Курортът, който се превърна в призрачен град, дом на мигранти

Пако Саранчено бил луксозен град, ала без разрешително
29 май 2019 19:45, Нели Христова
15
Курортът, който се превърна в призрачен град, дом на мигранти
Снимка: BBC

Пако Саранчено трябвало да бъде морският курорт от бъдещето на Италия. Но съдбата се оказала сурова и го превърнала в призрачен град. Сега в него трябва да започне нов живот - като дом за бедните.

"Тук възрастните могат да си почиват и да събират енергия, а децата растат здрави, далеч от замърсяването, което вреди не само на тялото, но и на духа", се казва в рекламата на курорта, която се върти през 60-те.

Градчето трябвало да е луксозно място, където средната класа от близките градове, като Неапол, да отдъхва през лятото.

Но Пако Саранчено било построено без разрешително, а онези, които се заселили там, както и собствениците на хотели и ресторанти, били принудени да го напуснат. Естествено, новината за призрачния град се разпространява бързо и онези, които нямат дом решават да се заселят в него.

До скоро Клаудия и нейното семейство също наричат градчето дом. Близо 30-40 семейства продължават да живеят до последно там. По думите на италианката, те са задружни и си помагат, като тази помощ включва нелегално да си предават ток. Клаудия обаче не крие, че в района има много голяма престъпност. Картелите го използват за трафик на наркотици и проституция.

"Не е лесно да отгледаш две малки момичета тук", казва тя пред BBC. Но има и добри времена. По думите на Клаудия, тя се е опитала да напусне града още в началото, но се оказало, че има дълбока връзка с него, а носталгията е нетърпима.

"Трудно е да го гледам как умира. Надявам се да се възроди", споделя тя. Правителството планира то отново да се превърне в курорт и да започне да приема туристи. Ала засега големите изоставени апартаменти са дом единствено на мигранти и бездомници.

"Пако Саранчено трябва да попадне в правилните ръце на някой, който ще се грижи за него", допълва Клаудия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Слънчарски преди 4 години
До Анонимен 12Камора е италианското име. Гомора е име на книга, описваща мафията.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чернобил на мафията...И бизнес обаче имат- контрабанда и проституция..Гоморра.
11
0
 
12
 
! Отговори
65 преди 4 години
Да вземат малко от нашите ***.Да им покажат как краде ток
10
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета и рева, рева и чета, клавиатурата е мокра от сълзи..Бе ние цялата държава до такава пустиня я докарахме, вие сте се загрижили за Италия. Днес статия за прекрасно бг село, сега за запустяла Италия. Такова щраусово поведение няма да ни реши проблемите, ама никак даже
9
1
 
25
 
! Отговори
Saki преди 4 години
Демек това градче е някакво мафиотско изпълнение, в симбиоза с държавни корумпирани служители и пране на пари. Типично за Италия и България.
8
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това кой го прочел прочел..Няма и да се помни даже..А вие другари ***..Защо не разнищвате теми в нашата "къщичка" какво се случва??Или всички ви харесва с Бойковизма в България 10 годинки вече? Тоя се кани да ни "управлява" до гроб! Повече от Тато дори? Ама нещата не са никак читави! То корупция се оказа всякаква и от всякъде! Не го ли виждате това? Или пишете само което ви се нареди? Понеже сте на заплатка само? Леле лелееее...-:(
7
1
 
34
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Като сте си отворили г*за за мигранти, тва е. И даже живеят на по-красиви места от нас.
6
7
 
28
 
! Отговори
Добрее, че преди 4 години
Има такива градове в Италистан, това са също и места , които ще поемат още милиони мигранти и заселници от Азия и Африка, и румънски и бг ***,
5
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уффф дано и Слънчака да го прихване това ... моля се
4
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вината е на правителството там е имало хотели които са щели да носят приходи от туризъм на хазната. Трябвало е да издадат разрешително сега вместо курортен град имат призрачен град. Капитализъма е недоносче.
3
1
 
17
 
! Отговори
OldSmuggler преди 4 години
Името е Paco Saraceno a не Саранчено
2
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папата да ги приюти във Ватикана и да им умие нозете.
1
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия от където минат всичко изплюскват,опустошават и какмъв върху камък не остава.