Нормално ли е Еверест да е толкова претъпкан? Да, но не е безопасно

Кислородът на алпинистите може да свърши докато чакат да стигнат до върха
Обновена: 26 май 2019 09:32 | 26 май 2019 09:31, Нели Христова
44
Нормално ли е Еверест да е толкова претъпкан? Да, но не е безопасно
Снимка: Twitter

Навярно в представите ви връх Еверест е тихо, заснежено място, без навалица. Но през последните дни, в мрежата се въртят множество снимки на дълги опашки от хора, които се опитват да стигнат до най-високото място на земята. Тази гледка бе съпроводена и от новините, че вече десет души са загинали докато са се опитвали да стигнат върха или са се връщали от него. Но нормално ли е пътят до Еверест да е така претъпкан и какво предизвиква това "задръстване“?

Още по темата

Според шерпите, по време на сезона за катерене, опашките до върха са нещо абсолютно нормално.

Алпинистите прекарват в тях между 15 минути и 1,5 часа. Колко дълго ще чакаш да стигнеш до върха зависи от това, колко дълъг е прозорецът с подходящи атмосферни условия за катерене, тъй като планинарите трябва да избягват силните ветрове, които могат да ги наранят.

"Когато този прозорец е дълъг около седмица, върхът не е пренаселен. Но ако е само ден или два, тогава се образуват опашките“, казва Мингма Шерпа пред BBC.

"Задръстването“ до връх Еверест се появява в медиите и през 2012 година, когато германски алпинист публикува снимка на така наречената "конгова линия“ от планинари, които се изкачват.

Но броят на жертвите само за една седмица е изключително висок, а някои експерти обвиниха именно трафика на върха и настояха за взимане на мерки и ограничаване на достъпа на туристи.

Според Ралф Дуймовиц, изкачил върха цели 6 пъти и автор на първата снимка на "задръстване" на Еверест, дългите опашки могат да бъдат опасни.

"Докато чакат, кислородът на алпинистите може да свърши или да не стигне за да се върнат обратно“, обяснява той. През 1992 година, докато се връща от върха, кислородът му свършва. По думите му, "чувството е все едно някой те удря с дървена пръчка“.

"Сякаш не можех да направя никакъв прогрес, но бях късметлия, че успях да се закрепя достатъчно и да сляза в подножието успешно,  разказва алпинистът. - Когато ветровете са силни, 15 км/ч например, просто не можеш да оцелееш без кислород, губиш толкова много телесна топлина.“

Често, алпинистите оставят бутилките с кислород, които не са им потрябвали, в планината, за да се възползват от тях други планинари, които са в беда. Но те често биват открадвани.

"Да откраднеш кислород на такава височина означава да убиеш някого, казва Мая Шерпа. - Правителството трябва да обсъди с нас, шерпите, установяването на правила".

Макар опашките до връх Еверест да са нещо нормално, големината им със сигурност е нараснала в последните години, тъй като експедициите са станали по-популярни.

Според алпинистката Андера Цимерман, която покорява Еверест през 2016 г., „задръстването“ често е причинено от неподготвени планинари, които нямат физическата подготовка да стигнат до върха. По думите й, те не рискуват само своя собствен живот, но и този на шерпите, които ги водят в планината. Нейният съпруг, Норбу Шерпа се сблъскал именно с такъв турист, с който водил спор на височина 8600 метра. Алпинистът бил изморен, но въпреки молбата на Норбу да се върнат, настоявал да продължи.

"Стана голям скандал. Казах му, че рискува животът на двама шерпи, включително и своя собствен. Тогава се съгласи да се върнем обратно. Дори не можеше да върви нормално, трябваше да го спускаме с въжета. Когато стигнахме до лагера, мъжът беше изключително благодарен“, спомня си Норбу. Той е изкачил върха седем пъти и е придобил голям опит по склоновете на Еверест.

Според него върхът е най-натоварен от страната на Непал. Тибетската част е по-спокойна, но катеренето не е толкова интересно, а и китайското правителство дава по-малко разрешения за изкачване. Но най-важното нещо е спускането. То трябва да е възможно най-безопасно, дори и да не си стигнал върха.

"Загубих много приятели, които загинаха по време на спускането. Тогава се случват много инциденти, защото хората не се концентрират достатъчно, най-вече на Еверест, където огромни тълпи се качват и слизат всеки ден. Истинският връх е да се върнеш обратно в лагера, където спокойно можеш да изпиташ вълнението от това, което си постигнал".

