Сериалът "Чернобил" надви GoT с най-високия рейтинг в историята

Само три епизода, а продукцията вече има оценка 9,6
23 май 2019 16:00, Нели Христова
172
Сериалът "Чернобил" надви GoT с най-високия рейтинг в историята
Снимка: HBO

С вкус на метал в устата, с чувството, че въздуха, който дишаш те убива – така те кара да се чувстваш всеки епизод на минисериала „Чернобил“. Не напразно, само след три от петте предвидени епизода, продукцията успя да надмине по успех Planet Earth II и Breaking bad, отбелязвайки феноменалната оценка от 9,6 в IMDB. Така, той се превърна в най-добре оценената продукция в историята на телевизията.  Planet Earth II остава втора с 9,5, а  Breaking bad, както и Game of Thrones са на пето и шесто място с оценка 9,4.

“Чернобил“ е унищожително добър и ключовата дума тук е "унищожително“. Децата, които си играят под пепелта на горящата централа, вината, която Борис Шчербина (Стелън Скасгард) изпитва, когато разбира, че праща мъже на сигурна смърт, уплахата в очите на пожарникарите, тъмнината, която обгръща тримата герои Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко, докато спасяват милиони, жертвайки животите си в сърцето на централата, багерът, който хвърля пръст върху оловните ковчези. Всяка една сцена въздейства на зрителя по дълбок и емоционален начин.

Сериалът разказва не само за фрапиращата мрежа от лъжи, която правителството разпространява сред народа, а и съседните си държави, относно това, което се случва в Чернобил, но и историята на забравените герои, благодарение на които водите на Днепър, както и на Черно море и почвата в цяла Европа, остават чисти.

Сценаристът Крейг Мейцин и режисьорът Йохан Ренк се стараят максимално да разкажат истинската история на загиналите в "Чернобил“. Те и екипът им се обединяват около идеята, че ако се налага да променят нещо в историята, то е за да могат да разкажат останалата, по-важна част, напълно достоверно. Такъв е образът на Уляна Хомюк (Емили Уотсън) – ядрен физик, който помага на другия главен герой и благодарение на който истинската история е разказана - Валери Легасов (Джаред Харис).

Легасов е мъжът, който в своите дневници разказва всичко, което са видели очите му и са чули ушите му. Две години след трагедията, на същия ден, той се самоубива, знаейки, че в тялото му има толкова радиация, че едва ли ще оцелее.

Докато Легасов и Шчербина се лутат между Чернобил и Кремъл, където обсъждат всяко свое действие с Горбачов, трагедията е разказана и през очите на пожарникаря Василий и съпругата му Людмила. И двамата са реално съществуващи хора. Само малка част от историята им е променена, но трагичния край, в който Людмила държи чифт обувки над оловния ковчег на съпруга си всъщност е истина – реалният Василий е погребан с дрехите си, но без обувките, тъй като краката му били прекалено подути.

За снимките продукцията успява да затвори ядрената електроцентрала в Литва за няколко седмици и използва град, който изключително много прилича на засегнатия Припят. Още в първите епизоди се чуват истинските записи, получени на номера за спешна помощ, че централата гори, както и съобщението „Внимание, внимание...“, което е предупреждавало жителите на Припят да напуснат града си "временно".

Навярно всеки си е задал въпроса, защо вместо на руски, дори Горбачов говори на английски – това също е осъзнато решение на екипа, който е искал да направи историята още по-достъпна, дори и за не толкова запознатия с нея свят.

“Чернобил“ кара Game Of Thrones да изглежда като комедия – ще ви се наложи да си припомняте, че трябва да отпускате стегнатите си рамене и да затваряте зяпналата си челюст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Промиване на мозъци е..По света всеки ден аварии,цунами,земетръси,войни,лъжи...Поредно пране на пари..
116
1
 
20
 
! Отговори
10000 преди 4 години
До КуклаЧетох отдавна статията за Чернобил в Уикито, не се боя, че ще се разстроя, (казват че хората с висок коефициент на интелигентноср не са щастливи, но се оправяме някак си с живота игнорирайки щастливците с нисък IQ). Та четох, де, така също, че има туристи посещаващи Чернобил. И учудващо богата фауна. Мда.
115
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КуклаЧетох отдавна статията за Чернобил в Уикито, не се боя, че ще се разстроя, (казват че хората с висок коефициент на интелигентноср не са щастливи, но се оправяме някак си с живота игнорирайки щастливците с нисък IQ). Та четох, де, така също, че има туристи посещаващи Чернобил. И учудващо богата фауна. Мда.
114
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
филма за обеднения уран в бомбите над югославиячист хуманизъм и страхотна гласност че и ние го отнесохме- и заразяването беше по-голяма колкото от чернобил
113
5
 
