Богатите свещеници, които печелят на гърба на бедните

В отчаяние, хората правят дарения, които обаче отиват за частни самолети
29 май 2019 18:30, Нели Христова
44
Богатите свещеници, които печелят на гърба на бедните
Снимка: BBC

Всеки ден телеевангелистът Тод Куунц изпълнява едно и също действие – облича костюма си, взема библията в ръка и се появява пред камерата, за да кара зрителите да отделят определена сума пари.

"Не отлагайте, не отлагайте“, повтаря той спокойно, но категорично. Абсурдно е, но пасторът познава публиката си изключително добре. Лицето му се появява късно вечер и привлича хора, които са изпаднали в затруднение и имат нужда от драстична промяна. Куунц твърди, че Бог го е пратил като „финансов съветник“ и твърди, че тези 273 или 333 долара, които зрителите му заложат, ще се върнат удвоени при тях.

През 2011 година, един от тези хора е Лари Фердете. Той е гледал много пастори по телевизията, които свързват парите и религията. Бизнесът му бил в застой, а ситуацията се влошила, когато ванът и колата му се счупили в една седмица. За вана, от вторични сурвини му предложили 600 долара. Фердете си спомнил думите на Куунц. Вложил парите на два пъти – веднъж 273 долара и втори път – 333 долара. И зачакал чудото си.

Подобни предавания не са толкова известни днес, колкото през 80-те и 90-те, но те така и не изчезват от екрана.

Пасторите стават все по-богати, а някой вече се обръщат и към по-модерни методи – социалните мрежи.

Някои от най-настоятелните телевангелисти използват така нареченото Евангелие на просперитета, според което здравето и богатството на човек е под контрола на Бог. Те приканват своите зрители да покажат вярата си чрез плащания, които ще бъдат възстановени независимо под формата на още пари или изцеление.

Повечето от зрителите са наясно, че човекът на екраните им е изключително богат. Често, те приемат това като знак, че връзката му с Бог е много по-силна. Мисълта „ако е проработила за тях, ще се случи и при мен“, се появява в главата им. Други са просто отчаяни и търсят всякакви варианти, чрез които да излязат от тежката ситуация, било то финансова или здравословна.

Но какво става, когато рано или късно, парите им не се възвърнат? Пасторите им казват, че навярно вярата им не е била достатъчно силна или че са скрили някой грях. В случая на Лари, той приемал всеки малък знак – подарък в магазина или от съсед, като доказателство за успеха на инвестицията му.

През годините, Лари дава близо 20 хил. долара на телевизионните пастори. Ала изведнъж усеща, че нещо не е наред и създава списък с всички измамници, включително и такива, които с парите на поклонниците са си купили частни самолети.

Много от тези пастори предлагали и молитви по телефона. Лари често се хващал и на това – той се молел заедно с оператора и ако последвало запитване за пари, той бил готов на секундата да даде, въпреки че нямал почти нищо в джоба си. Лари дълбоко вярвал, че средствата му отиват за добри каузи, когато той имал нужда от помощ, вярата щяла да му помогне и на него.

През 2013 година този момент дошъл – дъщеря му се разболяла тежко. Вложените от него средства още не се били удвоили, за това той написал писмо от пет страници до всички пастори, на които някога е пратил пари. Но никой не се отзовал – в рамките на няколко дни получил отрицателните отговори от всички.

"Получаваме по пет-шест такива писма на ден. Ако помогнем на вас, ще трябва да помогнем на всички“, казали му те. До 2014 г. Лари и съпругата му са изхарчили всичките си спестявания. Останали без дом.

На Лари му отнело още една година да осъзнае измамата, на която е станал жертва. През 2015 година, той и съпругата му са в мотел, а по телевизора започва репортаж, който разнищва бизнеса на телевангелистите.

В продължение на четири години организациите били разследвани – скъпи коли, големи и луксозни имоти, хиляди похарчени за костюми – за това отивали парите на поклонниците. Пасторите така успявали да прикрият нелегалността на действията си, че рядко властите успявали да ги хванат и да ги закрият. Църквите на други обаче били затваряни.

Лари осъзнал всичко това прекалено късно. За щастие, дъщеря му е все още жива, но той така и не успял лично да плати лечението й, което довело до разрив в отношенията им. Сега те рядко си говорят.

"По трудния начин разбрахме, че това е само една индустрия за печелене на пари“, казва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
17
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ТОВА НЕ СА СВЕЩЕНИЦИ А АНТИ ХРИСТА ЮДА