Норбу също така настоява хората, които предвожда, да тръгват рано сутрин към върха, за да стигнат горе преди да стане прекалено пренаселено.

Когато Андреа Цимерман е в подножието на Еверест, тя решава да изчака един ден повече, за да не е толкова натоварен пътя нагоре. Знае, че е риск, защото атмосферният прозорец може да се затвори без тя да е стигнала върха. Но все пак си заслужава, защото тя и съпругът й остават сами на Еверест.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
14
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Прилича на изкачването на Шипка...нищо работа явно
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво като се изкачат? Нито ще станат по-добри, нито по-умни. За едната фукня само...
17
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еверест е труден но те го изкачват по лесен маршрут този на Хилъри.Само че Хилъри го е изкачвал с примитивно оборудване.Следващото значимо изкачване е било на Меснер защото е било първото без кислород.Когато се е смятало че човек без кислород ще умре там.А това сега е нищо по най-лесният път с модерно оборудване джи пи ес телефони кислородни бутилки дрехи от нови материали 20 шерпа някой може да си вземе и шерпи мутри за охрана.Тва е туризъм не алпинизъм.
16
0
 
27
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Еверест изисква почти минимални технически умения за разлика от K2 или Анапурна и дори от много 4-5-6 хилядници. Затова и много го катерят без да имат никакъв опит в планината щ. Проблемът е в липсата на кислород иначе и деца щяха редовно да стигат до върха.
15
0
 
19
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Абе шантави хора колкото искаш ! Едни са се втурнали да покоряват Еверест , други висят с въжета по стръмните скали на Алпите !
14
1
 
17
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Е да,, така е. Но огромният брой от тези не са спортисти, а просто по-авантюристично настроени туристи. Другите опитват по сложните маршрути, без да ползват въжетата на шерпите, носят си сами цялото оборудване и т. н. Това е истината. Другото е просто екстремен туризъм за хора с повечко пари.
13
5
 
8
 
! Отговори
Заеви преди 4 години
А македонската версия на Макдоналдс е Македоналдс.
12
0
 
13
 
! Отговори
Акт 16 преди 4 години
Е не е топло ама имаш яке с незнам си къв космически материал и тн а не екипировката от 1954 примерно. При това го изкачват по най лесният път.
11
2
 
8
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Без кислород изкачват 2-3-5 човека годишно на фона на общо около 800 души. Процента на смъртност е огромен.
10
1
 
12
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Е то и сега хич не е топло. Минус 25 до минус 50 при което всеки лек повей на вятъра прави нещата още по-зле.Тия дни имаше снимка на катерач свалил си ръкавиците само за минута за да си оправи нещо по челника в Лагер 4... беше с измръзнали вече почернели пръсти.
9
3
 
12
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Уж се изкачват до Еверест за да докажат ,че човек може да се справи с лошите метеорологични условия и може да победи природата , а взимат със себе си кислородни бутилки ! Това на какво прилича ?! Щом искат да покажат здраво тяло и здрав дух , тогава да се изкачват без кислородни бутилки ! А по-добре е направо да се построи лифт до върха !
8
1
 
42
 
! Отговори
Акт 16 преди 4 години
Изкачването на Еверест е имало стойност при първите изкачвания когато оборудването е било скапано когато е било по-студено там и тн.Сега няма почти никаква стойност защото с тва модерно оборудване и съпорт от 50 шерпа които срещу пари могат да те носят нагоре като Тутан Камон не е постижение.Остава да направят горе Макдоналдс и лифт до там и работата ще зАспи.
7
1
 
31
 
! Отговори
Мда преди 4 години
"Истинският връх е да успееш да слезеш" Това казва всичко!!!
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е ББ да им сложи един лифт.
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да им пратим Бойко да асфалтира трасето до върха.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро като се качиш в тролейбуса и може да си от онези 2-3% неизкачвали Еверест.
3
6
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Има различни и странни хора , някои си въобразяват ,че ако покорят Еверест значи са постигнали кой знае колко много в полза на човечеството или в лична полза търсейки и намирайки адреналина ! Има хора които вярват в Богове и разни други фантазии ! Абе свят като цвят !
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На много хора им е омръзнал живота и не им се живее.Там се подлагат на руска ролетка.А тя е от зоната на смърта до върха и обратно.
1
1
 
8
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Не знам дали е нормално, но явно не е за надценили се туристи.