Католическата църква и войната й... с котките

Пухкавите животни били смятани за превъплъщение на Сатаната
30 май 2019 18:33, Нели Христова
23
Католическата църква и войната й... с котките
Снимки: Pixabay

Котките днес са просто домашни любимци, но векове по-рано отношението към тях е било много по-различно. За древните египтяни те били свещени – превъплъщения на богинята Бастет. Дори изображение на котка ги карало да подвият опашка. Така, през 525 г. пр. Хр, персите спечелили битката при град Пелузий. Хитреците украсили своите щитове с изображения на котки, за да може египетската войска да се откаже да стреля по тях.

17 столетия по-късно народите в други части на света имали далеч по-различна представа за котките. Според папа Григорий IX в малките животинки бил вселен самият дух на Сатаната. Тогава се появило и поверието, че черните котки носят нещастие, не само в Европа, но и по цял свят.

Всичко започнало с Испанската инквизиция и мъжете, които търсили вещици, които да изгорят на клада. Папският инквизитор Конрад вон Марбург също имал свои виждания за котките, в които убедил и Понтифа.

Марбург вярвал, че по време на "черните литургии“, докато хората се молели, статуята на котка оживявала и започвала да се разхожда между редиците. Всеки трябвало да я целуне, а след това започвали масови оргии в мрака. Когато свещите отново светнели, в ъгъла на стаята се появявал мъж – горната част на тялото му била искрящо бяла, а долната – покрита с черна котешка козина.

Марбург не си измислил сам тази история, а хората, които измъчвал със средновековните си уреди за изтезание. Някак, успява да убеди и папата в думите си. Така, малките котки се превръщат в пратеници на Луцифер.

И така, през 1233-34 година, католическата църква и всички, верни на нея, което значело почти цяла Западна Европа, започнали да избиват котките. Естествено, не само животинките минавали под ножа, но и техните собственици.

Хиляди били обвинени във вещерство и почитане на дявола. След това били измъчвани и убити.
Според историците това масово избиване на котки довело повече зло, а именно – чумата. Тя не просто ударила Европа през 1300 година, но се подвизавала на континента доста по-дълго време, преди хората да започнат масово да умират.

Още тогава, хората били наведени на мисълта, че смъртта на котките може би е в основата на разпространението на болестта. Но далеч от научните факти, те не обвинили щастливите мишки, които се разхождали необезпокоявано, а... Сатаната.

Със смъртта на папа Григорий IX, убийствата на котки намаляват. Но католическата църква не забравя лошите дела на котките.

През 14-ти век започнала нова гонитба. Според църквата котките били спътници на вещиците. Папата, освен, че заръчал четирикраките да бъдат убити, но и ги отлъчил официално. Акт, който сигурно е бил трагедия за котките, които искали да си вземат причастие...

Мъркащите създания запазили своята лоша репутация и по време на Елизабетинската епоха, когато по време на коронацията на кралицата било изгорено огромно чучело на котка.

Днес Ватикана все още не оставила котките на спокойствие. Но този път причината е повече хуманитарна, отколкото суеверна.

Според данните, средствата, отделяни за домашни любимци се нареждат на пето място, след дрехите, храната, козметиката и медицината. Точно поради тази причина папа Франциск призовава хората да купуват по-малко животни и да даряват повече пари за благотворителност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 4 години
Истинските сатанисти мразят котките. Изводите са си за вас.
16
1
 
9
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Още един повод Православните да се гордеят с "Ортодоксалната" си църква. Като прибавиш католическата Инквизиция, кървавите кръстоносни походи и Протестанството с неговите войни, превъзходството на Православието следва да е пълно, поне от хуманна и морална гледна точка.
15
0
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Тия требе и те да са от Мелмак...
14
0
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Тя тази "църква" воюва срещу Христа, а вие за котките сте се загрижили...
13
0
 
12
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Преди две-три седмици ни проглушихте ушите с брътвежите на папундера. Още по-смешното е, че е езуит, а се прави на хрисим. Лицемери!!!
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пред съседния блок съседите хранят две котки. Пред тях мина плъх, те седят и го гледат уплашено, извили гръбнаци. Изобщо не посмяха да го нападнат, той се огледа и влезе в решетките на мазетата. Ама и тоя *** беше малко по-дребен от котките и те явно си мислеха - "че като ми изсипват готова котешка храна, за какво да рискувам да нападам плъх!". Та и присъствие на котки не е гаранция, че няма мишки
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изкукуригали откачалници!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В човката на всички католици и папи
9
1
 
25
 
! Отговори
dmx преди 4 години
Не котките, а католическата църква е от Дявола. На кладата!
8
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Католическата църква е във война с всичко и всички и то не от сега!
7
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете с шантавата и неграмотна анти- религиозна пропаганда!
6
1
 
24
 
! Отговори
Гуна преди 4 години
Като ми мине черна котка ми върви. В квартала са плъзнали плъхове вече и по междублоковите зелени площи щъкат. Добре, че се гледат няколко котки та една им правише сянка. Имам две разчитам да ме пазят.И трета няма да е излишна .
5
3
 
5
 
! Отговори
Еврогей преди 4 години
Поздравления за чутовната ви неграмотност и за Понтифа....каквото и да означава...
4
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На света най-голямото зло е католическата църква.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"....и войната И, ***..."
2
1
 
9
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ЧОВЕК Е ЧОВУК КОГАТО ОБИЧА ПРИЯТНА ВЕЧЕР
1
3
 
19
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ИСТИНСКИЯ БОЖИ СЛУЖИТЕЛ ОБИЧА ВСИЧКИ ИВСИЧКО