Вайлет – жената, която оцелява след "Титаник", "Британик" и "Олимпик"

И нито една от тези три трагедии не я отказала да плава
30 мар 2019 14:45, Нели Христова
13
Вайлет – жената, която оцелява след "Титаник", "Британик" и "Олимпик"
Снимка: Wikipedia

Да оцелееш в една трагедия с много жертви е късмет, с който малко хора могат да се похвалят. Но Вайлет Констанс Джесоп, младо момиче с аржентински корени, успяло да надхитри съдбата цели три пъти!

За разлика от непотопяемият "Титаник", който все пак потънал, докато Вайлет била на борда му, девойката оцеляла. Също така успяла да се спаси след трагедията на "Британик" и инцидента с "Олимпик".

Вайлет била едно от шестте останали живи деца на семейство аржентински имигранти в Ирландия. Още в крехка детска възраст Смърта искала да я вземе със себе си. Детето се разболяло от туберкулоза, а родителите му чакали да умре. То все пак оцеляло и пораснало, за да се превърне в красива млада жена. Толкова красива, че когато пожелала да работи като стюардеса на корабите на White Star Line, за малко не отхвърлили кандидатурата й, защото можела да причини "неразбории на борба". Всъщност, бъдещите й работодатели не били далеч от истината. Докато била стюардеса, Вайлет получила цели 3 предложения за брак от различни пасажери.

Въпреки притесненията от White Star Line я наели, а първата й задача била на борда на "Олимпик", който отплавал през 1911 г.

Всичко вървяло добре докато корабът не се блъснал във военния HMS Hаwke. Все пак корабът успял да се върне с много усилия до пристанището, а всички на борда му се отървали само с уплаха. Но катастрофата била достатъчно страшна, за да задържи всеки далеч от океана за дълго.

Но не и Вайлет.

Когато непотопяемият "Титаник“ отплавал тя била на борда му, отново в облеклото на стюардеса. Навярно си е мислела, че шансът да стане свидетел на втора катастрофа е минимален. Момичето си нямало и идея колко много греши.

На 14 април 1912 година "Титаник“ се блъска в айсберг и потъва дълбоко във водите на Атлантическия океан.

Благодарение на доброто старо правило "първо жените и децата“, Вайлет се озовава на спасителна лодка, а в ръцете си държи нечие чуждо дете. Докато се лутат в студените води, ги открива кораба The Carpathia и ги качва на борда си.

И тук всеки нормален човек би се отказал да работи на борда на огромен пътнически лайнер.

Но Вайлет се записала за работа като стюардеса на отплаващия през 1916 година "Британик“. И ако поне един от приятелите й не й е казал: „Имам странно предчувствие за това“, то те едва ли са били истински приятели.

"Британик“ бил пътнически лайнер на White Star Line превърнат в плаваща болница през Първата световна война. Но за жалост горкият кораб оцелял във водата едва 50 минути, когато избухнала необяснима експлозия. "Британик“ потъва, убивайки 30 души. Разбира се, Вайлет не е сред тях.

29-годишната девойка оцелява и този път и този инцидент отново не я отказва да работи на големи пътнически кораби. В следващите 34 години тя продължава да работи като стюардеса и се пенсионира чак на 63.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СПОРЕД СЪЩЕСТВУВАЩАТА ИСТОРИЯ НА ТЕЗИ КОРАБИ, ТИТАНИК Е ПРЕБОЯДИСАНИЯТ И РЕМОНТИРАН ОЛИМПИК
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пуснете я под наем в апартамента на Цветанов, пък дано целия блок рухне!
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, било е очевАдно, че не е трябвало да се качва (дори да не я пускат да се качва) на кораб!!!!!-)))))))))))))))))
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен "Титаник", "Британик" и "Олимпик", тя оцелява и окопите на Първата Световна война, оцелява и 4 пъти в газовите камери през втората; Корейската война, Виетнамската война, двете войни в Залива, взривяването на Звездата на Смъртта, както и няколко кратни срещи с хищника и пришелеца...
5
3
 
29
 
! Отговори
м...да преди 5 години
Или накратко- ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
4
1
 
29
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Красива жена,живяла преди някакви си стотина години.Как не се е сетила да опише тези си...приключения,за да стане бестселър.Качвам се на машината на...времето да й дам съвет,а може и друго да се...получи;да ме...включи в мемоарите си.
3
23
 
6
 
! Отговори
Карлос Чакала преди 5 години
Тази вещица сигурно е терористка обучена да потопява кораби и да оцелява защото си е носила спасителен пояс само и вижте погледа.
2
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази нещастница е донесла зла прокоба и съдба на трите кораба не можеш да си на три кораба и трите да потънат.
1
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България на Тиквите и Суджуците,нямаше да оцелее с 200 лева пенсия!