Ветеранът от ВВС, който живее от боклука на Марк Зукърбърг

Джейк Орта преравя кофите на богатите в търсене на съкровища
8 апр 2019 20:00, Нели Христова
43
Ветеранът от ВВС, който живее от боклука на Марк Зукърбърг
Снимка: The New York Times

Джейк Орта някога е бил част от Военновъздушните сили на Америка. Но днес 56-годишният ветеран вече не брани страната си. Вместо това се е отдал на работа като „ловец на съкровища“. С прости думи, Орта рови из боклука на богаташите в Сан Франциско, най-вече в този на създателя на Facebook Марк Зукърбърг и си докарва достатъчно средства, с които да живее охолен живот.

В малкия му апартамент има какво ли не – прахосмукачки, сешоари, дори някои от старите дрехи, от които Зукърбърг вече не е имал нужда. Признава, че изкарва между 30 и 40 долара на ден или около 300 долара на седмица.

"Просто не мога да повярвам защо хората изхвърлят тези неща. Никога не знаеш какво ще откриеш“, казва Орта пред The New York Times. В ръцете си той държи дизайнерски дънки, чисто ново памучно яке и маратонки Nike. Всичко това той е изкарал от кофата за боклук на милиардера, който живее само няколко пресечки надолу по улицата.

В Калифорния да ровиш по кофите е незаконно, но властите рядко се занимават с този проблем. Стотици безработни американци са част от тази „подземна икономика“, претърсвайки кофите пред домовете на богаташите. А Сан Франциско е доказателството, че човек като Орта съвсем спокойно може да живее на една улица със самия Марк Зукърбърг.

12 години – толкова време Джейк прекарва във Военновъздушните сили. Участва във войната в Персийския залив, изпращан е в Германия, Корея и Саудитска Арабия. Когато напуска армията обаче, ветеранът преживява стрес, който го тика към чашката. Заради алкохолизма жена му го напуска и той остава на улицата.

За да се избави от този отчайващ начин на живот, Орта се включва в специална програма за бездомни ветерани. Преди пет години се мести в Сан Франциско, където получава държавно жилище в квартал, където цените на един апартамент започват от 3 милиона долара. Тогава осъзнава истината във фразата "боклука за един е съкровище за друг“.

Мъжът има специален маршрут, който следва всяка вечер. Най-важното правило за него е да се убедиш, че преди теб в контейнера не е влязло някое опасно животно. А ловкостта му кара всички останали бездомници, които също си докарват по някой долар с ровенето в боклука, да го наричат "Откривателят“.

Веднъж той попада на сервиз от сребърни бокали, чинии и купи. В една от последните си находки, открива три часовника, няколко айпада и мобилни телефони. Там има и торба с марихуана, която Орта признава, че не продал, а изпушил сам. А най-любимата му находка е колекция от вестници, документиращи Втората световна война. Тази находка също запазва за себе си и до ден днешен не може да си обясни, защо собственикът й би я изхвърлил.

Ветеранът продава стоката си на местните пазари. Опитът му показва, че най-трудни за пласиране са детските играчки и женските дрехи. Родителите не можели да свикнат с идеята на отрочето си да вземат нещо, намерено в боклука, а дамите – да носят дрехи втора ръка. Мъжете от друга страна не се интересували чак толкова какво носят, за това били склонни да дадат между 5 и 10 долара за чифт дънки, носени от друг.

Орта и неговите колеги се стремят най-вече към боклук, който ако не бъде продаден, ще бъде пратен в "ямата“. Място, където отиват всички онези неща, които не могат да се рециклират, а огромен булдозер ги прави на парчета. Този "подземен бизнес“ може да се определи и като спасяване на планетата – вместо всичката тази пластмаса и стъкла да отиде в дупка в земята, тя се използва отново от други хора, които не могат да си позволят чисто нов айпад, например.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ще да е американската мечта
32
1
 
