Богатите свещеници, които печелят на гърба на бедните

В отчаяние, хората правят дарения, които обаче отиват за частни самолети
29 май 2019 18:30, Нели Христова
44
Богатите свещеници, които печелят на гърба на бедните
Снимка: BBC

Всеки ден телеевангелистът Тод Куунц изпълнява едно и също действие – облича костюма си, взема библията в ръка и се появява пред камерата, за да кара зрителите да отделят определена сума пари.

"Не отлагайте, не отлагайте“, повтаря той спокойно, но категорично. Абсурдно е, но пасторът познава публиката си изключително добре. Лицето му се появява късно вечер и привлича хора, които са изпаднали в затруднение и имат нужда от драстична промяна. Куунц твърди, че Бог го е пратил като „финансов съветник“ и твърди, че тези 273 или 333 долара, които зрителите му заложат, ще се върнат удвоени при тях.

През 2011 година, един от тези хора е Лари Фердете. Той е гледал много пастори по телевизията, които свързват парите и религията. Бизнесът му бил в застой, а ситуацията се влошила, когато ванът и колата му се счупили в една седмица. За вана, от вторични сурвини му предложили 600 долара. Фердете си спомнил думите на Куунц. Вложил парите на два пъти – веднъж 273 долара и втори път – 333 долара. И зачакал чудото си.

Подобни предавания не са толкова известни днес, колкото през 80-те и 90-те, но те така и не изчезват от екрана.

Пасторите стават все по-богати, а някой вече се обръщат и към по-модерни методи – социалните мрежи.

Някои от най-настоятелните телевангелисти използват така нареченото Евангелие на просперитета, според което здравето и богатството на човек е под контрола на Бог. Те приканват своите зрители да покажат вярата си чрез плащания, които ще бъдат възстановени независимо под формата на още пари или изцеление.

Повечето от зрителите са наясно, че човекът на екраните им е изключително богат. Често, те приемат това като знак, че връзката му с Бог е много по-силна. Мисълта „ако е проработила за тях, ще се случи и при мен“, се появява в главата им. Други са просто отчаяни и търсят всякакви варианти, чрез които да излязат от тежката ситуация, било то финансова или здравословна.

Но какво става, когато рано или късно, парите им не се възвърнат? Пасторите им казват, че навярно вярата им не е била достатъчно силна или че са скрили някой грях. В случая на Лари, той приемал всеки малък знак – подарък в магазина или от съсед, като доказателство за успеха на инвестицията му.

През годините, Лари дава близо 20 хил. долара на телевизионните пастори. Ала изведнъж усеща, че нещо не е наред и създава списък с всички измамници, включително и такива, които с парите на поклонниците са си купили частни самолети.

Много от тези пастори предлагали и молитви по телефона. Лари често се хващал и на това – той се молел заедно с оператора и ако последвало запитване за пари, той бил готов на секундата да даде, въпреки че нямал почти нищо в джоба си. Лари дълбоко вярвал, че средствата му отиват за добри каузи, когато той имал нужда от помощ, вярата щяла да му помогне и на него.

През 2013 година този момент дошъл – дъщеря му се разболяла тежко. Вложените от него средства още не се били удвоили, за това той написал писмо от пет страници до всички пастори, на които някога е пратил пари. Но никой не се отзовал – в рамките на няколко дни получил отрицателните отговори от всички.

"Получаваме по пет-шест такива писма на ден. Ако помогнем на вас, ще трябва да помогнем на всички“, казали му те. До 2014 г. Лари и съпругата му са изхарчили всичките си спестявания. Останали без дом.

На Лари му отнело още една година да осъзнае измамата, на която е станал жертва. През 2015 година, той и съпругата му са в мотел, а по телевизора започва репортаж, който разнищва бизнеса на телевангелистите.

В продължение на четири години организациите били разследвани – скъпи коли, големи и луксозни имоти, хиляди похарчени за костюми – за това отивали парите на поклонниците. Пасторите така успявали да прикрият нелегалността на действията си, че рядко властите успявали да ги хванат и да ги закрият. Църквите на други обаче били затваряни.

Лари осъзнал всичко това прекалено късно. За щастие, дъщеря му е все още жива, но той така и не успял лично да плати лечението й, което довело до разрив в отношенията им. Сега те рядко си говорят.

