Сериалът "Чернобил" надви GoT с най-високия рейтинг в историята

Само три епизода, а продукцията вече има оценка 9,6
23 май 2019 16:00, Нели Христова
172
Сериалът "Чернобил" надви GoT с най-високия рейтинг в историята
Снимка: HBO

С вкус на метал в устата, с чувството, че въздуха, който дишаш те убива – така те кара да се чувстваш всеки епизод на минисериала „Чернобил“. Не напразно, само след три от петте предвидени епизода, продукцията успя да надмине по успех Planet Earth II и Breaking bad, отбелязвайки феноменалната оценка от 9,6 в IMDB. Така, той се превърна в най-добре оценената продукция в историята на телевизията.  Planet Earth II остава втора с 9,5, а  Breaking bad, както и Game of Thrones са на пето и шесто място с оценка 9,4.

“Чернобил“ е унищожително добър и ключовата дума тук е "унищожително“. Децата, които си играят под пепелта на горящата централа, вината, която Борис Шчербина (Стелън Скасгард) изпитва, когато разбира, че праща мъже на сигурна смърт, уплахата в очите на пожарникарите, тъмнината, която обгръща тримата герои Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко, докато спасяват милиони, жертвайки животите си в сърцето на централата, багерът, който хвърля пръст върху оловните ковчези. Всяка една сцена въздейства на зрителя по дълбок и емоционален начин.

Сериалът разказва не само за фрапиращата мрежа от лъжи, която правителството разпространява сред народа, а и съседните си държави, относно това, което се случва в Чернобил, но и историята на забравените герои, благодарение на които водите на Днепър, както и на Черно море и почвата в цяла Европа, остават чисти.

Сценаристът Крейг Мейцин и режисьорът Йохан Ренк се стараят максимално да разкажат истинската история на загиналите в "Чернобил“. Те и екипът им се обединяват около идеята, че ако се налага да променят нещо в историята, то е за да могат да разкажат останалата, по-важна част, напълно достоверно. Такъв е образът на Уляна Хомюк (Емили Уотсън) – ядрен физик, който помага на другия главен герой и благодарение на който истинската история е разказана - Валери Легасов (Джаред Харис).

Легасов е мъжът, който в своите дневници разказва всичко, което са видели очите му и са чули ушите му. Две години след трагедията, на същия ден, той се самоубива, знаейки, че в тялото му има толкова радиация, че едва ли ще оцелее.

Докато Легасов и Шчербина се лутат между Чернобил и Кремъл, където обсъждат всяко свое действие с Горбачов, трагедията е разказана и през очите на пожарникаря Василий и съпругата му Людмила. И двамата са реално съществуващи хора. Само малка част от историята им е променена, но трагичния край, в който Людмила държи чифт обувки над оловния ковчег на съпруга си всъщност е истина – реалният Василий е погребан с дрехите си, но без обувките, тъй като краката му били прекалено подути.

За снимките продукцията успява да затвори ядрената електроцентрала в Литва за няколко седмици и използва град, който изключително много прилича на засегнатия Припят. Още в първите епизоди се чуват истинските записи, получени на номера за спешна помощ, че централата гори, както и съобщението „Внимание, внимание...“, което е предупреждавало жителите на Припят да напуснат града си "временно".

Навярно всеки си е задал въпроса, защо вместо на руски, дори Горбачов говори на английски – това също е осъзнато решение на екипа, който е искал да направи историята още по-достъпна, дори и за не толкова запознатия с нея свят.

