Учени отговориха на въпроса как се е зародил животът в океаните

Някъде в Космоса могат да съществуват елементите на живота
Обновена: 4 мар 2019 08:49 | 3 мар 2019 22:45, Нели Христова
40
Учени отговориха на въпроса как се е зародил животът в океаните
Снимка: Pixabay

Как се е появил животът в океаните? На този въпрос отговориха астробиолози от НАСА с поредица от тестове. Те пресъздадоха условия, подходящи за развиването на първите организми под водата без необходимите за фотосинтеза слънчеви лъчи, съобщи Фокс нюз.

За целта учените са възпроизвели процесите в хидротермалните източници, като са поставили в стъкленици вода, минерали, амоняк, пируват, които се срещат около тях. Те загрели сместа до 70 градуса Целзий, отвели кислорода и след това добавили железен хидрокис, който е бил в изобилие в ранните дни на планетата ни. Те възпроизведоха химическите процеси в хидротермалните отвори, които са можели да протекат на дъното на първичния океан.

Експериментът им е доказал, че по този начин спонтанно се е появил живота в океаните.

"Важно е да разберем докъде може да се стигне само с органични вещества и минерали, преди да се развие истинска клетка. Това показва в каква среда може да се появи живот", каза ръководителят на изследването Лори Бардж от Лабораторията за реактивни двигатели.

Железният хидрокис реагирал с останалите следи от кислород и се образувала аминокиселината аланин, която влиза в състава на много протеини, както и алфа-хидрокси киселина. Двата продукта могат да се комбинират и да образуват още по-сложни молекули, предшественици на живота.

С експеримента учените не са възпроизвели появата на живот, но показват, че ако такива хидротермални източници има на друго място в космоса, там може да съществуват градивните елементи на живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
3
 
! Отговори
спиро преди 5 години
До ДодоТеб само мисълта, че има бог който те дебне всяка секунда ли те възпира да не крадеш или лъжеш?
31
1
 
3
 
! Отговори
учен преди 5 години
Живот се появява от любов и секс.
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17"Само харчите парите на данъкоплатеца" Селянино балкански имаш ли идея какво е бюджет?
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32Аре пак се върнахме 100 години назад:) дай нещо по-модерно така...
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това да четеш изблиците на балканските селяни в коментарите под подобни статии е безценно забавление :))) излианията на една умряла "нация".
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи теориите на учените са пълна смешка обаче некав си бог създал всичко не е така ли? :)
26
8
 
4
 
! Отговори
до 26 преди 5 години
*** се занимават само с ракети и танкове-Много грешиш. Един от водещите учени в тази сфера е руснакът академик Опарин.През 1924 г. лансира теория за зараждането на живота на Земята, като според него това е станало чрез постепенна химическа еволюция в първичния бульон.Американците не са измислили нищо ново в тази област.
25
3
 
2
 
! Отговори
: преди 5 години
Учените обикновено сглобяват парченца от това, което Бог е направил и взависимост от това как ги сглобят, може да стигнат до някаква истина.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
23, не става въпрос за религиозност, а за най-обикновени знания, които не ни позволяват да се съгласим и да приемем догматичната дарвинова еволюционна теория за произхода на човека, напомняща ни за популярния лозунг от татово време "Трудът направи от мaймyнaтa човек".
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1. Учени отговориха на въпроса как се е зародил животът в океаните;2. С експеримента учените не са възпроизвели появата на живот...Отговорили по пиндостански.
22
3
 
9
 
! Отговори
Накратко преди 5 години
Направиха един куп скъпи безмислици и доказаха едно ГОЛЯМО НИЩО.Този екскремент, пардон експеримент доказва едно ГОЛЯМОНИЩО.
21
0
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
То пък един живот
20
16
 
0
 
! Отговори
Г-л Игор Пистолетько преди 5 години
Една руска междуконтинентална ракета е много по-полезна от империалистическите лаборатории по квантови физики, биологии и други джендърски работи.
19
13
 
12
 
! Отговори
Грандоманска сган преди 5 години
Краварете да нe се занимават повече с врачуване,ами час по-скоро да са гото ви с новите декори,че работа ги чака - трябва да заснемат как с кравите си "кацат"на Марс.Декорите,на които заснеха"кацането"Си на Луната няма да свършат работа,избелели са от неправилното им съхранение.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
грамотен,всеки ден закусвам на масата с пируватна киселина, ***
17
7
 
10
 
! Отговори
Стар експеримент преди 5 години
И авторът на експеримента не е НАСА, а друг, освен, че е отдавна правен. В момента изследването е много по напред. Дарвин е докозан прав при разчитане на ДНК. Материалът ме разсмя. Религиозните, които никога няма да схванат защо Дарвин е прав, също доста размиват. Трябва раздел Хумор.
16
17
 
19
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Демек, с други думи - Бог няма, това се опитват да ни кажат господата! Посланието - упадък му е майката, лъжете, крадете и богохулствайте, с един съвсем оправдан егоизъм, ние сме създадени по случайност и смъртта е края! Поредното послание на илюминатския сатанизъм с цел разрушаване на всички устои и ценности на нашата Християнска цивилизация! Анатема! Анатема! Анатема!
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подобен експеримент провеждат японците в края на 80-те. Резултатите са аналогични. Нищо ново. Това, че са получили една аминокиселина (дори не и елементарен протеин) все още не означава живот. От отделните аминокиселини, през строго определената им последователност за образуване на протеини, до комбинацията и строгият порядък да образуват клетка има още много път. Експериментът не доказва нищо.
14
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е като направихте експеримент, появи ли се живот - не... Само харчите парите на данъкоплатеца
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Според мен живота е донесен от космическо тяло!!!"Мхм. А там откъдето е, пак ли е бил донесен?