"Задръстване" на Еверест доведе до смъртни случаи

Тази година рекорден брой хора ще посетят върха
25 май 2019 20:10, Нели Христова
57
"Задръстване" на Еверест доведе до смъртни случаи
Снимка: Instagram

Едва ли ще е грешка ако кажем, че туристите са на всякъде. Амсетрадм, Дубровник, Венеция – жителите на тези туристически дестинации, както и управниците им са се уморили от претъпкани улици и булеварди. Но това не спира туристите... не ги спира и страха от смъртта, тъй като поредното място, което успя да се препълни с хора бе... връх Еверест.

В Instagram алпинистът Нирмал Пуржа публикува снимка, на която се вижда дълга опашка от хора, които искат да стигнат до заветния връх. По думите му, на мястото, познато като "зоната на смъртта” е имало близо 320 души.

"Задръстването на Еверест”, както го нарекоха потребителите, доведе и до злополуки. Четирима алпинисти загинаха, като поне смъртта на единия е в резултат на това, че е бил блокиран именно в дългата верига от хора. Според експертите, ако опашката те забави прекалено дълго, кислородът в бутилката ти може да свърши.

Според властите в Непал обаче, подобни твърдения са "безпочвени” и за смъртта на алпинистите те обвиняват лошото време на върха, което тази година е много по-тежко от предходните. Според тях, подобно "задръстване" е обичайно и се случва, когато има кратък диазапон от време, в който атмосферните условия са подходящи за стигане до върха.

Тази година, Еверест ще посрещне рекорден брой хора. Но данните за това, че пътеката към върха е претъпкана, карат различни организации да настояват  да се ограничи броят на посетителите, които се изкачват в планината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
До До 24Все пак нали тези алпинисти дето катерят 8-хилядниците и Еверест ТРЯБВА да Обичат ПРИРОДАТА .Гледах снимки от базовите лагери .Ами то бай ти "алпинист" изял си консервата - хвърлил я пред палатката си .Хапнал сникерс - опаковката и тя там. Свършили му бутилките - ритнал ги в снега .До изхвърлените си съдрани кафяви *** . Отврат. Ами изкопайте яма. постелете едно платнище - хвърляйте там .После го завържете и го маркитрайте като ***,за да го видят и извозят по-лесно. Акъл трябва.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврокоптер и МИ-38 заявяват, че покриват около и малко над 8000м, но освен височина горе има и сериозен вятър. От върха може и да не ги прибират, но от северното или южно седло, скоро очаквам да ги доставят и/или прибират.Както забелязваме цената не е проблем. Щом има пари, ще има и предлагане.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже ,плащат и пари ,за да редят на ...опашка !!
26
1
 
11
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Преди дни сред *** откриха и четири неидентифицирани и забравени човешки трупа, които успяха да смъкнат и вече са в Катманду за идентификация...
25
0
 
21
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
По груби оценки *** горе са около 100 тона и само ще нарастват. Само си представете, че грубо 800 човека веднъж дневно ходят по голяма нужда в продължение на седмици. От базовия лагер събират фекалиите във варели и ги хвърлят в една *** на няколко километра. От високите лагери обаче лайнаta там си остават и често палатките са на сантиметри от купища замръзнали говNa. Изобщо не е романтиката която виждаме в новините
24
1
 
8
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Всъщност хеликоптер не може да стигне до тази височина заради разредения въздух. Максимумът е до малко над 7000 м. , въпреки че и там е рисково и има случаи на разбили се машини.
23
1
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Крайно време е да има лифт до върха...
22
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонименспоред дефинициите,"Екзо"-то е над 800 км.!А това "топлина не се усеща" е направо "трепач!...Как "не се усеща",като Е ИЗМЕРВАНА?!..Па и друго:..-"Частиците"?!?!?!...Уважаеми,става въпрос за ВЪЗДУХ,МАКАР И РАЗРЕДЕН,НЕ за някакви.."космически частици"?!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнеса с кислорода вече е разработен.. Мисли как да им предлагаш топъл чай, щото от толкоз стоене на едно място, мръзнат като кучета.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе да им направят един лифт на хората... Що се мъчат?А то сега само 'избраните' алпинисти могът да го изкачат. Какво остава за обикновенните туристи. Това е дискриминация..
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоВсъщност на 400 км. над нас е не термо, а екзосферата и въпреки, че там частиците се нагряват до над 2500 градуса, всъщност топлина не се усеща никаква защото те са ужасно нарядко:))
18
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
та мисълта ми е:-Как така ни дресираха да вярваме във всичко,което ни кажат?!..И защо "трябва" да вярваме?...Чий интереси обслужваме с безмозъчието си?!
17
9
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
и понеже темата е малко шантава,ще споделя:-Само преди няколко минути от скука хвърлих едно око на един клип в "Ютуб"..Бях поразен от това че установих,че АЗ НЕ съм се сетил за това!..Ето това:-Автора обърна внимание на ФАКТА,че спътниците и "МКС" се движат (според твърденията) на височина 400 км...Но това е в ДЕФИНИРАТА "ТЕРМОСФЕРА",в която,СПОРЕД УЧЕНИТЕ,температурата достига до 1500 градуса по Целзий....Та как така битува там МКС,като само температурата на топене на силиция е 1400 гр?
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опашка от ***! До кога ще има луди да ходят по горите
15
2
 
7
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Значи е далавера да качиш 200-300 бутилки кислород и да продаваш
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото повече расте броя на населението, толкова повече откачалки се появяват - закон на дедо БожеЕверест - дестинация за екстравагантни самоубийци.
13
0
 
14
 
! Отговори
Кака Радка преди 4 години
Да не са пуснали безплатно олио на Еверест?
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хмм
11
0
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
аз го чакам да порасне с още 2 см и тогава атака
10
5
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
малей,ега ти!..Абе хора,толкова ли сте щурави,че не ви минава през ум да се запитате:-"Добре,виждаме 200 човека да ИЗКАЧВАТ върха,но НЕ СЕ ВИЖДА И ЕДИН,който слиза от там!"..Какво става с мераклиите,достигнали върха?..-Просто скачат в бездната?