Възходът и падението на Джейми Оливър. Какво стои зад фалита му?

Готвачът се провали, ще страдат стотици
23 май 2019 19:43, Нели Христова
30
Възходът и падението на Джейми Оливър. Какво стои зад фалита му?
Снимки: Reuters

Дали дойде време за отмъщението на "ситите“? В началото на седмицата веригата от ресторанти на Джейми Оливър изпадна в несъстоятелност. Готвачът бе причината известни вериги храни да изпаднат от менюто на децата в училище, защото не са здравословни, заведе дело и спечели срещу McDonald’s и така и не спря борбата си срещу вредните продукти. Но Джейми Оливър не получи възможността да се смее последен.

През годините, шефът е критикуван, че обръща повече внимание на своя звезден имидж, отколкото на бизнеса си. И според враговете му – Оливър е трябвало да предвиди фаталния край на империята си. 

Още по темата

Може да се каже, че той прекали с отварянето на ресторанти, които включват веригата Jamie’s Italian, Barbecoa, Fifteen и още дузина ресторанти. В последните няколко години империята му работеше под напрежение – парите не стигат, някои от обектите са затворени, близо 600 души уволнени, а на Оливър му се наложи да закрие списанието си Jamie през 2017 г. за да ги спаси. И въпреки заемите от 13 и 37 млн. паунда, които Джейми взима,  усилията му не са достатъчни. 

Естествено, някои фактори, които доведоха до фалита на Джейми Оливър не зависят от самия него. Наемите и цената на труда се покачват, докато хората все по-рядко излизат да вечерят навън и предпочитат да останат у дома и да поръчат храна за вкъщи. Ресторантите по цял свят страдат от това – между 2013 и 2017 година в сектора има 15% процента ръст. Но от 2018 година до март 2019, само във Великобритания 768 ресторанта затварят за 12 месеца. Но ресторантьорският бизнес винаги е бил за находчивите, а не за хората със слаби сърца.

Възможностите са малки, шансът, да си възвърнеш инвестициите на 100% напълно не съществува. Тези, които успяват да оцелеят, го правят или с постоянно развитие, предвиждайки, а не следвайки трендовете, или залагайки на класиката, гарнирана с превъзходно обслужване и изключителна храна. Оливър не правеше нищо от това.

От ситуацията обаче страдат най-много служителите на веригите ресторанти. Над 1000 души ще трябва да си търсят работа в сектор, който се намира в масивен спад. А тенденцията е този спад да се превърне в перманентен. Страдат и доставчиците, които са осигурявали продукти за ресторантите на Оливър, а сега голям дял от поръчките им ще изчезне.

Най-голямата грешка на Джейми произлиза от това, че някога е повярвал, че огромната му верига ресторанти може да бъде управлявана дистанционно. Той е пълната противоположност на шеф Гари Ъшър, който отваря 10 ресторанта само със собствените си средства и чрез краудфъндинг. Всеки ден той лично проверява всеки един от тях.

Джейми Оливър и неговата верига от италиански ресторанти са поредните жертви на свиващия се апетит. С всеки изминал ден храната, която хората ядат, мястото, където вечерят и времето, в което го правят се променя, а това ще доведе само до едно – промяна в ресторантският сектор, такъв, какъвто го познаваме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
1
 
! Отговори
ОСТАП преди 4 години
До sakiНа мен не ми допада този. Постоянно бърка салатите с ръце ,което е гнусно ,слага ястията на разни мазни дъски ,което също е нехигиенично и когато говори се вижда ,че има проблем със слюноотделянето ,което също е някакси по английски гну"ничко.ЛИЧИ СИ САКИ ЧЕ НИКОГА НЕ СИ ЯЛ ВКУСНИ БАБИНИ МАНДЖИ. ЖАЛКО ЗА ТЕБ!
20
2
 
5
 
! Отговори
Катката преди 4 години
Преди година и половина вечеряме в ресторанта му във Виена и останахме изключително доволни: никога не бяхме яли по-гениално овкусена храна: солта беше на ръба изобщо да я няма и това караше подправките да се разгръщат толкова приятно! Тогава разбрах какво означава истинското майсторство в кулинарията. Всичко в менюто беше домашно приготвено, беше сниман дори собственикът на фермата, от която снабдяват с телешко месо. Цените бяха малко по-високи от тези в Хепи.
19
4
 
