"Погубената България" - репресиите срещу елита преди 9-ти

Авторите: Много неща ни шокираха при изследване на документите
16 май 2019 22:38, Анисия Иванова
83

Още по темата
На книжния пазар у нас вече може да бъде намерена книгата "Погубената България" -  продължение на изследването "Бивши хора“ на авторите Вили Лилков и Христо Христов, посветено на съдбата на стопанския, политическия, военния и интелектуалния елит на България след 9 септември 1944 г.

"В тази нова книга изследваме регионалните архиви на ДС за 10 големи града, влязохме в регионалните архивите и репресиите срещу неполитическия елит, което остана незабелязан като съдба в последните години", каза Вили Лилков в студиото на "България сутрин".

"Докато работихме имахме образци на хора, запазили човешкия си образ в месомелачката на тоталитаризма. Например Иван Сираков е минал през 4 лагера, включително Белене, защото е бил син на фабрикант", разказа Христов пред Bulgaria ON AIR.

"Една част регионалните архиви са почистени, други са запазени, съществуват различни документи – от записки, до групови дела. В някои случаи говорим за това, че репресията се е прехвърлила върху децата, наследниците на потърпевшите от режима, които са се разбягали и не са получили шанс за пълноценна изява", коментира Лилков.

Той допълни: "Това са хора, които са градили, дарявали са, били са пример за бедни и слаби, много неща ме шокираха, докато четях документите".

В книгата са включили и неизвестни Сталински процеси, водени в България. Това са били групови процеси - срещу инженери, унищожен е целият елит на пожарната ни безопасност, на оръжейната индустрия, колежански процес. От данните, до които авторите са успели да получат достъп, става ясно още защо страната ни скъсва дипломатическите си отношения със САЩ.

"До началото на 1989 години много от наследниците са живели в мълчание, но са запазили човешките си лица", обясни още Христо Христов.

Голяма част от габровските индустриалци са живеели във фабриките си, за да близко до работата, до работниците. Масово са давали 13 и 14 заплата на работниците си, даде за пример Лилков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФактНещата преди 44-та може да не са били идеални напълно но след 9-ти септември 44-та България се превръща в ад.
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браву! Траяя с знай! Брау!
20
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е била добре преди 9-ти септември 44-та.
19
2
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Оправете си заглавието!Макар че и в сбърканото има някаква истина...
18
10
 
18
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Ако всичко беше наред след 3-ти(март,1878г),нямаше да дойде 9-ти(септември 1944г)!Ако след 9-ти всичко беше наред,нямаше да дойде 10-ти(ноември 1989г)!Ако след 10-ти всичко беше наред...А бе не ми се мисли какво ще дойде сега!Ама едно е ясно-няма да е хубаво.
17
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалкото е че комунистите русофили погубиха България завинаги.
16
7
 
3
 
! Отговори
!!!! преди 4 години
Represiite sa I dnes prosto nikoga ne sa spiral kakto I v Dr. Durgavi na vsi4ki niva nai ve4e na kapitalova osnova. Mexico i, USA
15
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
унищожен е целият елит на пожарната ни безопасност,--------------ааа, не е верно! има и оцелели.
14
4
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Тези автори дали са чели Тютюн .
13
8
 
31
 
! Отговори
aaa преди 4 години
Какъв елит бе,същите крадци и разбойници са били като сегашните...272
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се калява бебе: Рецепта по японски
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъст за гербавите крадци!Мъъъъъъъъъъъъъъъст!
10
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7 - щото рязането на глави не е имало 'престъпен характер' може би? И да речем Гео Милев или Вапцаров - от 'елита' ли са били или не?
9
16
 
18
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Малко са ги трепали...Трябвало е до девето колено... Наследниците им закопайа България...
8
6
 
28
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
ето и сегашния 'елит' го погубват - половината министри прогонени, заклеймени, обругани... Ето и ЦЦ искал близко до хората да живее (е личния асансьор е само за шик - иначе той по стълбите щял да хода да се отърка у народа)След 50 години някой ще напише книга за тези онеправдани 'герои на времето си' - нали така?
7
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен храбрите съветски войници, паднали в неравната борба срещу метиловия спирт, не заслужават такова неуважително отношение.
6
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте какво, щом е имало толкова голямо желание за реваншизъм значи е имало защо. Също както сега, никого не оправдавам, нека излизат повече такива трудове. Истина е, също така, че след 44-та много голяма част от раздаденото правосъдие е с престъпен характер. Трябва да спрем разделението и желанието за реваншизъм, на никого не е потребно.
5
15
 
30
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Някой има ли още съмнения, че е избит, умственият, потенциал на България след 9 септемри...Напротив... Избита е крадливата клика унижаваща Българите...Като днешната... Вече няма разлика...
4
5
 
12
 
! Отговори
napishete kniga za преди 4 години
pogubenata darjava Balgaria sled idvane na zapadnata demokratsia !!! Ste e mnogo aktualna !!!
3
8
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
...."Погубената България" - репресиите срещу елита преди 9-ти...Я пак! Преди или след 9-ти? Май на някой му се спи вече?АМАН ОТ ***!!!