“Чернобил“ кара Game Of Thrones да изглежда като комедия – ще ви се наложи да си припомняте, че трябва да отпускате стегнатите си рамене и да затваряте зяпналата си челюст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха ха, вече се появиха дежурните пазители на морала на соца. Тогава такива неща нямаше, нали другари. Никакъв реактор не се е повреждал това е инсинуация
16
3
 
19
 
! Отговори
Олег преди 4 години
До DublinПри Фокушима има природно бедствие - оргомно цунами. В Чернобил бедствието се нарича чОВЕК с малко "ч"
15
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички фенове на АЕЦ трябва да гледат сериала
14
30
 
21
 
! Отговори
Гавра с трагедията!! преди 4 години
Снощи покрай щерката (която не е и помирисала Соц.) се загледах за около 30 сек. и щях да почна да повръщам от възмущение ли от смях ли , знам ли? Тези дето са го правили не са и помирисали Соц. а май само са го правили по справочниците на ЦРУ. Което всъщност не ме и учудва де!Имаше не'къв де'т го игаеше висш партиен член - е направо паднах! Все едно гледах кръсникът на мафията: говор, държание , та даже и полираното бастунче!!! Само не видях дали имаше златен пръстен!По-голяма гавра нЕма!!!
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледаме, и няма да сгрешиш да го видиш, колега коментатор :)Ще видиш, че няма нужда от реклама, но и няма да го видиш скоро по бг телевизия.
12
10
 
34
 
! Отговори
Брат Вурст преди 4 години
Много истински направен сериал.А нашите партийни вождове тогава, изкараха децата на манифестация за 24 май под радиоактивния дъжд. Може би в своята гениалност са решили, че от радиацията ще придобият супергеройски сили и ще сразят "капитализъма и империализъма".Препоръчвам сериала на тези, които казват: "по байтошово време беше хубаво"
11
29
 
10
 
! Отговори
гледайтеси го вие преди 4 години
Ясно е колко е як сериала след като трябвада се рекламира по сайтовете за новини.
10
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега остава руснаците да направят филм за Селското възстание и смъртта на Даяна, за да отговорят реципрочно.
9
21
 
21
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Режисьор на филма е Крейг Мазин известен с политическите си възгледи. От началото на 90-те той е член на демократическата партия. Силен критик на републиканският сенатор Тед Круз, Д. Тръмп и Русия. Та толкова за безпристрастеността на Мазин.
8
6
 
31
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
Чернобил- рейтинг 9.6/ 32 хиляди гласували/Breaking Bad - рейтинг 9.5/ 1.2 млн гласували/GoT - рейтинг 9.4/ 1,5 млн гласували/Хайде малко да се успокоите кой какъв рейтинг има. Не съм гледал още Чернобил-а, но да не го изкарваме най-великия сериал преди да го гледат повече хора. Защото тепърва оценката ще пада. Не казвам, че GoT или BB стават за нещо, просто цитирам цифри, които авторката на това похвално слово можеше и да спомене.
7
4
 
10
 
! Отговори
Бен Ган преди 4 години
До ШибиРибиЖанра е фентъзи. Трябва ли всичко да е по реален случай? И ако не гледаш/харесваш даден жанр, трябва ли да се насилваш? Не ръзи мозък, обидно тъпо е, за теб.
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много тежък! Няма да си го причинявам!
5
2
 
42
 
! Отговори
sg преди 4 години
"...Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко, докато спасяват милиони, жертвайки животите си в сърцето на централата, багерът, който хвърля пръст върху оловните ковчези..."--Отново супер зле написана статийка, излагате се тотално:1-во само единият от тримата в реалният живот умира рано(около 55годишен, другите живеят доста дълго), 2-ро-не багер, а бетонобъркачка изсипва бетон в трапа!!! Поне като пишете за нещо-гледайте и четете преди това, така само се излагате!!
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Режисьорът беше част от групата Стака Бо!Партньорката му от същата група Алма Джонсън - Еклунд се самоуби през 2003 след скок от етаж на болница.
3
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера ги изгледах.Наистина е добър,декори впечатляват и историята следва реалните събития достоверно,ако се абстрахирате ,че герои говорят на английски, сериалът се превръща в малко бижу.
2
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските *** мълчат ,щото квото и да кажат ще изглежда зле.Няма как да защитят една политическа класа жертвала животи в много страни за да си осигури временен комфорт.
1
37
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Копейковците се бавят, вече трябваше да ни увещават, че това е художествена измислица и че всъщност авария е нямало.