Богатите свещеници, които печелят на гърба на бедните

В отчаяние, хората правят дарения, които обаче отиват за частни самолети
29 май 2019 18:30, Нели Христова
44
Богатите свещеници, които печелят на гърба на бедните
Снимка: BBC

Всеки ден телеевангелистът Тод Куунц изпълнява едно и също действие – облича костюма си, взема библията в ръка и се появява пред камерата, за да кара зрителите да отделят определена сума пари.

"Не отлагайте, не отлагайте“, повтаря той спокойно, но категорично. Абсурдно е, но пасторът познава публиката си изключително добре. Лицето му се появява късно вечер и привлича хора, които са изпаднали в затруднение и имат нужда от драстична промяна. Куунц твърди, че Бог го е пратил като „финансов съветник“ и твърди, че тези 273 или 333 долара, които зрителите му заложат, ще се върнат удвоени при тях.

През 2011 година, един от тези хора е Лари Фердете. Той е гледал много пастори по телевизията, които свързват парите и религията. Бизнесът му бил в застой, а ситуацията се влошила, когато ванът и колата му се счупили в една седмица. За вана, от вторични сурвини му предложили 600 долара. Фердете си спомнил думите на Куунц. Вложил парите на два пъти – веднъж 273 долара и втори път – 333 долара. И зачакал чудото си.

Подобни предавания не са толкова известни днес, колкото през 80-те и 90-те, но те така и не изчезват от екрана.

Пасторите стават все по-богати, а някой вече се обръщат и към по-модерни методи – социалните мрежи.

Някои от най-настоятелните телевангелисти използват така нареченото Евангелие на просперитета, според което здравето и богатството на човек е под контрола на Бог. Те приканват своите зрители да покажат вярата си чрез плащания, които ще бъдат възстановени независимо под формата на още пари или изцеление.

Повечето от зрителите са наясно, че човекът на екраните им е изключително богат. Често, те приемат това като знак, че връзката му с Бог е много по-силна. Мисълта „ако е проработила за тях, ще се случи и при мен“, се появява в главата им. Други са просто отчаяни и търсят всякакви варианти, чрез които да излязат от тежката ситуация, било то финансова или здравословна.

Но какво става, когато рано или късно, парите им не се възвърнат? Пасторите им казват, че навярно вярата им не е била достатъчно силна или че са скрили някой грях. В случая на Лари, той приемал всеки малък знак – подарък в магазина или от съсед, като доказателство за успеха на инвестицията му.

През годините, Лари дава близо 20 хил. долара на телевизионните пастори. Ала изведнъж усеща, че нещо не е наред и създава списък с всички измамници, включително и такива, които с парите на поклонниците са си купили частни самолети.

Много от тези пастори предлагали и молитви по телефона. Лари често се хващал и на това – той се молел заедно с оператора и ако последвало запитване за пари, той бил готов на секундата да даде, въпреки че нямал почти нищо в джоба си. Лари дълбоко вярвал, че средствата му отиват за добри каузи, когато той имал нужда от помощ, вярата щяла да му помогне и на него.

През 2013 година този момент дошъл – дъщеря му се разболяла тежко. Вложените от него средства още не се били удвоили, за това той написал писмо от пет страници до всички пастори, на които някога е пратил пари. Но никой не се отзовал – в рамките на няколко дни получил отрицателните отговори от всички.

"Получаваме по пет-шест такива писма на ден. Ако помогнем на вас, ще трябва да помогнем на всички“, казали му те. До 2014 г. Лари и съпругата му са изхарчили всичките си спестявания. Останали без дом.

На Лари му отнело още една година да осъзнае измамата, на която е станал жертва. През 2015 година, той и съпругата му са в мотел, а по телевизора започва репортаж, който разнищва бизнеса на телевангелистите.

В продължение на четири години организациите били разследвани – скъпи коли, големи и луксозни имоти, хиляди похарчени за костюми – за това отивали парите на поклонниците. Пасторите така успявали да прикрият нелегалността на действията си, че рядко властите успявали да ги хванат и да ги закрият. Църквите на други обаче били затваряни.

