Йогата отвъд асаните: Концентрация, фокус, спокойствие

Определено не е спорт, а включва по-комплексна грижа
1 юни 2019 08:23,
8

Йога е една от шестте индуистки философски школи, целта на която е да трансформира тялото и ума.

Философията в Индия винаги е била практически ориентирана. Затова индийските религиозно-философски учения задължително и без изключение имат прагматична цел. Те трябва да доведат този, който ги следва, до освобождаване и абсолютно избавление от прераждания, тоест от сансаричното битие. А то предполага цикъл от многобойни, стотици хиляди, дори и повече прераждания, обяснява индологът проф. Милена Братоева, ръководител на катедра "Класически изток" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Йога е състояние. Състояние на супер леко, енергезирано тяло. Ум без притеснение, покой. Йога е и пътя до това състояние. Йога е умението да концентрираш, да фокусираш внимание, да не се разсейваш. Йога е постоянно задоволство", казва пред Bulgaria ON AIR Красен Стоянов от "Ащанга Йога Шала".

Много от различните видове йога - като Хатха, Ащанга, Раджа, Айенгар и други, включват в своята практика изключително важния етап, наречен асана. Това са популярните физически упражнения, при които тялото заема специфични позиции. Когато те са изпълнени правилно, се постига спокойствие на ума. Редовното практикуване на тази гимнастика постепенно води и до подобряване на физическото здраве и уравновесява емоционалното състояние.

"Определено йога не е спорт. Определено йога включва в себе си много повече детайлност, която обхваща и тялото, и ума, а също душата, емоциите и начина, по който въобще възприемаш света наоколо", казва председателят на Българската федерация по йога Вера Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
рали преди 4 години
И ние имаме световен шампион по Йога, казва се Даниел Петров :)
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йогата открива черепчето на Нерон когато е бил малък.
6
0
 
0
 
! Отговори
Yogi Bear преди 4 години
За специалистите по източни философии, да поясня: българска йога, българско Кунг фу и българско карате - няма. В бг концентрацията, извисяването на духа и нирвана се постигат на масата, някъде след петата ракия.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йога, в превод от санскрит осначава "обединение с Бог"/"union with God"Физическите упражнения (асани) са много малка част от Йога. Йога са древни и модерни духовни практики за себереализация, т.е. това в което религията ни казва да вярваме сляпо - Бог, Йога ни дава пътищата за нашето лично преживяване и осъзнаване на единството ни с Бог
4
5
 
6
 
! Отговори
ей преди 4 години
ама и тия са много слънчасали
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У индия сичците пракукуат юогата и затва индианците са мнооо нпареди!
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йогата е хубаво нещо. Аз тренирам от както бях малък.
1
9
 
4
 
! Отговори
4 преди 4 години
Определено йога е една шашмалогия 1