Атентатите в Шри Ланка - отмъщение за мюсюлманите в Крайстчърч

"Ислямска държава" пое отговорност за нападенията
23 апр 2019 21:30, Елка Василева
249
Атентатите в Шри Ланка - отмъщение за мюсюлманите в Крайстчърч
Снимка: Reuters

Първите данни от разследването на атентатите, отнели живота на повече от 300 души в Шри Ланка, особено в църквите, показват, че те са били извършени като отмъщение за масовото убийство в джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия, обяви пред парламента заместник- министър на отбраната, цитиран от Франс прес.

"Първоначалните разследвания разкриха, че случилото се в Шри Ланка е било извършено като отмъщение за нападението срещу мюсюлманите в Крайстчърч", заяви Руван Виджевардене във връзка с нападението на 15 март, отнело живота на 50 души в две джамии във втория по големина град в Нова Зеландия.

Министър Виджевардене каза, че броят на загиналите при терористичните нападения на 21 април е нараснал на 321 души, предаде ТАСС. 521 души са били ранени.

Още по темата

В предупреждение, изпратено на 11 април до агенциите за сигурност на Шри Ланка, се е посочвало, че местна групировка планира самоубийствени терористични атаки срещу църкви в островната държава, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Приялал Дисанаяка - зам.-началник на полицията, е подписал писмо до директорите на 4 национални агенции за сигурност. Той е поискал четиримата директори "да обърнат допълнително внимание" на районите, за които отговарят, и на известни личности, които се намират там.

Разузнавателният доклад, прикрепен към писмото, посочва, че групировката Нешънъл Таухид Джамаат е взела на прицел "някои важни църкви" за самоубийствени атентати, планирани да бъдат извършени "скоро".

В доклада се изброяват имената на шестима души, които вероятно са щели да бъдат замесени в тях.

Министърът на здравеопазването на Шри Ланка вчера държеше копие от доклада, докато преразказваше съдържанието му, което повдигна въпроси как полицията е действала превантивно, за да предпази обществеността от нападенията, посочва АП.

Междувременно Групировката "Ислямска държава" пое днес отговорност за атентатите в Шри Ланка, но не представи доказателства за твърдението си. Изявлението на екстремистката групировка беше разпространено от нейната информационна агенция Амак.

"Извършителите на нападението, при което бяха взети на прицел граждани на страните от коалициите и християни в Шри Ланка онзи ден, са бойци на "Ислямска държава", заяви групировката.

Тя не представи снимки или видеозаписи, които да показват атентатори да се вричат във вярност на групировката.

"Ислямска държава", която загуби цялата територия, контролирана някога от нея в Ирак и Сирия, е правила по-рано редица неподкрепени твърдения за поемане на отговорност, отбелязва Асошиейтед прес.

Властите в Шри Ланка обвиняват местна ислямска екстремистка групировка за атентатите в неделя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Моше202 е лош ход. Обиждайки го, обиждаш себе си. Братовчеди сте. Една кръв.
132
2
 
2
 
! Отговори
Обоснован извод преди 4 години
Между двата случая има връзка, на която не се обръща нужното внимание.В НЗ - страна, в която не можеш да си купиш оръжие и боеприпаси, а трябва да ги внесеш отвън, един интелигентен проЗтак се снабдява с цял арсенал и последователно и методично разсрелва хора в две черкви, докато полицаите спят.В Цейлон от седмици има сигнали за готвещи се взривове, но полицаите спят и се събуждат едва след трагедията, като първите думи, които изричат са "Открихме връзката. Това е отмъщение."
131
3
 
3
 
! Отговори
Господин Господинов преди 4 години
Основна "вина" на исляма е че е доминираща религия в силно изостанали страни. Следователно населението е слабо образован, наречете ги инфантили. Иска им се да имат западен стандарт, но уви това не става само с искане. Това подклажда завист и омраза, която лесно се използва от разни субекти, за да се насочи към фундаментализъм, който няма общо с религията. Т.е. Ислям =бедни държави=необразовано население=омраза и завист+сексуални комплекси =ислямски фундаментализъм.
130
3
 
4
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
До ОхобохоДа продължа от предишния си коментар. Ако има извънземни и те могат да създадат същества, те не могат да бъдат съзнателни същества. Съзнанието ни идва от дyxa, който пък може да бъде даден само и само от Бога. Без душа, това създание ще е един вид робот. Както в момента ние създаваме много развити антропоморфни роботи, които могат да говорят, движат и дори някои от тях са неразличими от живите хора, не са хора.
129
0
 
1
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
До ОхобохоДа продължа от предишния си коментар. Ако има извънземни и те могат да създадат същества, те не могат да бъдат съзнателни същества. Съзнанието ни идва от духа, който пък може да бъде даден само и само от Бога. Без душа, това създание ще е един вид робот. Както в момента ние създаваме много развити антропоморфни роботи, които могат да говорят, движат и дори някои от тях са неразличими от живите хора, не са хора.
128
1
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
До ОхобохоЩо се касае за въпроса ти какво ако хората са създадени от извънземните. В Корана има айет, в който се казва, че Аллах е създателят "на земята, и небесата, и всички СЪЗНАТЕЛНИ същества там." Има доста спекулации какво точно иска да се каже с този айет. Една част от улемата е на мнение, че се има предвид небето и всички летящи в небето животни. Друга част са на мнение, че става въпрос за СЪЗНАТЕЛНИ същества, т.е. за същества, които можем да ги наречем извънземни.
127
3
 
