Тревожно – врабчетата намаляват. Ще ги опазим ли?

Днес е Световният ден на врабчето
20 мар 2019 18:00, Павел Гълъбов
28
Тревожно – врабчетата намаляват. Ще ги опазим ли?
Снимка: БДЗП

Световният ден на врабчето – 20 март е повод да си напомним, че врабчетата около нас намаляват. Това сочат и данните, които Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) събира през последните години за разпространението на т.нар. обикновени видове птици.

Още по темата

Врабчетата са любими градски птици, както на много хора по света, така и у нас. Те съпътстват живота на човека от 100 века. В България се срещат пет вида врабчета. Най-познати, обаче, са домашното, полското и испанското врабчета. Именно тези три вида живеят близо до хората.

Световният ден на врабчето е повод да насочим вниманието на хората, които вземат решения и на научната общност у нас за нуждата от опазване на врабчетата и средата, в която те живеят заедно с нас. Това е и възможност да обърнем по-голямо внимание на биоразнообразието, което се среща в градска среда.

През последните две години БДЗП организира и провежда кампанията „Ние броим врабчетата“. Кампанията има за цел да разкрие закономерностите в разпространението на домашното, полското и испанското врабчета, както и да установи предпочитаните от тях места за хранене и размножаване.

В преброяването на врабчетата участват доброволци от различни краища на страната. Данните, които се събират, благодарение на всички тях, очертават определени тенденции в популацията на врабчетата и анализът им служи за набелязване на мерки, с които може да се помогне на врабчетата да оцелеят.
 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Популацията намаля специално за София където съм 4-то поколение защото там където имаше ниви и се раждаше жито й царевица на тяхно място построиха панелки. В кварталите като Младост й Левски В и Г нивите ги няма а това което е останало пустее. В кв. Х.Димитър където е мелничният комбинат мутрите не дават да испадне едно зрънце по пътя жито или царевица от където се хранеха и гълъби и врабци. Най тежко е през зимата. Няма никаква храна а едно време народа поставяше хранилки за врабчетата.
21
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
в люлин няма врабчета от години само гугутки и врани с дългите черни опашки
в мом си правят гнездата и цял ден пеят ли пеят
20
4
 
6
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 месец
ОТ ГОДИНИ ПИША ЧЕ ПТИЦИТЕ ЛЯСТОВИЧКИ ,ВРАБЧЕТА ,СВРАКИ,СЕНИГЕРЧЕТА И ОЩЕ ДОСТА ИЗЧЕЗВАТ.ПЛОДНИТЕ ДЪРВЕТА НЕ РАЖДАТ.ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ В ГРАДИНАТА ГНИЯТ ПРЕДИ ДА ОЗРЕЯТ.ТОВА СПОРЕД МЕН СЕ ДЪЛЖИ НА КЕМТРЕЙЛИС ПРЪСКАТ НЕПРЕКЪСНАТО ОТ ГОДИНИ ОТ САМОЛЕТИТЕ НА С.А.Щ. ПРЕЛИТАЩИ НАД БЪЛГАРИЯ.КЕМТРЕЙЛИ СА ТРАИНИТЕ БЕЛИ СЛЕДИ СЛЕД САМОЛЕТИТЕ КОИТО ПОКРИВАТ С БЯЛА ПЕЛЕНА ЦЯЛОТО НЕБЕ.ОБАЖДАХ СЕ ДО М.О.С.В.,ТЕ ДОРИ НЕ ЗНАЕХА КАКВО Е КЕМТРЕИЛИ.
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Живея в стара къща, в голям град - наоколо е пълно с врабци, веселбата е сутрин към 7. За цялата зима ми изядоха към 10 кг. пшеница, около 4 лв. но удоволствието от сутрешните врабешки крясъци, оценям на доста повече !
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Питайте Белев!Този приятел на природата брои всичко,най-вече банкноти..
17
1
 
8
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 месец
от дете съм голям привърженик на врабчетата. дори смятам, че те имат повече чувство за хумор дори от много хора. именно за това намирам за трагично изчезването им. но за изчезването им не са виновни гаргите и враните, от чиято естествена, природна, полска среда те са прокудени от - хомо-строителус, а повечето представители на този вид са си напълно самодостатъчни за да представляват цялото богатство на природата.
16
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната ултра глупост, това дали врабчетата си увеличават или намаляват популацията си е изцяло техен проблем. Хипи плиткоумниците вместо да реват да прочетатат що е то естествен отбор и еволюция.
15
2
 
17
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
До Анонимен Откровено завиждам! Не знам в кой квартал живеете. Аз съм почти в идеалния център и наистина от доста години не съм виждала врабчета и гугутки.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хм
От доста години не съм видяла и една гугутка в София
--

е това не е вярно - редовно ми кацат на прозореца и гугутки и гълъби, че и врабчета от време на време...
13
0
 
18
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Не само врабчетата изчезват. От доста години не съм видяла и една гугутка в София. Затова пък започна да има доста пойни птички и лястовици. Всяка сутрин идва на прозореца ми едно синигерче. През есента и земата има огромни ята врани и гарвани. Свраки също има доста ,както и чайки. С очите си видях врана как убива и яде ранено гълъбче. Според мен освен замърсяването ,роля играят големите птици ,за изчезването на врабчетатата и гугутките.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Врабчетата в миналото са били полезни за човека защото са пазели овошките и градините от насекоми вредители и гасеници. Също както котките пазят зърното и зимнинината като ловят мишките.
Ама в днешно време кой ли го интересуват тия работи. Хората са откъснати вече от природата и децата си мислят че храната се произвежда в завод. Което всъяност вече не е далеч от истината.....
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Врабчо е една очарователна, мила и безгрижна птичка! Възпитавайте децата си на доброта и милосърдие. Да бъдат отговорни и осъзнати хора.
10
23
 
5
 
! Отговори
vlady преди 1 месец
Още Великият Кормчия е разбрал, че врабчетата са ненужни. Има врабчета има проблем, няма врабчета няма проблем както е казал един друг държавник.
9
0
 
32
 
! Отговори
гасд преди 1 месец
Как да живеят, като изтровиха тая земя с тея препарати..
Как кажете ми как тая свинщина да спре !!!
8
0
 
25
 
! Отговори
бай ганю преди 1 месец
спомням си как едно време им хвърлях част от баничката си пред местната закусвалня и как сутрин през летните ваканции ме будеха с писъци 35 год по късно не се виждат никъде дори едно с прашката няма къде да замеря,май ситуацията е сериозна наистина рядко ги виждам там където бяха със стотици
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как искате да има врабчета, като е пълно със свраки и гарвани? Така е и в държавата. Как искате да има българи, като ни управляват кръвопийци със силни зависимости от миналото!
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Врабчетата намаляват много не само в градовете, но и в селата. Тоталната химизация и изораването на де що има храсти, за да се увеличи обработваемата площ, респективно евросубсидиите, доведе до невъзможност за гнездене.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
по едно време бяха почти изчезнали,сега пак започнаха да се появяват,може би някакъв пестицид ги изтреби
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Врабчето е една чудесна птичка, но само с преброяване няма как да му се помогне. Трябва да се проследят детайлно отрицателно действащите фактори на средата и ако е възможно, да се премахнат един по един.
3
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е да опазим калинките на ГЕРБ.