Тревожно – врабчетата намаляват. Ще ги опазим ли?

Днес е Световният ден на врабчето
20 мар 2019 18:00,
28
Тревожно – врабчетата намаляват. Ще ги опазим ли?
Снимка: БДЗП

Световният ден на врабчето – 20 март е повод да си напомним, че врабчетата около нас намаляват. Това сочат и данните, които Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) събира през последните години за разпространението на т.нар. обикновени видове птици.

Още по темата

Врабчетата са любими градски птици, както на много хора по света, така и у нас. Те съпътстват живота на човека от 100 века. В България се срещат пет вида врабчета. Най-познати, обаче, са домашното, полското и испанското врабчета. Именно тези три вида живеят близо до хората.

Световният ден на врабчето е повод да насочим вниманието на хората, които вземат решения и на научната общност у нас за нуждата от опазване на врабчетата и средата, в която те живеят заедно с нас. Това е и възможност да обърнем по-голямо внимание на биоразнообразието, което се среща в градска среда.

През последните две години БДЗП организира и провежда кампанията „Ние броим врабчетата“. Кампанията има за цел да разкрие закономерностите в разпространението на домашното, полското и испанското врабчета, както и да установи предпочитаните от тях места за хранене и размножаване.

В преброяването на врабчетата участват доброволци от различни краища на страната. Данните, които се събират, благодарение на всички тях, очертават определени тенденции в популацията на врабчетата и анализът им служи за набелязване на мерки, с които може да се помогне на врабчетата да оцелеят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Ннммммммммм преди 3 години
Докато Тиквуний Барселонски е на власт врабчетата ще умират
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Популацията намаля специално за София където съм 4-то поколение защото там където имаше ниви и се раждаше жито й царевица на тяхно място построиха панелки. В кварталите като Младост й Левски В и Г нивите ги няма а това което е останало пустее. В кв. Х.Димитър където е мелничният комбинат мутрите не дават да испадне едно зрънце по пътя жито или царевица от където се хранеха и гълъби и врабци. Най тежко е през зимата. Няма никаква храна а едно време народа поставяше хранилки за врабчетата.
18
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
в люлин няма врабчета от години само гугутки и врани с дългите черни опашкив мом си правят гнездата и цял ден пеят ли пеят
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живея в стара къща, в голям град - наоколо е пълно с врабци, веселбата е сутрин към 7. За цялата зима ми изядоха към 10 кг. пшеница, около 4 лв. но удоволствието от сутрешните врабешки крясъци, оценям на доста повече !
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питайте Белев!Този приятел на природата брои всичко,най-вече банкноти..
15
1
 
8
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
от дете съм голям привърженик на врабчетата. дори смятам, че те имат повече чувство за хумор дори от много хора. именно за това намирам за трагично изчезването им. но за изчезването им не са виновни гаргите и враните, от чиято естествена, природна, полска среда те са прокудени от - хомо-строителус, а повечето представители на този вид са си напълно самодостатъчни за да представляват цялото богатство на природата.
14
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната ултра глупост, това дали врабчетата си увеличават или намаляват популацията си е изцяло техен проблем. Хипи плиткоумниците вместо да реват да прочетатат що е то естествен отбор и еволюция.
13
2
 
17
 
! Отговори
Хм преди 5 години
До Анонимен Откровено завиждам! Не знам в кой квартал живеете. Аз съм почти в идеалния център и наистина от доста години не съм виждала врабчета и гугутки.
12
0
 
18
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Не само врабчетата изчезват. От доста години не съм видяла и една гугутка в София. Затова пък започна да има доста пойни птички и лястовици. Всяка сутрин идва на прозореца ми едно синигерче. През есента и земата има огромни ята врани и гарвани. Свраки също има доста ,както и чайки. С очите си видях врана как убива и яде ранено гълъбче. Според мен освен замърсяването ,роля играят големите птици ,за изчезването на врабчетатата и гугутките.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Врабчетата в миналото са били полезни за човека защото са пазели овошките и градините от насекоми вредители и гасеници. Също както котките пазят зърното и зимнинината като ловят мишките.Ама в днешно време кой ли го интересуват тия работи. Хората са откъснати вече от природата и децата си мислят че храната се произвежда в завод. Което всъяност вече не е далеч от истината.....
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Врабчо е една очарователна, мила и безгрижна птичка! Възпитавайте децата си на доброта и милосърдие. Да бъдат отговорни и осъзнати хора.
9
24
 
5
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Още Великият Кормчия е разбрал, че врабчетата са ненужни. Има врабчета има проблем, няма врабчета няма проблем както е казал един друг държавник.
8
0
 
32
 
! Отговори
гасд преди 5 години
Как да живеят, като изтровиха тая земя с тея препарати..Как кажете ми как тая свинщина да спре !!!
7
0
 
25
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
спомням си как едно време им хвърлях част от баничката си пред местната закусвалня и как сутрин през летните ваканции ме будеха с писъци 35 год по късно не се виждат никъде дори едно с прашката няма къде да замеря,май ситуацията е сериозна наистина рядко ги виждам там където бяха със стотици
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как искате да има врабчета, като е пълно със свраки и гарвани? Така е и в държавата. Как искате да има българи, като ни управляват кръвопийци със силни зависимости от миналото!
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Врабчетата намаляват много не само в градовете, но и в селата. Тоталната химизация и изораването на де що има храсти, за да се увеличи обработваемата площ, респективно евросубсидиите, доведе до невъзможност за гнездене.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по едно време бяха почти изчезнали,сега пак започнаха да се появяват,може би някакъв пестицид ги изтреби
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Врабчето е една чудесна птичка, но само с преброяване няма как да му се помогне. Трябва да се проследят детайлно отрицателно действащите фактори на средата и ако е възможно, да се премахнат един по един.
2
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е да опазим калинките на ГЕРБ.
1
4
 
39
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Те и българите намаляват....