"Задръстване" на Еверест доведе до смъртни случаи

Тази година рекорден брой хора ще посетят върха
25 май 2019 20:10, Нели Христова
57
"Задръстване" на Еверест доведе до смъртни случаи
Снимка: Instagram

Едва ли ще е грешка ако кажем, че туристите са на всякъде. Амсетрадм, Дубровник, Венеция – жителите на тези туристически дестинации, както и управниците им са се уморили от претъпкани улици и булеварди. Но това не спира туристите... не ги спира и страха от смъртта, тъй като поредното място, което успя да се препълни с хора бе... връх Еверест.

В Instagram алпинистът Нирмал Пуржа публикува снимка, на която се вижда дълга опашка от хора, които искат да стигнат до заветния връх. По думите му, на мястото, познато като "зоната на смъртта” е имало близо 320 души.

"Задръстването на Еверест”, както го нарекоха потребителите, доведе и до злополуки. Четирима алпинисти загинаха, като поне смъртта на единия е в резултат на това, че е бил блокиран именно в дългата верига от хора. Според експертите, ако опашката те забави прекалено дълго, кислородът в бутилката ти може да свърши.

Според властите в Непал обаче, подобни твърдения са "безпочвени” и за смъртта на алпинистите те обвиняват лошото време на върха, което тази година е много по-тежко от предходните. Според тях, подобно "задръстване" е обичайно и се случва, когато има кратък диазапон от време, в който атмосферните условия са подходящи за стигане до върха.

Тази година, Еверест ще посрещне рекорден брой хора. Но данните за това, че пътеката към върха е претъпкана, карат различни организации да настояват  да се ограничи броят на посетителите, които се изкачват в планината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Задръстване", "потребители" и "злополуки". Почти като черен петък в американски мол.Да чакаш ред, за да осъществиш мечтата Еверест!.Но бизнеса трябва да върви. Очаквам да намерят начин да разделят потоците, да сложат чек машина и да запуснат конвейера.До такава деградация води комерсиално потребителското мислене.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво е ,тази опашка ?!?!И....много Ви е стара новината !!
7
0
 
19
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
За пръв път чувам за град Амсетрадм.
6
1
 
22
 
! Отговори
Burzum преди 4 години
Хахахххххх тоя алпинизъм е цирк...направо с хеликоптера да ги пускат едно селфи и у фейса...
5
2
 
13
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ЖИВОТЬТ Е МИГ ОТ ВЕЧНОСТА
4
4
 
9
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
БОГ ДА ГИ ПРОСТИ
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи Еверест е место за откачалки! Точка!
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно мравучки.
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни интересува.