"Погубената България" - репресиите срещу елита преди 9-ти

Авторите: Много неща ни шокираха при изследване на документите
16 май 2019 22:38, Анисия Иванова
83

Още по темата
На книжния пазар у нас вече може да бъде намерена книгата "Погубената България" -  продължение на изследването "Бивши хора“ на авторите Вили Лилков и Христо Христов, посветено на съдбата на стопанския, политическия, военния и интелектуалния елит на България след 9 септември 1944 г.

"В тази нова книга изследваме регионалните архиви на ДС за 10 големи града, влязохме в регионалните архивите и репресиите срещу неполитическия елит, което остана незабелязан като съдба в последните години", каза Вили Лилков в студиото на "България сутрин".

"Докато работихме имахме образци на хора, запазили човешкия си образ в месомелачката на тоталитаризма. Например Иван Сираков е минал през 4 лагера, включително Белене, защото е бил син на фабрикант", разказа Христов пред Bulgaria ON AIR.

"Една част регионалните архиви са почистени, други са запазени, съществуват различни документи – от записки, до групови дела. В някои случаи говорим за това, че репресията се е прехвърлила върху децата, наследниците на потърпевшите от режима, които са се разбягали и не са получили шанс за пълноценна изява", коментира Лилков.

Той допълни: "Това са хора, които са градили, дарявали са, били са пример за бедни и слаби, много неща ме шокираха, докато четях документите".

В книгата са включили и неизвестни Сталински процеси, водени в България. Това са били групови процеси - срещу инженери, унищожен е целият елит на пожарната ни безопасност, на оръжейната индустрия, колежански процес. От данните, до които авторите са успели да получат достъп, става ясно още защо страната ни скъсва дипломатическите си отношения със САЩ.

"До началото на 1989 години много от наследниците са живели в мълчание, но са запазили човешките си лица", обясни още Христо Христов.

Голяма част от габровските индустриалци са живеели във фабриките си, за да близко до работата, до работниците. Масово са давали 13 и 14 заплата на работниците си, даде за пример Лилков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
До 69 преди 4 години
Много сълзлива история, но я раправяй на някой друг, а не на тези, които живяхме по онова време.Чак се зачудих, как съм оцелял тогав, без да се омъжа в Африка.И виж, почни да пишеш приказки за деца. Там може да си развинтиш фантазията още повече, хем ще ти одобрят измишльотините.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са 79-те коментара?
60
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Както виждам по коментарите тук, хората не се лъжат лесно с пропагандни книги, показващи едностранно събитията. И това много ме радва, че въпреки всички медийни напъни, българинът не се поддава лесно на манипулации.
59
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега добавете и факта кой пращаше децата си да следват в СССР. Шефове от всякакъв калибър държаха синовете им да са завършили в Москва или в Ленинград. И съветските снахи се настаняваха директно в семейства със силни позиции. Родените от тях деца в почти всички случаи се записваха като граждани на СССР.Направете си изводите.А за 50 000 български момичета оставаше избор, или да се примирят със съдбата на стара мома, или да пристанат на някой студент от Африка или от арабския свят.
58
2
 
0
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
До Анонимен 50Твоят коментар е право в десятката!Не знам дали ти е известно, че за този вид "десант" в чужди държави са били харчени средства, които изследователите сравняват с разноските по поддръжка на армията.Било е част от политиката да се внедряват съветски снахи в която държава успеят, а също и чрез к/рвета да се шпионира всеки, до когото се докопат.Само у нас, 50 000 снахи! В малка държава като нашата, 50 000 български момичета са останали без съпрузи.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига с тия предизборни мероприятиягеноцида почва 23 година с убийството на законно избран министърпредседателглавата му са я отсекли точно както правят джихадиститеи това е пред очите на всичкия тоя "интелектуален елит"отделно десетки хиляди избити земеделци и соцалдемократитогава не имало комунистическа партия ощеза земеделските въстанията веднага след преврата никой не пише
56
0
 
1
 
! Отговори
Помощ от другарче преди 4 години
Може би трябваше в заглавието да се казва,че става въпрос за елита ОТпреди Девети септември.
55
0
 
5
 
! Отговори
Ехооооо преди 4 години
В книгата са представени документи, за унищожаването на интелектуалния ни елит чрез репресии СЛЕД Девети септември.Заглавието на статията обаче говори за унищожаване на елита ПРЕДИ Девети септември.Пияни ли сте, бе?
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Погубената България" - репресиите срещу елита преди 9-ти...Ега ти "елита"?!? Нещо като сегашния ни "елит" и тогава и сега - прислужници на чужди интереси. Тогава на Германия, сега на САЩ.Само дето за сега още няма масови палежи на къщите на политическите противници на партиите във властта, 20% от населението в затворите и разстрели по площадите, както е практикувал тогавашния "елит".
53
0
 
0
 
! Отговори
Доброжелател преди 4 години
До АнонименХа ха ха И аз се зачудих!!!
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 30 години над бг народ се извършват невижани репресии,в резултат на, които той бяга от Родината си,или умира преждевременно. Оставете историята на историците.
51
0
 
9
 
! Отговори
Интелигент преди 4 години
Тия, за които е написана книгата, някога са били по първите страници на тогавашните вестници. Вижте снимките на "съвременната интелигенция" сега и ми кажете не са ли за избиване? За предателите само смърт. НЯма значение дали са интелигенти или са овчари!
50
4
 
14
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Прекрасна идея !!! Но много половинчата !!! Репресиите в България започват на 9 юни 1923г !!! И този период пт 9 юни 1923 до 9 септември 1944г също го отразете,бе слуги на ,,демокрацията,, !!!
49
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Издават подобни книги, за да отклонят вниманието на хората от действителното погубване на България, което се прави сега.
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джурналята, кое от двете е вярно - репресиите са преди 9-ти (според заглавието) или след 9-ти (според текста)?
47
0
 
11
 
! Отговори
Прасе с каска преди 4 години
А защо не публикуват книга за трета секция.От нея Хитллер като съсдава Гестапо черпи опти.
46
8
 
23
 
! Отговори
да преди 4 години
до 9 септември са избити 100000 български граждани.....годините 23,25,41-44 терора е бил дивашки-хора са избивани по улиците без съди присъда давано е по 50000 лева за човешка глава...терора е бил ежедневен ,ежечасен....в името на царо борис 3 и сина му симеончо...
45
1
 
18
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Срещу изстъпленията на шпиц командите издигат своя гневен протест изтъкнати представители на световната култура, като писателите Ърнест Хемингуей, Максим Горки, Анри Барбюс и Ромен Ролан и други.В тези страшни дни и нощи, когато черните камионетки на смъртта обикалят,по улиците на София, един смел публицист с изтънени европейски маниери не си затвори очите, както някои други и заклеймява терора.Този журналист е Йосиф Хербст -главен редактор на вестник АВС, зет на Екатерина и Петко Каравелови
44
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни трябват книги а Народен съд...Костов, Москов, Кунева, Борисов...трябва да са в Затвора
43
3
 
20
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Пропадат безследно в полицейски участъци и в казарми или са простреляни по улиците от наемни убийци такива светли умове и талантливи творци като Тодор Страшимиров, брат на видния писател Антон Страшимиров, Петко Д. Петков, Васил Пундев, Николай Петрини, Вълчо Иванов, Васил Карагьозов, Гео Милев, Христо Ясенов, Сергей Румянцев, Иван Минков и много други