Яйцето ли е в основата на Вселената?

Ще изпревали ли то кокошката?
28 апр 2019 20:00, Нели Христова
41
Яйцето ли е в основата на Вселената?
Снимка: Pixabay

В продължение на хиляди години яйцето е в основата на човешката цивилизация. Навярно всички го приемат за даденост – все пак е просто яйце. Но под черупката си, то крие много тайни и... умалена версия на нашата Вселена. Не вярвате? Тогава нека започнем от самото начало.

В няколко религии, в множество традиции при древните египтяни, гърците, римляните, инките – яйцето е в основата на всичките им вярвания за създаването на света.

Индианското племе Кахила, което живее в Калифорния свързва възникването на Вселената със счупването на яйце. Племето Омаха в Небраска разказва за яйце, което е било спуснато в океана. То носело майките и бащите на всички онези, които трябвало да бъдат родени на Земята.

Ала това са само древни истории. Къде е науката?

През 2016 година данните от сателита на НАСА Wilkinson разкриха, че Вселената всъщност е елипсовидна, а не овална – с форма на яйце. Естествено, на учените им бе трудно да потвърдят или да отрекат теорията. Но много преди тях – през 1609 г., Йохан Кеплер казва, че всички планети, включително и нашата, се въртят около Слънцето не в перфектен кръг, а в елипса. Без този танц, който кара Луната да променя формата си, гледана от Земята, тя никога нямаше да е толкова интересна на астрономите.

Всъщност, повърхността на спътника ни наподобява тази на яйце. Или по-скоро черупката на яйцето наподобява повърхността на Луната.  То има грапава текстура и е покрито е със 17 хиляди малки кратери. Но за разлика от лунната повърхност, тази на яйцето е крехка и позволява на въздух и влага да преминават през нея.

Но макар да е лесно да счупиш яйце като го удариш в ръба на масата, то доста по-трудно би било, ако се опиташ да го смачкаш с дланта си. Тази форма, която може да се окаже и формата на цялата ни Вселена, всъщност е и връх в архитектурата. Това е структура, без вътрешна опора, която някак успява да предпази тайната на живота вътре в себе си от външни сили. 

Ако само една част на черупката е подложена на натиск, стресът се пренася по цялата й повърхност. Именно тук се крие и отговорът на въпроса защо не може да счупим яйцето с длан.

Но как хората са успели да копират перфектният аеродинамичен дизайн, създаден от самата природа? Яйцето все пак няма начало или край...

Така че от къде започваме?

Архитектите успяват едва през 20-ти век да опитомят формата и да започнат да строят сгради с формата на яйце. “Яйцето“ в Пекин може да приюти 5452-ма души в три зали, на повече от 1000 квадратни метра площ.

Яйцата винаги са вдъхновявали артистите, от Дали, чиито театър и музей във Фигерас е покрит с яйца, до Фаберже, който ги превръща в скъпоценни камъни.

Те са били основна част от велики филми като обладаната от призрак кора с 12 яйца от "Ловци на духове“ или  онези 50, които Пол Нюман изяжда в "Хладнокръвния Люк“, или "лошите“ яйца, които заблудиха Джон Хърт в "Пришълецът“.

В наши дни, социалните мрежи бяха доминирани от едно обикновено яйце, което събра повече харесвания в Instagram, отколкото която и да било друга снимка на света.  А "Господин силен“ яде само яйца, но това не е чак толкова е лоша идея, тъй като то е почти толкова полезно, колкото и майчиното мляко.

Използваме ги за всичко – торти, салати, супи и каквото още се сетите. Да не знаеш как да свариш яйце се приравнява на това, да не можеш да готвиш и въпреки това, ако напишеш в Google "Как да сваря яйце“ - излизат поне един милиард резултата. Може би не е толкова лесно колкото си мислим?

Ние хората, посрещаме пролетта като боядисваме яйца още от Средновековието, ала Джон Кедбъри прави първото си шоколадово яйце едва през 1875 година. Днес близо 80 милиона от тях се продават само във Великобритания на година. Всяко дете си хапва поне 8.

Така, поне на Великден сме сигурни, че яйцето идва винаги първо… много преди кокошката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
Най-великият Тодор Колев на зададения му въпрос в "Господин за един ден"- Кое е първо, кокошката или яйцето?Бай Тодор Колев:- Яйцето!- А кокошката откъде идва тогава?- Кокошка може да долети отвсякъде!
4
3
 
3
 
! Отговори
Самосъществуване преди 4 години
Няма значение какво казват хората, разбира се, никой не знае нищо. Животът е проблем, който никой не разбира.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вселената е направена от македонците !
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Атомите са съставени от кварки, планетите са съставени от атоми, Вселените са съставени от планети. Вселените са съставна част на нещо по-голямо и са като прашинка сравнени с по-голямотол Всичко е съставна част на нещо по-голямо и така до безкрай.
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
естествено че е Христос , тая Мария за нея няма нищо в Библията . Тя НЕ говори