Хората от бронзовата епоха отглеждали лисици

Учени откриха с какво са хранени кучетата в миналото
25 фев 2019 20:00,
5
 Хората от бронзовата епоха отглеждали лисици
Снимка: Reuters

Кучетата може да се славят като най-добрия приятел на човека, но испански археолози установиха, че предшествениците им от бронзовата епоха са имали съперници в лицето на  лукавите лисици, съобщиха Ай Еф Ел сайънс и Сайънс дейли.

Още по темата

Археолози откриха на обекта Кан Рокета край Барселона и Минфери край Лейда останките от четири лисици сред общо 64 погребения на хора. На обектите имало също кости от вълк, 32 кучета, 19 копитни бозайници. Това е в унисон с известните обичаи от онова време хората
да се погребват заедно с домашните животни.

Две от лисиците са намерени редом до костите на млада жена, коза и рог от говедо.
Като са анализирали изотопите на въглерода и азота в костния колаген, археолозите са успели да определят как са се хранели животните и стопаните им. Те установиха, че храната на кучетата е приличала повече на човешката, отколкото тази на останалите бозайници.

Учените установиха също, че мъжете през бронзовата епоха са ядели повече месо от жените. Кучетата са се хранели по-скоро като жените и децата, вероятно защото са им давали остатъците.

Това може да означава, че кучетата са били повече в средата на жените и децата, обясни Аурора Грандал д'Англаде. По-големите кучета са яли повече зърнени храни, вероятно защото са били използвани като носачи.

Що се отнася до лисиците, храната им прилича понякога на тази на кучетата, но и на дивите животни. Едната от тях е била гледана като малко кученце. Нейният случай е специален, защото е била стара, със счупен крак. Фрактурата още не е зараснала и има признаци кракът да е бил обездвижен и лекуван от хора, обясни Силвия Албисури Канадел от университета на Барселона.

"Интерпретираме случая като на домашно животно, живяло дълго с хората" - добави тя.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Искаш да кажеш че думата "Сорос" е неприлична и обидна, за този този сайт ли? Щото и деца може да я прочетат?
3
2
 
15
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Лисицата по принцип лесно се социализира, така че е напълно възможно! Джендърите обаче въобще не трябва да се допускат в социума. Да се съберат на отделен остров всички ***. Там да се правят густото и да не се показват. Много е грозно!
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я! Сoрoсoиd се оказа блокирана от роботчетата на джендъра-собственик дума! Да видиш ти!
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората от пластмасовата епоха отглеждаме ***. Но те не са приятели на човека, а на ***, които не са човеци, а фекалии.