Мъск е най-стиснатият шеф? Печели 40 668 пъти повече от служителите си

Заплатата му от Tesla без добавките е 37 хил. долара
27 апр 2019 12:05, Нели Христова
71
Мъск е най-стиснатият шеф? Печели 40 668 пъти повече от служителите си
Снимки: Reuters

Някои хора казват, че ако шефът кара "Ферари“, то работникът трябва да може да си купи поне нов "Форд“.  На служителите на автомобилната компания Tesla едва ли се гледа с добро око, ако си купят "Форд“, но със сигурност не могат и да си позволят чисто нов електрически автомобил.

Справка на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ показва, че Илон Мъск е получил 40 668 пъти повече пари от средностатистическия работник на Tesla (средната заплата е 4600 долара), докато средното съотношение при големите американски компании е едва 254:1, пишат от Bloomberg.

В сметката на Мъск са влезли 2.28 милиарда долара, най-вече под формата на акции. Като шеф на Tesla, той взима едва 37 хил. долара, но те са му толкова ненужни, че дори не осребрява чековете за тях.  Заедно с добавките и бонусите, сумата стига 3 милиона долара. Но противоположно на това, неговите служители дори не могат да се докопат до бонуси за завършена цел. За сега Мъск си е поставил 16 такива цели, но компанията му е постигнала едва 2.

Работниците му не само че взимат колосално по-малко пари от шефа си, но възнагражденията им са по-ниски и от тези на инженерите в останалите автомобилни компании. И дори за тази справедливост те няма на кого да се оплачат – служителите на Tesla нямат синдикати.

Други милиардери не са толкова алчни да получават чекове, които не осребряват. Уорън Бъфет  получавал едва 7 пъти повече от средния служител на своя фонд Berkshire Hathaway. Заплащането му било символично, а богатството си той трупал от лично притежавани и търгувани ценни книжа.

Колкото и да е мразен Марк Зукърбърг заради скандалите във Facebook, той взима най-символичното възнаграждение от всички – само 1 долар. Но не бързайте да се възхищавате на щедростта на милиардера да разпределя заплатата си измежду другите служители. Всъщност, той е прибрал 8,85 милиона долара под формата на други отчисления - най-вече за охрана и частни самолети.

С далеч от символични възнаграждения са Джоунъс Призинг, който взима 2500 пъти повече от средностатистическия служител на Manpower, Боб Айгър, който взима над 1500 пъти повече от работещите за Walt Disney и Кевин Джонсън, който прибира 1200 пъти онези, които сервират кафета във веригата му Starbucks.

Но нито един от тях не е толкова алчен колкото Мъск, който, както споменахме, дори не благоволява да осребри чековете си от Tesla. Но навярно пази парите си за черни дни, когато компанията му далеч няма да е първенец при развитието на електрическите автомобили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
13
 
6
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 години
Ако работника ми докарва печалба 1-2 милиона годишно печалба като на Запад в страните като Германия където работниците работят истински, мога да му дам 30-40 хил заплата като на Запад. А сега повече от 600-700 лева не давам, само на специалистите по 2 хил заплата, който не му харесва - да се вдига, никой не карам насила.
14
3
 
23
 
! Отговори
Делчо преди 4 години
А при нас как е? Нашият шеф си има вила с басейн на морето, вила в планината, 3 джипа, жена му 2 бавареца, ходят си по света, а нашите заплати са 600 лева, при това винаги с месец закъснение.
13
15
 
11
 
! Отговори
Работодател преди 4 години
Фирмата си е негова, той си определя заплатата. Ако на работниците не им харесва съотношението между заплатата на шефа и тяхната заплата - да напускат, никой не ги кара насила да работят. Имат си договор който доброволно са подписали и имат правото всеки момент да разтрогнат ако не им харесват условията на работа.
12
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като правя интервю за работа тия които питат най-напред колко ще ми е заплатата ги шкартирам. Тези които питат първо какви ми са задълженията обикновено ги назначавам.
11
1
 
24
 
! Отговори
:) преди 4 години
До АнонименКогато Българският шеф докара същите условия за работа и машини на Българският работник , тогава да очаква и същата печалба! С трици маймуни не се ловят, разбра ли псевдо шефче!
10
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българският работник като почне да прави печалба на шефа си колкото германския работник тогава ще получи и заплата като германския си колега. Не става да вадиш едва по 1500 лв печалба на месец а да искаш заплата 2000.
9
5
 
13
 
! Отговори
:) преди 4 години
Ми що му работите??? Я го оставете, да си търси балами за тези пари да му работят. Капиталист долен, всичката им работа е такава. Катрана ги очаква... скоро!
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взема с акции. Не манипулирайте, защото обикновения човек като прочете ще помисли, че всеки месец му дават един сак с пари.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Ами Мъск да прави това, което правят работниците му.Ще може ли? А?
6
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Шеф до 9Остави ги да си наплещят простотиите българските наемници. Колкото повече пари им даваш толкова по-лошо работят. Ненаситни са. Това съм го изпитал от собствен опит. В момента няма работна ръка и само те изнудват за пари, а работата им ***.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То шефа на всяка високооценена компания е много по-бигат от работниците си. Въпросът е защо на обикновения човек му става все по-трудно да съществува и се бори неистово да оцелее.Просто богатите трябва да осъзнаят, че сами си режат клона на който седят, защото за да са богати това става с потребление. Същото е като с хранителните пирамиди, които децата учат по биология в училище.
4
4
 
27
 
! Отговори
Шеф до 9 преди 4 години
Що говориш глупости! Кой шеф в България изкарва повече не по 40 хил !! А 400 пъти повече от служителите си!!!! Нека направим проста сметка. Да кажем че взимаш 700 лв/мес. Шефа трябва да изкарва 700 х 400 =280 хил на месец!!! Колко началници правят по толкова!!! Ама че глупости.Специално в средния и дребен бизнес собствениците на фирми биха били изключително доволни ако изкарват 10-20 пъти повече от служителите си! Аз лично плащам средна заплата 1100 лв и не мога да изкарам и 10пъти повече!!!
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъск е най-стиснатият шеф? Печели 40 668 пъти повече от служителите си.....................да,бе,да ! не са попаднали на български работодател !
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъск има акции в Тесла и реално дори нищо да не прави отново ще взема пари.
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е най-алчният. Моят е по-алчен.