Годината на страшния съд – през 2050 климатът ще ни надвие

Ако не вземем мерки, десетилетия ни делят от изчезването на човечеството
5 юни 2019 21:33, Нели Христова
126
Годината на страшния съд – през 2050 климатът ще ни надвие
Снимка: Pixabay

Политическите партии продължават да спорят, докато Глобалното затопляне бързо преобръща живота на Земята, а действията на хората унищожаван планетата.

Нов доклад, изготвен от генерал в австралийската армия и подкрепен от бивши изпълнителен директор на компания за добив на изкопаеми горива, гласи, че Денят на страшният съд е само на няколко десетилетия от нас. Годината на края е обявена – 2050.

Докладът, публикуван от Breakthrough National Centre for Climate Restoration, не е научен труд, а по-скоро представя бъдещи сценарии, изготвени на базата на стари проучвания. Почти всички те водят до неизбежен крах на Земята до 2050 година, ако човечеството не предприеме светкавични и ефективни мерки.

Близо 1 милиард хора ще трябва да емигрират, поне три седмици Европа ще бъде изгаряна от фатални жеги, екосистеми ще бъдат разрушени изцяло. Това са само част от сценариите, които Крис Бари, бивш адмирал в австралийската армия, представя в доклада си.

"След ядрената война, предизвиканото от хората глобално затопляне е най-голямата заплаха за планетата. Денят на страшния съд не е неизбежен, но без драстични и светкавични реакции, шансовете са малки“, пише още в доклада. Макар и сценариите в него да са отчасти фикция, според експерта по климата Андрю Кинг, той е адекватно предупреждение.

"Глобалното затопляне е заплаха за цялото човечество. Има сериозни детайли, които трябва да отбележим“, казва Кинг пред CNN.

Той се съгласява с ужасяващите последствия, които доклада описва – емигранти, изгонени от прииждащата вода, бушуващи яростни пожари, още по-силни бури – нищо от това не може да се оспори. Но според Кинг, всичко може да бъде преодоляно с човешки усилия и съществуващата технология.

Авторите на доклада не пестят думи и предупреждения – според тях, ако не се вземат мерки, ще се стигне до заличаване на почти цялото човечество от Земята. Може да звучи драматично, но ако глобалната температура се покачи с 3 градуса до 2050 година, 55% от човечеството и 35% от населената площ ще бъдат подложени на над 20 дни летални жеги, които "надскачат прага на оцеляването“.

Амазонската джунгла ще е пред колапс, вече виждаме как Арктика се топи със светкавична скорост, кораловите ни рифове ще продължат да измират. Западна и Южна Африка, Близкият Изток и Югоизточна Азия също ще бъдат подложени на над 100 дни фатални жеги. Произвежданата храна няма да е достатъчна да изхрани очакваните 10 милиарда души, които ще живеят на Земята. Цените ще скочат, водата ще е ценност. Популацията на насекомите ще претърпи срив, неравенството ще стане още по-осезаемо.

Ала това не е новост – този сценарий вече бе включен в доклада на ООН, публикуван през март, според който, вероятността да обърнем хода на събитията намалява. Според Обединените нации, милиони ще умрат от замърсен въздух, безброй животински видове ще изчезнат, което ще засегне производството на храна, а замърсяването на водата ще доведе до смъртоносни инфекции до 2050 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЛЪЖЕ!МОРСКОТО РАВНИЩЕ СЕ ПОКАЧВА С ВСЯКА ГОДИНА НО ОЦЕНКИТЕ СА ДА Е С ОКОЛО 1 МЕТЪР ПО-ВИСОКО ОКОЛО 2100-ТА ГОДИНА!!!
11
0
 
39
 
! Отговори
пецата преди 4 години
единственото което пречи на тази планета да развие перфектната си екосистема е алъчноста на една шепа хора с всичките богатства на света
10
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали ще дойде Апокалипсис,но Содом и Гомор са факт! Относно перспективите свързани с околната среда-ние сме отвратителни стопани,които ще берат горчиви плодове. Убиваме природата от лакомия,а убийството и лакомията са два от смъртните грехове. Никакви поуки не вземаме от миналото!
9
5
 
10
 
! Отговори
Rolex преди 4 години
Тогава търговията с климатици ще е в апогея си. Дори ще измислят къщи като хладилници и централни инсталации подаващи кислород. Магазините ще са дълбоко под земята, както и някои земеделски култури.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе нали 1990-та щеше да свършва петрола кво стана ?Не само не свършва ми има толков много че се чудят ква постановка да врътнат за да му дигнат цената.Неотдавна иранците заплашиха САЩ че ако ги атакували динозавърското ако щяло да скочи до 100 usd...Ми нали на всички надеждата им е ако може до 500 долара да скочи..
7
2
 
24
 
! Отговори
Зелена жендр0па преди 4 години
плащайте р0бе, в данъците е истината, пътя и живота! междудругото какво стана в Озоновата Дупка?!
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали казаха, че лети голямо парче към Земята. И ще ни уцели 2029г. В южната част на Тихи океан мужду Африка и Америка.
5
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кастрирайте африканците арабите и индийците и всичко ще се оправи.
4
10
 
31
 
! Отговори
еко-фашистите преди 4 години
До Анонимен"Най-накрая ще се свърши с това гнycно творение-човешкото общество!"еко-фашистите винаги са ненавиждали хоратаза тези перкендета бездомните котки и песове са много по-важни от хората
3
3
 
5
 
! Отговори
Jaeger преди 4 години
A едни тийнейджъри ги чака интересно приключение ... Алексииии ... Мама тииии
2
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-накрая ще се свърши с това гнycно творение-човешкото общество!
1
19
 
45
 
! Отговори
АМАН !!! преди 4 години
от тези юдо-масонки лъжи !!!!тези глупости ги слушаме от 1980 - ледниците щяли да се стопят и океана щял да ни залее, температурата щяла да се вдигне .....40 години по-късно нивото на морето не се мръдна и с милиметър, а времето стана по-студеноединственото което се промени е че тези гадове ни въведоха еко-данъци !!!!!!какво правят с парите от еко-данъците не е много ясно !!!!!