Марийка – детето чудо на "Чернобил“. Родена и отгледана в забранената зона!

Вечерята й понякога карала гайгеровия брояч да откачи
Обновена: 12 юни 2019 08:25 | 12 юни 2019 07:10, Нели Христова
250
Марийка – детето чудо на "Чернобил“. Родена и отгледана в забранената зона!
Снимка: Daily Mail

През 1999 година украинските власти усилено се опитват да прикрият "голямото унижение“, което раждането на едно бебе ще им причини. Марийка се появява на бял свят на едно много мрачно място – забранената радиоактивна зона край "Чернобил“.  Тя е единственото бебе родено и отгледано там.

Родителите на Марийка отказали да бъдат евакуирани от зоната, защото властите не им предложили алтернативен дом. Няколко години по-късно Лидия Совенко забременяла, ала така и не разбрала, докато не дошло време да ражда. Бебето било изродено от нейния съпруг Михаил, който също така бил и пожарникар на служба в деня, в който "Чернобил“ избухнал.

Още по темата

Случило се чудо - Марийка се родила напълно здрава. Когато властите разбрали за бебето, отново потърсили семейството, за да се опитат да го накарат да напусне дома си.  Детето било „срам“ за властите. Те заплашвали и обиждали семейството, наричали ги убийци, третирали ги като престъпници. Лидия и Михаил все пак останали и отгледали своята Марийка.

Тя плувала в реката, от която баща й хващал риба. Вечерята им понякога карала гайгеровия брояч да откачи. Пиела мляко от домашната крава, която се хранела от отровната земя. През 2006 година в интервю за Sunday Express, тя казва, че би искала край нея да е имало поне едно дете, с което да си играе.

На седем напуска зоната около Чернобил, за да започне училище. Майка й многократно трябва да обяснява, че не е нито болна, нито мутант с две глави. Горе-долу по това време следите й се губят.

Днес Марийка е на 20 години, живее в Киев и посещава местния университет. Откриват я отново от Sunday Express. За да плаща за своето образование, момичето работи в модерен бар. Разбира се, първият въпрос, за който всеки би се сетил е – как се чувства. Марийка потвърждава, че е здрава. Не желае да се връща край Чернобил. Всъщност още като пристигнала в Киев помолила майка си да не казва къде живеят.

Марийка се връща рядко – само когато получи разрешение от властите, за да посети вече 66-годишната й майка.

"Тя наистина не се смята за специална, защото е от Чернобил, казва приятелка на момичето. - Всъщност, тя вижда факта, че е единственото дете родено и отраснало там след експлозията, като стигма.“

Много експерти продължават да твърдят, че е било безотговорно да отгледаш дете в тези условия. Според тях Марийка все още е в опасност от заболявания, в следствие на радиацията.

Но през последните 33 години събитията често опровергават думите на експертите. Дивите животни бавно започват да се връщат в замърсената зона. Застаряващото поколение, като Лидия, което е останало незаконно в зоната, не изглежда да е пострадало прекалено тежко от радиацията. 

А според 66-годишната жена, дъщеря й е знак от Бог.

"Хората смятат, че Марийка е символ на възраждането на Чернобил, знак от Бога, който интерпретират като благословия, за да останат да живеят тук и че животът се връща на това осакатено място.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
3
 
9
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
След като хората напускат Припят, града е нападнат от мародери. Това разбира се, не се ппозва нито по руската телевизия, нито някъде другаде. Нападнат - силно казано. Мародерите всъщност са крадци, които влизат и изнасят собствеността на хората.Тъй като раковите заболявания силно се учелиииииииичли не само около централата, но и в други градове, влстите издали изрична забрана да се изнася покъщнина от града. Накрая Спецназзззз ъгва по битаците и къдео апарата писне, застрелват продавача.
143
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само тотално неук човек може да твърди че било безопасно.В тубата има клипче на един хеликоптер който катастрофира в един кран и пада.От онова времв.Този който е заснел това умира от рак след година.Хората около него (вижда се човек който вдига ръце от отчаяние и мъка умира от рак 2 год по-късно.В пълното клипче се виждат още няколко човека които наблюдават катастрофата и се държат за главите и лицата от покруса...Нито един от тях не живее повече от 5 год след това.Та толкова че било безвредно.
142
7
 
