Животът в разпадащия се, но някога велик Атомен град

"Мецамор" се намира до най-опасната ядрена централа
28 май 2019 21:15, Нели Христова
38
Животът в разпадащия се, но някога велик Атомен град
Снимка: Wikipedia

"Мецамор“ е наричана най-опасната ядрена електроцентрала в света, заради силно сеизмичното място на което се намира. То е само на 35 километра от столицата на Армения и е построена през 70-те, почти по същото време, когато е издигната и "Чернобил“.

Ядреният реактор на "Мецамор" произвеждал електричество за Съветския съюз, който по онова време имал амбицията, да произвежда 60% от енергията си чрез атомни централи до 2000 година. Но през 1988 година всичко се променило. Силно земетресение удря Армения и убива близо 25 хил. души.

Централата била затворена, а работниците се върнали по родните си места в Русия, Украйна и Полша.
30 години по-късно, "Мецамор“ и бъдещето й разединяват арменците. Един от реакторите й отново започва да работи през 1995 година и произвежда 40% от електричеството на Армения. Критиците й твърдят, че той е прекалено уязвим от земетресения. Поддръжниците, сред които и правителството, пък са на мнение, че централата е безопасна, защото е построена върху стабилен базалтов блок, а и предстоят още модификации.

И докато експертите спорят, животът на онези, живеещи в града Мецамор и работещи в централата, продължава. Този тип градове, така наречените "атомград" били построени за да ги обитават квалифицираните работници от СССР и близките държави.

Мецамор бил изграден за 36 хил. жители, с изкуствено езеро, спортни съоръжения и културен център. В добрите години на електроцентралата, магазините в атомния град били най-добре заредените в страната. Слуховете за качеството на маслото достигнали дори и до Ереван.

Но когато земетресението удря Армения, Мецамор още не е напълно готов – езерото е празно, някои от сградите са още в строеж. Съветския съюз затваря централата, а онези, които няма къде да се върнат, остават в един полупразен град, с малко възможности за работа.

Броят на населението в Мецамор обаче постоянно се менял. Близо 450 бежанци от Азарбайджан пристигнали в атомния град, бягайки от конфликта в страната си. Те били настанени в свободните жилища. Някои сами построяват къщите си и сега населяват мястото, където е трябвало да бъде издигнат третият жилищен квартал на Мецамор.

Затварянето на централата доведе до криза в Армения, която бе принудена да въведе режим на тока. За това през 1993 година започва проект за възобновяване на двата блока. Те все още трябва да претърпят ремонт, но според експертите са първите и най-стари блокове, които са издържали "тестът Фукушима".

Днес близо 10 хил. души живеят в Мецамор, мого от тях – деца. В жилищата, само на пет километра от охладителните кули, хората балансират страховете си между това да останат без ток и заплахата от авария в централата. Дните на режим на тока са белязали спомените на арменците, че те не могат да си представят живота без ядрените реактори. Между 1991 и 1994 г., страната изпада в такава енергийна криза, че изобщо няма електричество.

Мецамор е град, който се нуждае от ремонт – покривите на сградите са протекли, пейките всъщност са сглобени от стари радиатори, тъй като градът е без отопление и от тях няма друга полза. Спортната зала, за разлика от много места в населеното място, е оживена с деца, които играят всекидневно футбол под течащият покрив.

Жителите на Мецамор са разделени – онези, които работят в централата са позитивно настроени за бъдещето, а останалите са ядосани на арменското правителство и икономическото положение на страната.

Някои все още изпитват носталгия за привилегиите, които са имали в някогашния атомен град. За тях, Мецамор е безопасно място. Истински дом. Хората дори оставят ключовете за домовете си на съседите. По времето на Съветския съюз е било чест да бъдеш избран да работиш в централата, днес, част от тази гордост все още се намира у по-старото население.