16
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
всичко под руско влияние дори днес се управлява с подобен подходчовекът и бройката на жертвите няма никакво значение важното е овластените да оцелеят и лъжата им е ежедневие
112
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нищо за фокушима или хирошима и нагазакинямааа стига антирусийска пропагандагерманците увеличиха с 25 процента обмена си с русия за една годинание ревем за инвестиции а германските фирми в русия са стотиции става дума за стотици милиарди- да не говорим за северен 2немците казаха- на челна стойка да застанат всички в краваршингтон - ще го бъдеа у нас една шайка от национални предатели на каишка на краваршингтонлаят при всяко дръпване на верижката те от това живеят и от кражбите на народа
111
1
 
4
 
! Отговори
1000 преди 4 години
До Анонимен #29Опитвам се да не се дразня от мнения на чули прочели - 4-те реактора бяха водо-водни. Повече нямам време да ти обяснявам.
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аварията във Фукошима е не по-малко човешка грешка от тая в Чернобил. Само на пръв поглед причината е цунамито. Когато се прави атомна централа всички възможни природни бедствия се взимат предвид и изчисленията се прават за максималната им степен. Цунами също е било предвидено в изчисленията. Но тея некадърници японците са направили защитните съоръжения твърде ниски и са набутали аварийните генератори в мазетата. И това е било за да спестят пари. А гласността не ги спаси от радияцията.
109
1
 
3
 
! Отговори
10000 преди 4 години
До ОлегДа, точно, аварията беше резултат на човешка грешка - така ни казаха и на официалния инструктаж. Опитвам се да не се дразня от плюсове и минуси гласувани от разни чули и прочели, но не преживяли.
108
1
 
15
 
! Отговори
10000 преди 4 години
До АнонименА aз ще потърся начин да го гледам. Аз си спомням дена - 26 април, петък, 1986, аз работех там, в ремонта и строежа на 5-ти и 6-ти блок. Събраха ни едва 2 седмици по-късно, да ни инструктират. Първо бяха уведомили армията, "генетичния фонд" на нацията. Както и да е, хората научиха от западните радиостанции.
107
12
 
10
 
! Отговори
кукла преди 4 години
Абе съвета ми към по-младите е малко да помислят какво слушат за вредите от радиацията или от автомобилните газове. Как са толкова вредни, а в Япония където е имало атомни бомби и сега Фукушима, където колите са нарастнали ужасно много расте и населението и възрастта на хората. Същото е и с паднала радиация в зап.Европа. За Русия и Украйна нямам статистика, но сигурно и там не умират от радиация. А за раковите заболявания, то да се помисли и за фирмените интереси да продават химиолекарства
106
17
 
7
 
! Отговори
kukla преди 4 години
Нещо ми се струва че много се преиграва с опасността от радиация. Имам предвид че и днес май около Чернобил живеят хора. Живеят и около Фукушима, Хирошима, Нагасаки. И нещо май не живеят по-кратко от нас българите. А уж у нас не е имало радиация. Или ако им кажат че е паднала у нас от Чернобил, то само избирателно у нас е паднала или само в главите на някои демократично облъчени.
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Krom 106Благодаря за съвета. Ако наистина вярва в това което пише по наследство, оставям го да си живее живота, но не мога да му простя ако е платен *** и разпространява такива явни неистини за жълти стотинки с което трови обществото ни и не може да осъзнае вредите които му нанася.
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 105Пълни глупости си написал.
103
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 104Като всеки *** виждаш само повърхостното,а това,че Фукушима е частна и,за да не фалира собственика беше оставена да ръси радиация,и заразена риба попадаше и на нашия пазар?! Да не говорим за природата и хората в района,никой нищо не споменава,лапнали един Чернобил вече 40 години.
102
10
 
20
 
! Отговори
До Троле Еврейски преди 4 години
Престани с това провокативно сравниние между Чернобил и Фукушима. Съвременник съм и на двете катасрофи и те са несравними както заради причините поради които се случиха така и заради начина и достоверността с която беше информирано населението. Чернобил възникна поради човешка некъдърност а Фукушима поради природно бетствие. За Чернобил се мълчеше в момента на аварията както и години след като се случи. Фукушима е предаваха по телевизията когато избухна реактора. Засрами се от лъжите си.
101
1
 
2
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Накратко - да? И няма никакъв радиоактивен фон? Хайде, не ставай смешен моля. Самите американци отчетоха върху собствените си войници ефекта след ползването на тези боеприпаси. Не прекалявай.
100
3
 
5
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
До АнонименТи първо прочети какво са правили японците в завладените от тях територии и тогава ще видиш че 2 бомби са им били малко.
99
7
 
17
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До *** Еврейски - Фукушима е причинена от Бедствие, което ако беше споходило любимите ти мужици от Европа до Урал нямаше да има нищо. Не е моя работа да одобрявам или не как се борят с последиците от това. Но едно е ясно - никой не е крил случващото се във Фукушима. И не е подлагал на геноцид децата на народа си, докато се тъпче с йод на закрито. Ето ти моето мнение,.
98
0
 
3
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
До Kromобеднения уран се използва не заради радиацията а заради високата температура който той причинява за да може да се пробие бронята на танка.