12
 
! Отговори
Мишлен 2 звезди преди 4 години
saki, преди 1 час: На мен не ми допада този. Постоянно бърка салатите с ръце ,което е гнусно...Ех-х-х-ххххх саки, саки... друго си е да мааш мазни арабски дюнери, бъркани с нещо различно от ръце. Човека не слага ръкавици, защото готви за себе си! Може и да е малко палачор, но съм готов да се обзаложа, че ти не падаш по-долу от него в това отношение!
18
0
 
12
 
! Отговори
Родна реч преди 4 години
Скъпо Нелче, понаучи малко-от малко българска граматика, не разчитай само на гугъл транслейт.- на 100%- у дома- масивен спад- краудфъндинг- различно време на глагола във всяко изречение.
17
16
 
9
 
! Отговори
saki преди 4 години
На мен не ми допада този. Постоянно бърка салатите с ръце ,което е гнусно ,слага ястията на разни мазни дъски ,което също е нехигиенично и когато говори се вижда ,че има проблем със слюноотделянето ,което също е някакси по английски гну"ничко.
16
0
 
22
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Е каквоТой си е милионер и сега...веригата му от ресторанти е under Administration както се казва в Англия....но фирмите му са Ltd... т.е той отговаря само с парите и имуществото на формите си не и с личното си състояние .т.е. духат го всички които остават без работа, но е и Дежйми.
15
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я кво стана бе Джейми....на 100 метра от мен има негов ресторант...надути цени...веднъж влязохме 15мин чакахме,дори не ни предложиха маса и си излязохме...така и не влязох повече
14
40
 
18
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
От всичко личи, че е много алчен. Прочетох статията със задоволство, винаги е приятно, когато алчни бизнесменчета банкрутират.
13
0
 
22
 
! Отговори
tamada преди 4 години
До АнонименИ преди 50-60 години щеше да има същите проблеми - нуждата да оцени пазара и да си направи сметка докъде може да се разпростре.
12
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Наемите и цената на труда се покачват, докато хората все по-рядко излизат да вечерят навън и предпочитат да останат у дома и да поръчат храна за вкъщи."Това казва всичко. Хората нямат време и пари да се хранят в ресторант. Светът се промени много в последните години. Може би ако беше се развил преди 50-60 години щеше да има по-голям шанс, но в днешни дни всичко стана ширпотреба.
11
0
 
42
 
! Отговори
tamada преди 4 години
По света е пълно с вериги ресторанти, които се управляват дистанционно и то много по-големи от тези на Оливър - с десетки и стотици локации. Сигурно са хиляди и то без въобще да стигаме до разните макдоналдси, бъргър кингове и големите пицарии. А пък хотелите да не споменаваме.Грешката му е, че не си е намерил добри бизнесмени да му помагат.
10
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мастер шеф е същата пародия !!
9
32
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ни занимавате с някви западняшки личности, на кой му пука за някакъв готвач..опа простете не готвач, а "шеф"
8
19
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво ще правим сега без ресторантите на Джейми? Реве ми се......
7
3
 
82
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
джейми е прекалено много готвач и прекалено малко бизнесмен но е мноо готин пич
6
5
 
66
 
! Отговори
Е какво преди 4 години
Какво толкова.Човека е бил милионер поне за няколко години, а ние тук в мутренска държава не можем да започнем свой бизнес, а най високите лихви в Европа и същите тези мутри те рекетират за такса спокойствие.
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всички е ясно , че не е възможно да вземеш пари при 5-6% лихва за закупуването на фирма , която е обявила 2-3% печалба за последните няколко години.
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до пецата,пецааа, пеца, нищо не си разбрал пак, приятелю!
3
40
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой беше пък този льольо и откъде накъде пък империя.
2
4
 
46
 
! Отговори
пецата преди 4 години
банкерите нали взеха комисионните от кредитите , те са доволни , на 40млн са взели едни 4млн паунда , същото това безразборно раздаване на кредити доведе до кризата 2008ма , сега има същите индикации

Спонсорирани публикации