Лари осъзнал всичко това прекалено късно. За щастие, дъщеря му е все още жива, но той така и не успял лично да плати лечението й, което довело до разрив в отношенията им. Сега те рядко си говорят.

"По трудния начин разбрахме, че това е само една индустрия за печелене на пари“, казва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не са свещеници, а пастори. Протестантите нямат свещеници.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имаше Бог и Рай и Ада ..американците щяха ли да ни оставят ,Рая ??
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и в нашите църкви се върти голям бизнес със свещи ..но кой да види :))
18
3
 
14
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
А какво доказва, че Господ не съществува, како? Иначе идеята на религиите е да служат като морален гръбнак на народите. Затова *** са атеисти, те искат да управляват пасивни гoвeдa без ценности.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16 точно така каза го.Но не е предполагали са токлова нагли сатанистките капиталистични мишоци че да се облекат като свещеници и така да се намърдат пак вътре.Че и подкрепление от ***.дали и педофили вкараха първите са в нашата църква другите знаете къде.Накрая и комунистическия режим им помогна като направи куп ДС полковници и попове поп полковници.Христос казваше който иска да д пръв между вас, да ви бъде слуга.А патриарха чу друго който иска да е пръв между вас да ви бъде командир.Така де.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Христос не беше ли казал: "Изгонете търговците от храма."
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да изпреваря само троловете.Спрете да цитирате онази част в Библията където Христос казва на Петър че е камък върху който ще изгради църквата си.Защото не знаете какво значи на еврейски църква.Значи общност на равни,братство,комунална община.Няма и намек за организация на военнополитически принцип с рангове и йерархия каквато е църквата днес, още по-малко пък за някакъв съвещателен подобен на парламент орган, кръстен днес събор това са човешки кретении и нищо повече.Спрете да изопачавате фраза.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поповете са като комунистите - килипирджии.
13
0
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
у нас едно кръщене преди 6 години 80 лева без фактура
12
1
 
11
 
! Отговори
Митрополит Ники преди 4 години
Ако имаш един Ролекс купи си и Мерцедес!Слава слава славаааа
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 10 обаче става ли дума за организираната религия е думи нямам в такава простотия за разлика от духовността много напън трябва да повярваш.Бог давал бил пари ли чудно как не го е споменал в нито една свещена книга даже и в извратения коран.Това са чисто човешки измислици.А за организираната религия Христос многократно завява в Библията че християните трябва да са братя и е бил против създаване на каквито и да е иерархизирани организации.Тоест днешното християнство е едно предателство де.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък подобно на накои от най-известните учени с който не се меря естесвено съм пък вярващ но не в абсурдната догматизирана религия а по-скоро в това че света не е само мъртва материя.Науката не я намисайте тя не се занимава с метафизични въпроси като същността на света и съществуването на Бог те просто са и извън областта а това че някой учени са фанатични апологети на атеизма си е тяхна лична антивяра.
9
3
 
14
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Имали са бол пари , дали са ги ! Кво толкова ги съжалявате наивниците дето си дават парите ?!
8
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм вярваща. Науката толкова неща е доказала, но съществуването на господ все още не го е доказала. Всичко се крепи на бла-бла приказки. Вярват бедните, болните и неуките. Другите просто си живеят живота.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е при католиците капиталисти. Бог не дава пари Бог не е измислил парите алчни човеци са ги измисли ли. Толкова ли са били Умни че да пращат пари и да чакат да се удвоят. Тези са по зле от нашите баби дето хвърлят пратените от децата им пари през терасите. Бог помага със здраве не с пари. Вярващият човек не ламти за пари той се радва на живота с който го е дарил Бог и живее така както Бог повелява. Всеки роден на земята е по Божията милост. Бог дава живот и здраве не пари.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Протестантите са иконоборци .
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, няма нищо по-добро от това да носиш светлина и надежда на хората, а Тръмп продава ГМО храна на хората и им обира и последните стотинки и ги *** в казината си, после играе голф на игрището за голф през работно време.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво се е сетил човекът - за има-няма десетина години.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фил Колинс ви изпревари с трийсетина години, драги "новинари".
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евангелистите са сектанти.Плъзнали са и у нас.Напаст лъжовна.

Спонсорирани публикации