Сериалът "Чернобил" надви GoT с най-високия рейтинг в историята

Само три епизода, а продукцията вече има оценка 9,6
23 май 2019 16:00, Нели Христова
172
Сериалът "Чернобил" надви GoT с най-високия рейтинг в историята
Снимка: HBO

С вкус на метал в устата, с чувството, че въздуха, който дишаш те убива – така те кара да се чувстваш всеки епизод на минисериала „Чернобил“. Не напразно, само след три от петте предвидени епизода, продукцията успя да надмине по успех Planet Earth II и Breaking bad, отбелязвайки феноменалната оценка от 9,6 в IMDB. Така, той се превърна в най-добре оценената продукция в историята на телевизията.  Planet Earth II остава втора с 9,5, а  Breaking bad, както и Game of Thrones са на пето и шесто място с оценка 9,4.

“Чернобил“ е унищожително добър и ключовата дума тук е "унищожително“. Децата, които си играят под пепелта на горящата централа, вината, която Борис Шчербина (Стелън Скасгард) изпитва, когато разбира, че праща мъже на сигурна смърт, уплахата в очите на пожарникарите, тъмнината, която обгръща тримата герои Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко, докато спасяват милиони, жертвайки животите си в сърцето на централата, багерът, който хвърля пръст върху оловните ковчези. Всяка една сцена въздейства на зрителя по дълбок и емоционален начин.

Сериалът разказва не само за фрапиращата мрежа от лъжи, която правителството разпространява сред народа, а и съседните си държави, относно това, което се случва в Чернобил, но и историята на забравените герои, благодарение на които водите на Днепър, както и на Черно море и почвата в цяла Европа, остават чисти.

Сценаристът Крейг Мейцин и режисьорът Йохан Ренк се стараят максимално да разкажат истинската история на загиналите в "Чернобил“. Те и екипът им се обединяват около идеята, че ако се налага да променят нещо в историята, то е за да могат да разкажат останалата, по-важна част, напълно достоверно. Такъв е образът на Уляна Хомюк (Емили Уотсън) – ядрен физик, който помага на другия главен герой и благодарение на който истинската история е разказана - Валери Легасов (Джаред Харис).

Легасов е мъжът, който в своите дневници разказва всичко, което са видели очите му и са чули ушите му. Две години след трагедията, на същия ден, той се самоубива, знаейки, че в тялото му има толкова радиация, че едва ли ще оцелее.

Докато Легасов и Шчербина се лутат между Чернобил и Кремъл, където обсъждат всяко свое действие с Горбачов, трагедията е разказана и през очите на пожарникаря Василий и съпругата му Людмила. И двамата са реално съществуващи хора. Само малка част от историята им е променена, но трагичния край, в който Людмила държи чифт обувки над оловния ковчег на съпруга си всъщност е истина – реалният Василий е погребан с дрехите си, но без обувките, тъй като краката му били прекалено подути.

За снимките продукцията успява да затвори ядрената електроцентрала в Литва за няколко седмици и използва град, който изключително много прилича на засегнатия Припят. Още в първите епизоди се чуват истинските записи, получени на номера за спешна помощ, че централата гори, както и съобщението „Внимание, внимание...“, което е предупреждавало жителите на Припят да напуснат града си "временно".

Навярно всеки си е задал въпроса, защо вместо на руски, дори Горбачов говори на английски – това също е осъзнато решение на екипа, който е искал да направи историята още по-достъпна, дори и за не толкова запознатия с нея свят.

“Чернобил“ кара Game Of Thrones да изглежда като комедия – ще ви се наложи да си припомняте, че трябва да отпускате стегнатите си рамене и да затваряте зяпналата си челюст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
2
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До *** Еврейски - *** въпрос ти зададох. Одобряваш ли го? Не ми се крий зад слогани, компетентности и аналогии.
96
10
 
8
 
! Отговори
Троле Еврейски преди 4 години
До Kromповедението на "комунистите" по онова време по НИЩО не се отличава от поведението на западните юдо-масонки режими по време на Аварията във Фукушима !"свободните" западни медий ни информираха 4 дни след аварията а хората от района на Фукушима бяха евакуирани 2 седмици след аварията загинаха около 60 Японски пожарникаря на които юдо-масонките не счетаха за нужно дори да ги предупредят че има радиоактивност
95
10
 
5
 
! Отговори
Трол Евреиски преди 4 години
т.н. Авария в Чернобил е умишлено причинена !!!става в резултат на много странни "изпитания" на сигусрността на реактора ОДОБРЕНИ ЛИЧНО от Ъкраинския евреин и агент на запада - Горбачов
94
4
 
10
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До *** Еврейски - много искам да чуя мнението ти за "достойното" поведение на Българските комунисти около Чернобил? ЦК и Правешкия брус? Одобряваш ли го? Избягваш сякаш отговора. Намирисва.
93
4
 
1
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Накратко 92 - виж сега, има един основен проблем в тези муниции. Бил съм танкист и ти го казвам практически - поразения с такъв боеприпас танк / БТР / МТЛБ - въобще - бронирана машина, става радиоактивна развалина. Особено абсорбира радиация веригата, поради материала от който се прави. Това е проблема с тези боеприпаси.
92
7
 
