Полезни или вредни са яйцата? Дебат на нов глас

Колко е "умереното количество" за седмицата?
Обновена: 16 мар 2019 22:25 | 16 мар 2019 22:22, Веселина Йорданова
40
Полезни или вредни са яйцата? Дебат на нов глас
Снимка: архив, БулФото

Полезни или вредни са яйцата - богат източник на протеин, но съдържащи и потенциално вредния холестерол, е тема, която се разисква отдавна. Ново изследване вероятно ще поднови този дебат, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на публикация в изданието на Американската медицинска асоциация.

Анализ на данни от шест проучвания, обхванали 30 000 американци, показва, че консумацията на половин допълнително яйце дневно е повишила риска от сърдечносъдови заболявания с 6 процента и от преждевременна смърт с 8 процента за периода на изследването.

Резултатите сочат също, че набавянето чрез храната на допълнителни 300 мг холестерол дневно е свързано със 17 процента по-висок риск от сърдечносъдови заболявания. Въпросното количество обаче е двойно по-голямо от това, което консумира на ден средностатистическият американец.

Том Сандърс, диетолог от Кралския колеж в Лондон, обаче отбелязва, че настоящите резултати се различават съществено от тези от мащабно американско изследване от 1999 г., което не установява подобен ефект. Британският специалист смята, че въпросните резултати са валидни само за САЩ, където се консумират повече яйца и месо в сравнение с Европа.

Скорошно китайско проучване дори установи, че холестеролът понижава риска от болести на сърцето.

"Яйца в умерено количество? Три или четири седмично? Няма проблем. Това е в съответствие с актуалните хранителни препоръки за Великобритания", казва Сандърс.

Във Франция се отхвърля идеята, че човек не трябва да яде повече от две яйца седмично. Според хранителните препоръки за страната продуктът може да се консумира редовно. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: яйца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Без яйца няма деца.
31
0
 
18
 
! Отговори
КОКА-КОЛА преди 5 години
Яйцата били вредни.. За Кока-колата кога ще направят едно проучване, а? Ама няма кой да го финансира...
30
0
 
12
 
! Отговори
ДА ЯДЕМ ЯЙЦА! преди 5 години
Яйцата са първокласна храна, на достъпна цена, завършен протеин - съдържат всички незаменими амино киселини! Може да се консумират термично обработени или сурови (по-често пъдпъдъчите). За предпочитане да са от свободно отглеждани кокошки - тогава имат по-богат минерален състав и доста повече витамин D. За да се предпазите от сърдечно-съдови заболявани просто изключете захарта. Холестеролът НЕ Е ВРЕДЕН, той изгражда всяка една клетка.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИВАН КОСТОВ Е ВИНОВЕН
28
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Но съвременните ОТРОВИ са липсвали!!!!..Всичко е било природосъобразено.Нямало е ни "гемеота",ни "Е-та",нито..ХЕМИТРЕЙЛСИ.....та така..Тровим се сами,после търсим "изкупителната жертва"....а ония на север от Мексико просто са извън всякаква категория!..Те НЕ могат ЗА НИЩО да бъдат някакъв.."критерий"!
27
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
от години закусвам едно яйце,половин домат,малко сирене,зелен лук и филия хляб..Всеки ден!Холестерола ми е ПОД границата,определена като "долна" в изследванията,кръвното ми е 130/80,всички "параметри" са ми в нормата../поне до сега,разбира се,занапред..Бог знае../..Та:-Нивото на холестерола в организма не се определя в толкова голяма степен от храната,колкото от ДНК-особеностите на индивида.Напр.:-Някога хората са яли цяло лято сланина,хляб и праз..И са били здрави и трудоспособни..
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Така е ..Да, но утре, като започнат здравословните ти проблеми, а те ще започнат, бъди сигурен/на, ще врещиш пред болницата, че искаш безплатни медицински услуги от парите, дето ние сме плащали, нали? Само не започвай да ми обясняваш, че един пушач е по-здрав от един непушач. И аз съм пушил.
25
3
 
