалист преди 5 години
А па като кацал на пистата бил като Формула 1 и правил дрифтове.
13
0
 
17
 
! Отговори
mdaa преди 5 години
По-голяма глуспост не бях чел скоро. Направо съм в ступор. Всеки ден нови висоти в некомпетентността.
12
1
 
22
 
! Отговори
Nick преди 5 години
Това е GPS скорост относително земята. Скоростта на звука се мери в Мах и е относително възуха. При Мах=1 се преминава звуковата бариера, но за този самолет е заплаха от разрушение и е недопустимо. Има уред мерещ Мах и пилотите следят да не превишат скоростта.
11
1
 
18
 
! Отговори
W преди 5 години
После едвам изчистили самолета.
10
0
 
14
 
! Отговори
Бъгчо преди 5 години
Освен това на снимката е jumbo jet (747) а не Dreamliner (787). Dreamliner има само два двигателя, само един етаж и много интереснo усукани крила без тези "крилца" в края.
9
9
 
11
 
! Отговори
Бъгчо преди 5 години
Ала-бала. Не правите разлика между скорост спрямо земята (която е била 1285 км/ч, но няма никакво практическо значение) и скорост спрямо околния въздух. Самолета се движи във въздуха, той няма колела на земята. Двигателите го задвижват спрямо околния въздух. Другото е интересни факти от детска книжка.Самолета не може да се е движил с повече от 900-920 км/час спрямо въздуха, освен ако пилота не е психично болен. А и да е, колкото и да натиска, пак няма да мине скоростта на звука.
8
7
 
3
 
! Отговори
Жаборан преди 5 години
Абе, как ще престигне по рано бе?Те си имат разписание... Дърпа ръчката и е навреме
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютната скорост спрямо земята му е била 1285км/ч. Отностителната във въздуха обаче си е била в рамките на нормалните за самолета. Значи доста силен вятър е било.Все едно да се качиш в асансьора и после да се хвалиш къв си бърз, щото си се качил до 15 етаж за 1 минута.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ентусиаст, потъркал е боята с тая скорост, да се радва че не е счупил нещо!