7
 
! Отговори
DAA преди 5 години
ТОЯ ВАДИ ПОВЕЧЕ ОТ МЕН А СЪМ КОСТЮМАРЧЕ РАБОТНИК РАЗБИРА СЕ В 4 ЗВЕЗДЕН ХОТЕЛ...
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*идентичност
30
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова е просто....Има интернет,снимки,видеа,инфо,статистика....Поразгледайте,попрочетете пък чак тогава коментирайте колко лош е капитализма.Със сигурност не е по-лош от диктатурата да слушаш,гледаш и пееш това,което партията препоръча.Във всяко домакинство мебелите да са едни и същи,в магазина да има само боза лимонада и алтай за пиене,а дънките в кореком.С две тв програми в панелните кутий се изчерпва социалния ти статут.Прическите еднакви,модата-диктувана.Пълна загуба на едентичност.НЕ !
29
1
 
11
 
! Отговори
Проф. Мърморски преди 5 години
За здравето на американският войник, сипете му една ракия
28
1
 
26
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
Нивото е отчайващо ниско, не мога да повярвам, че взимате заплати.
27
11
 
9
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Какъв преврат бе, каскет?Да нямаш предвид този през 1944г?
26
5
 
24
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Да ти кажа в кофите в София може да намериш доста маркови дрехи и работещи уреди. Преди '89 освен хранителни отпадъци нищо не се хвърляше.
25
10
 
7
 
! Отговори
и аз да кажа преди 5 години
Знаете ли, че в БГ има лаборатории които издават сертификати на базата на химически анализ в една сгур, колко процента от какво вещество се съдържат. На базата на тоя анализ, има едни фирми, дето изкупуват таква сгур. Знаете ли че с просто изгаряне на стари,електронни платки, вие придобивате ценни метали? Колко много зависи от количеството изгорени платки. Тези, които са схванали за какво говоря- окм другите 98%... да гледат Планета и да търкат пеевски талончета. И с тях и без тях.
24
8
 
22
 
! Отговори
ФАКТИ преди 5 години
Евроатлантически ценности! Вече и в България от преврата през 1989 до момента!
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХахахахахахаТова е федералната минимален заплата и е оо-висока в повечето щати. Освен това, таксите върху нея са нищожни, а също така получаваш и купони за храна за около 200 долар на месец. Не е много, но ако си уорял до тм, все ще изкараш.
22
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човека си е намерил някакъв начин на препитание. Не краде и не *** хората. Бил е някакъв преди време но съдбата се е обърнала. Сега е беден. Никой не е застрахован, така че не съдете. Съдби различни, едни изплуват, други затъват.
21
13
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
До Хахахахахахасигурно подобен тип в русия ще си изкара повече на месец а ???и ще има военна пенсия а ? ама достойна? и ще му дадат държавно жилище ?
20
8
 
7
 
! Отговори
W A1 Mtel преди 5 години
Н Русия средата заплата е 400 долара знам защото живея там надх10 години
19
5
 
14
 
! Отговори
Браво преди 5 години
поредния изпаднал тип.
18
8
 
24
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 5 години
Ей това са "великите" ВВС на "великите" САЩ, ветераните ровят по кофите и даже това е незаконно и забранено!Минималната заплата в САЩ е 7,25 долара/час х 8 часа дневно х 250 работни дни = 14 500 долара годишно.Завалията си докарва 300 седмично х 52 седмици = 15 600 долара годишно.Правете си сметката колко са "велики" САЩ.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България ще е работещия беден. Такава е КОНСТРУКЦИЯТА.Този поне си звае че не работи. Свикнал е на ясла и тя му липсва. Няма професия пенсионер. 66574
16
7
 
20
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
Много ми падна в очите тоя, да намери торба с марихуана и вместо да я сподели с бездомните скитащи се африканчета и мексиканчета я изпушил съвсем сам.
15
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама това че е бил във ВВС не означава че бил кой знае какво.Може да е бил тоя дето носи износените гуми към мястото за отпадъци.Или човек който помага да носят маркуча докато зареждат самолетите.То е малко до манталитет.Аз не бих ровил в кофите на Зукърбърг заради стар айпад.Ще си купя нов.Може да е китайски там ейсър,асус,леново.Но ще е нов.
14
2
 
36
 
! Отговори
Човек преди 5 години
На тоя в България щяха да му вземат бизнеса...