21
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
След вредните печени филийки и пържоли, се оказа, че и яйцата са вредни. След като оправиха кривите краставици и радиусът на бананите от запад, решиха да направят пари от препечените филийки. Така де, нали кокошките вече са "щастливи", сега е ред и яйцата им да не пипаме.Но, инак, ГМО-то, глифозида, "Е"-тата, хормоните и така нататък, дето ни карат да ги ядем, са полезни! От западняците, по-нагли са само поповете им !
24
0
 
13
 
! Отговори
до 26 преди 5 години
Да белтъчините съсипват бъбреците, ако консумираш по 300 грама чист протеин на ден и не пиеш достатъчно вода. До 2.2 грама на килограм телесна маса е напълно безвредно, дори е полезно, защото не се трупат мазнини. Това при условие че гориш достатъчно калории, естествено.
23
2
 
19
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
Пич, изобщо не ме интересува дали пушиш или не! Просто искам да не пушиш около мен и да ме тровиш и вмирисваш. Спазвайте закона, само това искам! Имаш пълното право да пушиш и да харчиш колкото пари искаш за цигари, както и аз да ям колкото искам яйца, с което по никакъв начин не те обезпокоявам или вредя.
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едва ли за по-вредни от ГЕРБ....
21
1
 
3
 
! Отговори
до АЗ преди 5 години
Май си пропуснал вчерашната статия за това че белтъчините съсипват бъбреците, тук усърдно проповядват мотото "пост и молитва" и да се самомомифицираме като будистки монаси.
20
7
 
12
 
! Отговори
до 22 (Така е..) преди 5 години
Евала, братле! Такъв аргумент в подкрепа на тютюнопушенето не бях чувал до сега. 2 милиарда може да сте внесли, но колко пъти по толкова сте похарчили от здравната система!? И после лекарите и държавата ви виновни, че не може да смогне да ви излекува. Аз със сигурност съм внесъл в хазната повече от колкото един средностатистически български гражданин, така че не се притеснявай за това!
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да спрат споровете по въпроса : Още през 2004 г. е научно доказано , публикувано, че т.нар.липидна теория за атеросклерозата на съдовете е невярна и съчинена с цел печалба на фармамафията.Наситените мастни киселини не само , че не са вредни , но са изключително полезни. Лекарствата против високите липиди , т.нар.статини са жестоко вредни за организма.Който иска да се увери , да прочете книгата на д-р Наташа Кембъл- Макбрайд -учен от Кеймбридж - ,, Здравето на сърцето минава през устата
18
0
 
12
 
! Отговори
Сп??нс - мдааа преди 5 години
Гледах един репортаж където казаха, че в последните 30 години , умишлено се смъква лимитът за максимален холестерол в кръвта, и по този начин на 80-90% от възрастните им "откриват" много холестерол и им се предписват лекарства за да го поддържат в 'нормални' нива.
17
20
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
До Яйцеяд 19 Ти като не пушиш и спортуваш я кажи колко пари си внесъл в хазната ?Защото ние пушачите внасяме по 2 милиарда акциз годишно и сме гонени от всякъде.Няма справедливост на този свят , няма.
16
2
 
18
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
След малко отивам да си направя 3 яйца на очи,ще натроша хубаво силене и ще ги залея с разтопено масло с червен пипер.но се колебая дали пък да не си ги направя бъркани със малко пушено филе -него го вземам само от "партньори 99".Нещо не си "падам" по фарфалети,спагети талиатели със зехтин, с които съпругата ми настоява да закусвам .За дисерт филия със масло и липов мед-класика
15
6
 
30
 
! Отговори
Яйцеяд преди 5 години
А тютюнопушенето, по което водим в Европа не е вредно така ли? Пафкате си по всички заведения най-нагло въпреки забраната, тровите и тези наоколо, против волята им, и сега яйцата виновни за сърдечносъдовите заболявания. От както се помня ям поне по 3 яйца на ден и пия по литър мляко, но спортувам редовно и никога не съм боледувал, даже и от грип. Месо, риба, мляко, яйца, царевица и пшеница са храните на които човечеството дължи еволюцията и оцеляването си.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яйцето съдържа толкова протеини по 1 проста причина, то няма външен захранващ източник, всичко необходимо за изграждането на пилето, подчертавам на пилето трябва предварително да е вътре,да вярно е че е перфектният протеин но пилето.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликата между животински протеин и растителен протеин е огромна, иначе всеки може да си говори каквото си иска.