26
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Просто правят положителна реклама на аварията в Чернобил като по този тачин се стремят да омаловажат руската некадърност и руската вина за аварията ! С една дума - вижте там дори се раждат здрави и читави деца и въобще радиацията не им влияе , демек няма опасна радиация ! А за десетките хиляди заболели от рак никой не говори !
141
2
 
18
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
Статията е фалшива. Честито. )
140
3
 
8
 
! Отговори
$ преди 4 години
Тази с 3 или 4 цици е?
139
2
 
14
 
! Отговори
Mda преди 4 години
Бих се оженил за нея. Вечер ще свети като нощна лампа, като са нажежат нещата. Ще пестим и от ток.
138
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 144Факт е, че изкикуригаха и се рабиляха от рак на по 77-78 годинишн а възраст. Баба ми и тя е ходила до луната, сигурно. Тов обяснява много
137
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Няколко години по-късно Лидия Совенко забременяла, ала така и не разбрала, докато не дошло време да ражда."WTF...
136
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: "това с вредната радиация е еднапоредна измама"Като е измама, ходи живей там... това, че някои хора са извадили късмет и не им е повлияло, е съвсем друг въпрос. Дивия живот, се развива навсякъде, вече до каква степен му влияе не се знае. Ти ся не очаквай да гледаш некви мутанти дет си гледал по филмите след такава авария...
135
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя радиацията избяга още през първите няколко дни и дойде в България за да ни "надари" с мъдрост, интелект и просперитет.
134
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всеки който е родил дете независимо от местоположението е убиец, защото не може да умре само това което не е родено. ако е родено пак ще умре от независимо какви причини. всеки е роден за да бъде убит от природата за да освободи място за още смърт.
133
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с вредната радиация е еднапоредна измама. Имаше прези години един филм любителски за природата около Чернобил. Хора нямаше, но природата бе по жива от всякога. Животни, растения се размножаваха без аномалии. На нищо не им вярвам отдавна
132
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като я гледам добро е за креватни игри.Само ме е страх да не ме хване тока ако е много наелектризирана от Ч-ил.
131
8
 
9
 
! Отговори
Пич преди 4 години
До Иванчо"Флюбен съм Марийке, само дано си нерадиационна по душа."Пич, Украйнка не е народност а професия .... глад де'иш, а гладно седи ли се
130
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хирошима и Нагасаки са заселени отново след атаката https://dnevnik.bg/photos/2015/08/06/2585657_fotogaleriia_hiroshima_i_nagasaki_-_vednaga_sled/
129
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 138Не е случаен фактът, че почти половината астронавти летяли до Луната и кацали там са изкукуригали или са се разболяли от какви ли не болести, включително и рак.Един е тръгнал да търси ковчега на Ной в планината Арарат. Започнал е да бръщолеви небивалици за Исус Христос (преди полета до Луната никога не е имал такива отклонения).Друг видял НЛО и разни извънземни духове. Оказват се проблеми със зрението - от космическата радиация.Хайде стига с тия "конспирации", че стана банално!
128
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 131Аре стига си лъгал пpocтолюдието! Лошите сперматозоиди се откриват с обикновена спермограма в подходящ център за лечение на стерилитет. И ако имаш дефектни сперматозоиди те се виждат и се сдобиваш с диагноза тератозооспермия.
127
2
 
7
 
! Отговори
Иванчо преди 4 години
Марийка е пила мляко, оживелите водка...Флюбен съм Марийке, само дано си нерадиационна по душа.
126
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Уффф..от цялата истерия поне наи накря схванах как работи ядрен реактор...
125
0
 
16
 
! Отговори
Внимание! преди 4 години
Глупостта също е радиоактивна! Така че, уважаеми граждани, пазете се!