"По трудния начин разбрахме, че това е само една индустрия за печелене на пари“, казва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
От 8 преди 4 години
До 31 ,, създадена вярата" от хората за да направят хората по добри послушковци.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гроб за цялата планета Земя гроб !
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лари е за бо**ука, че вярва. Затова и не жаля българите, че вярват на техните измамници, пардон, избраници.
38
0
 
6
 
! Отговори
хъша преди 4 години
аллах да им е на помощгоспод да им е на помощда ги пази господ опазил господгоспдиова работаквото каже господ....и.т.н....ние не сме по малко наивни споменавайки името на господ в много ситуации....помогни си сам за да ти помогне господу нас даваме пари през балкона в помощ на разследващи полицаи срещу еди какво си а другаде по света направо ги дават по телефона...имат дават разликата е в начина по всяка точка на света ще се намери хитрец и *** нищо ново под слънцето
37
1
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
1. Католик != Православен2. Всеки ще отговаря за себе си в Страшния Ден (включително вие, които помрачавате съзнанието на хората с подобни глупости)
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са пълни глупости ! В демократичните държави, такива измами няма ! Опс, май бъркам, а ? А ние, иди0тите, точно по тия държави се разняваме !
35
0
 
3
 
! Отговори
А добро утро ... преди 4 години
Аз не ти искам парите *** учиндолска, изкарани с подигравки и поръчки, аз искам най-скъпото и уважавано от теб нещо ...Искам подигравката на въже - за назидание и за урок за последните двадесет години на целия шоубизнес. Защо ли вие превърнахте това в модел на подражание ... Научихте хората все на това да гледат у другите хора, а не в себе си ... Тоя модел на ДС беше агент, човек, агент,-човек .... Затова искам главата на шута ти ...Най-опасните неща не може да го намерите. Шута умира пръв
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сякаш откриваме топлата вода. Както се казва в един любим сериал - с религия се занимава най - големия некадърник в семейството. А за псевдо религиите да не говорим Там е такава мошенгия кражба и далавера, че няма накъде. Лошото е че все още хората се държат като пълни наивници и ***. Но го правят доброволно и с това въпросът приключва. Не можеш да помогнеш на тези, които не го искат и продължават с наивната си вяра. При това положение мошениците и далавераджиите ще процъфтяват.Толкоз
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И при нас е така -държавата плаща заплати и осигуровки , другото и е частен бизнес -няма касови апарати , няма данъци . Както се пее "Едно Ферари с цвят червен " Не е Ферари но Ролексче.
32
2
 
4
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
...И дяволите са служители Божи!...
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Лари като нашите бабишкери, дето мятат парите направо през балкона...
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8 и 29До 8 за това е създадена вярата да има на какво да се оповат хората. Тя съществува от хиляди години и явно е помагала на хората. И ви пожелавам да сте жива, здрава и много щастлива. А само да попитам дали сте кръстена, а ко е така значи сте приели тялото Христов.До 29 напълно ви подкрепям трябва да има вяра. Лошото е, че се сещаме само когато имаме нужда.
29
2
 
5
 
! Отговори
toto преди 4 години
и що да ми пука за тъпия Лари? Балъците никога няма да свършат.
28
2
 
5
 
! Отговори
избирател преди 4 години
До 8Както си го написала е видно,че не си болна?А когато се разпилееш нелечимо,какво ли ще напишеш ?!?
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жената изглежда зловещо кой знае колко трупа крият в задния двор.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е добър манипулатор, психолог и не на последно място енергиен вампир. Използва болката и страданието на хората. Преди години имаше един филм как хипнотизират хората по телевизията. Там ги караха да убиват и да правят други неща без да го осъзнават.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16В Сащ да имаш църква си е голям бизнес и има хора които си основават собстевени църкви. Въпросът е че тези са използвали парите за дарения за лична изгода.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същото е и в България.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро посетих една катедрала в Англия и на входа служителя ми каза ,, тука не се плаща вход, но задължително трябва да направите дарение от £ 3", по голяма простотия не бях чувал
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де защо се прави паралел между истински християни и измамници.Ми докторите какво са?Колко хора всеки ден си дават парите в болници и накрая ги изкарат без крака,ръце,очи или направо в ковчег?Колко са всеки ден?Сигурно поне милиард.Но има и такива на които медицината помага.И с тия е така в крайна сметка миряните се приканват да дават пари но никой не ги насилва всичко е доброволно.