Защо древните статуи са със счупени носове?

Американски учен смята, че е разгадал тайната
18 мар 2019 13:25, Павел Гълъбов
9
Защо древните статуи са със счупени носове?
Снимка: архив "Булфото"

Американски учен смята, че е разкрил древна загадка. Ясно е, че повечето древноегипетски статуи са с отчупени носове, но защо, питат се археолози по цял свят?

Още по темата

Отговорът е даден - защото крадците съзнателно са ги повреждали, за да попречат на душите на мъртъвците да им отмъстят, съобщи в. "Дейли мейл".

Макар и стърчащият нос да изглежда уязвим, Едуард Блийбър от Бруклинския музей, който е посветил изследване на темата, е убеден, че това не е случайно. Според него счупавнето на носа е "съзнателно разрушаване", пише БТА.

За древните египтяни статуите са били "съд", който е съхранявал душата на изобразения човек. Вандалите са вярвали, че като отчупят нещо от нея, ще намалят силата му, както и че повредената част вече няма да може да функционира. Ако бъде счупен носът, статуята няма да може да диша. Практиката продължава и в наши дни.

Древноегипетски статуи без носове са включени в подготвената от Блийбърг изложба в музея на фондацията за изкуства "Пулицър" в Сейнт Луис.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
данъкоплатец преди 1 месец
На драго сърце и аз бих строшил носовете на ДрагалЪвския Ай дук,на Сашо Нереза,на Бакъря,на Катъра,на Кукуневица,на Сюлейман Безродни,на Пастиркин,на Стефан Крълежа , на Цвък Молитвеника и др.Ай дуци и предатели.Те са наясно защо и не е необходимо да се произнасят изследователи.
7
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 1 месец
Чупели са носовете защото не са се събирали в кашона.Е за тва.
6
2
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Чупят съзнателно и несъзнателно това което стърчи. Затова и ония органи са ги дялали малки. Нямали са здраво лепило и е трудно от 1 камък да се оформи голям орган. Гледах статуята на Лаокон с змиите, доста е трудно и си личи къде са снаждани отделните части.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато кацне птичка на главата и се облекчи, акото може да падне на носа, а то е разяждащо от стомашната киселина...
4
2
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 1 месец
Ами вземи кандидатствай ти за финансиране, спечели го и направи по-смислено изследване.
3
6
 
21
 
! Отговори
ето защо преди 1 месец
Защото са били на дискотека в Перник .
2
6
 
21
 
! Отговори
хахо преди 1 месец
Тоз пишман учен колко ли доларчета е изсмукал от НПО-тата,за да стигне до този невеж извод.Първо гледам на снимката,че и брадичката липсва.При едно хвърляне всеки предмет ще се счупи или отчупи парче там,където е най-крехко,в случая носа и брадичката.В древноегипетските статуи и надписи умишлено са заличавани целия образ или надпис.
1
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Белите хора са марсианци, които са напуснали Марс след ядрената война там...
Има ли още неразбрали!?