13
 
! Отговори
Троле Еврейски преди 4 години
всички държави произвеждат снаряди с обеднен уран и бомби с обеднен уран обаче само Американките Агресори ги използват !!!в Сърбия САЩ изстреля 10 000 боеприпаса с обеднен уран и няколко милиона патрона кал .50 за тежки картечници за да защищават ислямското малцинство в Сърбия !!! за това сега в България и Сърбия раковите заболявания са около 8 пъти повече от средното за Европа !!!
91
1
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Измиват срама от , GoT.
90
4
 
6
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
До *** ЕвреискиСтига си писал глупости.От 60-те години всички държави който добиват уран използват обеднения уран за противотанкови снаряди ,даже Русия има най-много.В Сърбия са използвани 3 тона снаряди и само противотанкови,това не ги оправдава но всички ги използват.И земи прочети малко за обеднения уран.
89
8
 
14
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
Много добър сериал ,много добре показва некадърността и безхаберието на тогавашната соц. идеология.Браво на HBO че направиха сериала който да се гледа и да е интересен дори на младите да знаят какво ги чака ако дойде пак ерата на "Фермата на животните".Не само че раковите заболявания с увеличават с пъти но и семействата който не могат да имат деца се увеличава 3 пъти.И днес има жени които пробват инвитро над 15 пъти та дори и 20 пъти.Евала на хората жертвали се за по малко щети.Поклон.
88
1
 
12
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Масово бг жени са болни заради ЧЕРНОБИЛ. А,минаха 30 г. от аварията.Какво разбира една П__А__ТКА от болестите на щитовидната жлеза и влиянието на Селена?Една планета населена от патки и патоци, учещи всевъзможно средо-образ. предмети непотребни никому и нито един от тях със здравна и духовна насоченост.Толкова много висшисти и завършели средно. Някой поне веднъж каза ли ви, че: - тампоните са вредни- железните скоби на сутиените причиняват РАК- бг жена над 30 трябва да приема СЕЛЕН!!!
87
8
 
10
 
! Отговори
Троле Евреиски преди 4 години
До Kromза аварията на Фукушима "свободните" западни медии ни информираха 4 дни по-късно !!!Фукушима изхвърли 6 пъти повече радиоактивни отпадаци и в момента ПРОДЪЛЖАВА да замърсява океана !!!
86
5
 
15
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен 88 - остави, става дума за промити мозъци. Най компетентния е оВчевидно Червено и в червата чедо. Намеси се Еврейската и марсианската конспирация. Типичен шумкарски подход. А ние, просто извадихме късмет. Отнесоха го основно Скандинавците през които мина облака. Да, междувременно сръбските радиа, Свободна Европа и ред други от които го научихме. Тук - тотална престъпна цензура. Това е голата истина за българските комунисти. Страхливи и коварни престъпници!
85
4
 
10
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Американците първа да направят сериал за трагедията в Бопал, Индия, да си посипят главата с пепел, че се подиграха с десетки и стотици хиляди близки на загиналите от безхаберието им невинни жертви, задушени в съня си, чак тогава да развяват флага на справедливото възмущение. За десетките хиляди избити иракчани и сирийци не отварям дума, че там може да се пише с години
84
0
 
0
 
! Отговори
Олег преди 4 години
Хасково се намира на 300 им от сръбската граница и проблемът муне е от 99та, а от 2016 година.Каква е разликата тогава между вода и тежка вода?
83
1
 
1
 
! Отговори
Олег преди 4 години
Vlady, в Чдрнобил няма морска вода, само речна. Освен това те не знаят над 24 часа, че са взриви ли реактора, как да го предотвратят? Били са и без адекватни уреди. Любителски условия на труд са имали като за колхоз.
82
6
 
6
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Е по голяма простотия от това за "умишлената" авария не бях чел! Направо потресаващо. За това пък, нито дума за "достойното поведение" на Българските комунисти. Червено чедо, а? Каааак си приличатее, гнили ябълки ...
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статистиката за увеличаването на раковите заболявания над четири пъти в Западна Европа за десетте години след аварията в Чернобил е достъпна на сайта на Световната здравна организация, Периода е от 1986 до 1996, причината е радиацията в Чернобил.У нас никой нищо не казва, но всеки има роднина който е умрял или умира от рак
80
3
 
5
 
! Отговори
vlady преди 4 години
До *** ЕвреискиНедомислено охлаждане - всички системи за охлаждане излизат извън строя и реакторите прегряват. Можело е бързо да се залеят с морска вода и така да се намалят последствията, за съжаление това не е направено. РБМК е бил обречен да се взриви, авариите в Ленинград 1975г. и Игналина 1983г. се разминават на косъм само с повреди по реактора. До аварията в Чернобил не е направено нищо за да се отстраняват опасните недостатъци.
79
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Раната "Чернобил" е още отворена, комунистическите приказките за геоизъм може да ги разправяте на оня дето охлажда супата. Просто замълчете и гледайте сериала. В Русия никой няма смелост да постави нещата ребром, народа им се превърнал в алкохолизирани страхливци. Единственото което ги прави горди са парадите и хвърлянето на бомби над главите на децата от Сирия, Грузия и Украйна
78
6
 
10
 
! Отговори
Троле Евреиски преди 4 години
"толкова хора са загинаха, много кратно повече са инвалидизирани, милиони деца са били умъртвени в утробите на майките и още много и много страдания"я сега ни разлкажи за последствията от Фукушима (която и в монета изхвърля радиация)и за 10 000 снаряда с обеднен уран дето господарите ти изстреляха по Сурбия в защита на ислямското малцинство там