Наемите за един месец са ниски – между 30 и 60 долара за 95 кв/м. Хората не стоят там против волята си – задържа ги сплотената общност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Олег преди 4 години
До АнонименВъв фикупима не са се взривявали реактори, а само са се пробивали от липсата на охлаждане.Иначе и двете аварии са от максималната 7-*** степен.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 25 (майорски)Абе заблудени човече,стига с това разтягане на локуми!Дай да говорим с конкретни факти.Бил съм и в САЩ, бил съм и в Украйна по времето на Горбачов, малко преди да се разпадне СССР.Естествено, живея в България откакто съм се родил.СССР/Русия и САЩ си приличат в много отношения.И двете държави са или претендират да са суперсила.Още Сталин е имал мегаломански проекти за Москва - да строи сгради по-високи от американските небостъргачи.Но СССР фалира.
22
2
 
4
 
! Отговори
майорски преди 4 години
в САЩ е пълно с подобни индустриялни градчета възникнали поради някакъв икономически фактор а после изоставени ...заприличали на призрачни градове....не говоря само за миньорски градове...а пристанища...градове където процветявало земеделието .... градове където имало дърводобив .....не виждам нищо интереснов това ...а нормален ефект на съвременното ни общество.....В България болшинството от средните ни градове са със подобен статус ...спад на населението с по 50..60% отпреди 30 години
21
0
 
1
 
! Отговори
ЯЯЯЯЯЯЯЯ преди 4 години
До тр0лыйАРМЕНИЯ, приела евроатлантическите ценности!
20
0
 
20
 
! Отговори
Една преди 4 години
седмица ви трябваше да гепите и преведете криво ляво статията на BBC. Браво!!!
19
1
 
7
 
! Отговори
Фукушимец преди 4 години
Айде сега сефте да се построи АЕЦ в силно сеизмичен район с опасност от цунамита.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То хубаво тия сметки, ама трябва да се сравняват и цените.
17
8
 
6
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До Анонимен 10:1933: $1=10.87 лева.$1 от 1933 = $19.66 от 2019Така че 1 лев от 2019 = 1.82 от 1933То излиза че заплатите сега са на равнище от 1933.Демек има да се учите още, ама то иска време. И акъл.
16
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грозно. Сигурно е било строено по време на комунизма.
15
5
 
2
 
! Отговори
тр0лый преди 4 години
Россия!
14
2
 
3
 
! Отговори
Наум преди 4 години
Жителите на мецамор са били в опасност като грамне столицата заминава не само мецамор
13
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските мypзилки завиждат на българите че сме по-организине се спряха да сипят омраза към българския народ дори и след изборите.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тия наеми веднага отивам...
11
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКурса в 1933 г. е бил 5000 лева за 1 долар и 20 фалита на банки.
10
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спират реактора и палят свещи, защото нямат долари за американски реактори.
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меца мор?
8
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снимката все едно е правена в Младост или Люлин, единствената разлика е, че там все още има зелени площи!
7
12
 
47
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До До Северозападния Който високо лети-ниско пада.Въпрос на време е. България не е само вътре в околовръстното на София , Пловдив или Бургас.Газта, която се каните да получавате от Гърция, по цени, които обявиха предварително, е само "зарибяване". Видя, че и самолетите ще струват минимум 50% отгоре, на договореното предварително.Вдига се ток, вода, а оттам-и всичко, застраховки, глоби на Кат, Тоол такси ,а фондоветесвършиха.Тепърва ще се печете в собствен сос, и ще се чудите "къде сгрешихме"....
6
21
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обичате да ни припомняте за аварията в 4 блок на АЕЦ "Чернобил, но чест прави на съветските ядрени специялисти, че в онази паметна 1986 г., за 3 месеца изготвиха подробен доклад, представен пред МАГАТЕ. За сравнение след аварията в АЕЦ "Фокушма", където през 2011 г. се взривиха не един, а 3 блока подробности липсват. Има ли доклад? Какви са последствията за света? Защо пренебрегвате АЕЦ "Фокушма"?
5
20
 
20
 
! Отговори
До Северозападния преди 4 години
Боли ли, червенушке?Нищо, нищо, търпи. Великият руски поет е казал, че чрез болката се стига до Просвещение! Ха, късмет ти желая!

Спонсорирани публикации