13
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
До Охобохо Безцелни убийства на невинни хора се извършват от хора без вяра, а не от вярващи хора, които си знаят религията. Не можеш да наречеш християнин някого, който без да му мигне окото може да убие десетки невинни деца, като случая с Брейвик, когато първата заповед от десетте е "Не увивай!"Не можеш да наречеш мюсюлманин някого, който взривява църква с невинни хора, когато Коранът казва "Който убие дори един невинен човек, ще бъде съден така, като да е убил цялото човечество!"
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако първоначалните разследвания разкриват, че случилото се в Шри Ланка е било извършено като отмъщение за нападението срещу мюсюлманите в Крайстчърч, то следователите вместо първосигнално да ги публикуват, би трябвало да си зададат логичния въпрос "защо уликите, показващи връзката между двата терористични акта, са толкова явни и са инсталирани на повърхността"? Може би са подхвърлени, за да стигне следствието до нужното заключение и да каже колко сме велики и как бързо разкрихме връзката?
125
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Америка има полза от тези атентати който прави за да е световен жандарм пак отново то е ясно и на децата
124
1
 
9
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Добре де,Исус,Аллах,Буда,Шива и т.н.но останки от хора се откриват от преди 6 000 години!По онова време не ги е бил измислил никой тези религии господ имало ли е?Религиите са измислени по-късно и са служели да се управляват хората,защото не е имало наука.Днес да вярваш в тези измислици на някой дето е умрял преди векове е лудост!Да се избиват невинни заради вяра и религия е варварско.Ами ако човечеството е експеримент на извънземни?Ако няма никакъв бог?Как може да отнемеш живот заради вяра?Защо?
123
3
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
До ЦиникИ аз да перефразирам един философ - "Човек може да е интелигентен колкото може, и да е циничен проЗстак колкото си иска!" Искам да кажа, че коментарът ти е невероятно интелигентен!
122
4
 
5
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Алахогъзната зapaза се разпространява с главоломни темпове... 23% от земното населения - има мазоли по двупръстите челца.МианмаР ( пише се с Р накрая ... илитератите преписвачи в сайта ...така и не се научиха ) та МианмаР дадоха отличен пример - какви са реципрочните мерки, които трябва да бъдат взети, когато местното ромско малцинство дупещо се по аллаха се самозабрави. 350 000 бяха изхвърлени - като ползван npeзерватив.Да перефразирам един социопат"Няма роми - няма проблем"
121
3
 
3
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
До 168За католиците православните християни са еретици. Показателен пример са кръсносните походи, при които са избити повече православни християни, отколкото мюсюлмани. Многократно съм го писал тука, но пак да повторя - причината за прикритата война на запада срещу Русия преди всичко е заради православието и. Затова Путин е голям трън в очите им - подсили православното християнство и е лош пример за другите малки православни държави като България, Сърбия, Гърция и пр.
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
21 век е а продължаваме да се избиваме за нещо толкова лъжовно като религията. Крайно време е религиите да отидат в музея на човешката глупост!
119
2
 
0
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
До Анонимен 170Турчин.
118
2
 
4
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
До Анонимен 167Има предположение за причината за пожара, която е "най-вероятно причина е авария в електрическата система", което е само ... предположение. Разследването за причината за пожара все още не е завършило, което се провежда съвместно с пожарната охрана и полицията, и все още няма официален доклад по случая.
117
0
 
12
 
! Отговори
Обоснован извод преди 4 години
Не ми се вярва. Все едно да ме убеждават, че Mюмюн е заплюл Иван във Враца, защото чул, че Стоян бил напсувал Ибрахим в Хасково.Имам чувството, че някой зъл гений от известно време се опитва да сблъска двете религии и да предизвика глобален конфликт на верска основа.
116
2
 
1
 
! Отговори
Fck преди 4 години
До 165 разбирасе ,че има трета страна. Явно всичко е или за намаляване на населението или за завоюване на ресурси и разпалване на локални и по големи размирици.
115
0
 
8
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Защо е нужно да робуваме на вековни измислици?Религиите са вършели работа когато не е имало наука и чрез тях са ръководени хората.Днес когато ще се пътува до Марс трябва науката да е средството за ръководене а не религията.Колко запустели храмове,пирамиди,пагоди има по света?Това са мъртви религии станали ненужни и забравени с времето.Все още има диви племена,които като видят хеликоптер стрелят по него с лъкове и ние ли да се връщаме вярвайки на нечии измишльотини?В 21 век да убиваш за религии??
114
4
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Много е тъжно, че годината е 2019, а още се избиваме на религиозна основа, в случая нека пратим Кръстоносци, или някой психопат да стреля по мохамеданите, пък после да го мислим.