Марийка – детето чудо на "Чернобил“. Родена и отгледана в забранената зона!

Вечерята й понякога карала гайгеровия брояч да откачи
Обновена: 12 юни 2019 08:25 | 12 юни 2019 07:10, Нели Христова
250
Марийка – детето чудо на "Чернобил“. Родена и отгледана в забранената зона!
Снимка: Daily Mail

През 1999 година украинските власти усилено се опитват да прикрият "голямото унижение“, което раждането на едно бебе ще им причини. Марийка се появява на бял свят на едно много мрачно място – забранената радиоактивна зона край "Чернобил“.  Тя е единственото бебе родено и отгледано там.

Родителите на Марийка отказали да бъдат евакуирани от зоната, защото властите не им предложили алтернативен дом. Няколко години по-късно Лидия Совенко забременяла, ала така и не разбрала, докато не дошло време да ражда. Бебето било изродено от нейния съпруг Михаил, който също така бил и пожарникар на служба в деня, в който "Чернобил“ избухнал.

Още по темата

Случило се чудо - Марийка се родила напълно здрава. Когато властите разбрали за бебето, отново потърсили семейството, за да се опитат да го накарат да напусне дома си.  Детето било „срам“ за властите. Те заплашвали и обиждали семейството, наричали ги убийци, третирали ги като престъпници. Лидия и Михаил все пак останали и отгледали своята Марийка.

Тя плувала в реката, от която баща й хващал риба. Вечерята им понякога карала гайгеровия брояч да откачи. Пиела мляко от домашната крава, която се хранела от отровната земя. През 2006 година в интервю за Sunday Express, тя казва, че би искала край нея да е имало поне едно дете, с което да си играе.

На седем напуска зоната около Чернобил, за да започне училище. Майка й многократно трябва да обяснява, че не е нито болна, нито мутант с две глави. Горе-долу по това време следите й се губят.

Днес Марийка е на 20 години, живее в Киев и посещава местния университет. Откриват я отново от Sunday Express. За да плаща за своето образование, момичето работи в модерен бар. Разбира се, първият въпрос, за който всеки би се сетил е – как се чувства. Марийка потвърждава, че е здрава. Не желае да се връща край Чернобил. Всъщност още като пристигнала в Киев помолила майка си да не казва къде живеят.

Марийка се връща рядко – само когато получи разрешение от властите, за да посети вече 66-годишната й майка.

"Тя наистина не се смята за специална, защото е от Чернобил, казва приятелка на момичето. - Всъщност, тя вижда факта, че е единственото дете родено и отраснало там след експлозията, като стигма.“

Много експерти продължават да твърдят, че е било безотговорно да отгледаш дете в тези условия. Според тях Марийка все още е в опасност от заболявания, в следствие на радиацията.

Но през последните 33 години събитията често опровергават думите на експертите. Дивите животни бавно започват да се връщат в замърсената зона. Застаряващото поколение, като Лидия, което е останало незаконно в зоната, не изглежда да е пострадало прекалено тежко от радиацията. 

А според 66-годишната жена, дъщеря й е знак от Бог.

"Хората смятат, че Марийка е символ на възраждането на Чернобил, знак от Бога, който интерпретират като благословия, за да останат да живеят тук и че животът се връща на това осакатено място.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
30
 
16
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Бавно, но систематично ви убеждават, че може да живеете и в условия на ядрена радиация.Активно ви подготвят за евентуална катастрофа на АЕЦ-Белене, от Ръждясалите руски реактори!Вервайте им!!!!!
43
14
 
9
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Анонимен 49 Чернобил е в Украйна , а Украйна е била в СССР.Всичко се командва от Москва.Живков също бе командван от Москва.Абе мани , мани.Съсипаха ни.
42
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя който е писал, че в България им 4 американски бази сигурно дори не може да ги каже кои са. Всъщност става дума за две БЪЛГАРСКИ летища, полигона в Ново село и един склад в Айтос, който пък никога не е ползаван от американците. Това са бази за съвместно ползване. Ще рече, че в 99% от времето там няма американци а само българи. Идват за някое учение. Идете в Граф или Безмер ще видите само български самолети миг и су. В България американски войски няма базирани
41
11
 
9
 
! Отговори
Абориген преди 4 години
"Днес Марийка е на 20 години" ... а коя година е аварията че Марийка да е на 20г ?? Моля не ми отговаряйте :)
40
14
 
5
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
До Анонимен 67Квичи че 4-те ам.бази му ограничават правата да е партизанин и да спретне нов 9-ти септември 1944 и американците му все виновни въпреки че през живота си не е срещал жив американец очи в очи. .....Аз съм се срещал покрай работата си. готини са не са богати,нормални хора с разни хобита и така
39
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега след филма и родните сайтове решиха да вдигнат тиража, поне три месеца, всеки ден ще ни пускат по някоя съмнителна "новина", препечатана кой знае от къде!
38
6
 
38
 
! Отговори
Ц К на БКП преди 4 години
Не зле да потърсите и прожектирате един филм за атомната бомба над Хирошима !!! Много хуманен филм,показва добротата на американеца,колебае се ,но пуска бомбата и убива хиляди японци,а стотици хиляди умират от радиацията през годините !!! Много хуманен филм и още по-хуманни САЩ /Фашистки Съединени Щати/ !!!
37
2
 
15
 
! Отговори
До 65 преди 4 години
Щом мислиш че имаме армия, социална политика, не изнасят злато за стотици милиони всяка година, а българите не се превръщат в малцинство в собствената си държава, България не е спаднала от 32 до след 70та позиция по развитите от 89та насам, 3 милиона не са емигрирали от прекрасната демокрация... Явно ти си за психиатър, промивалник нещастен
36
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 63Не разбрах коя свобода ви е отнета? Дай ми някакъв пример. Как 4-те "американски" бази ти ограничават свободата?
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 60Човек ти *** разби с логика :)))))))Поне да беше прочел статията :)
34
17
 
8
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Даже властта в съветския съюз е била жестока към своите граждани. Вижте в статията щом са ги обиждали а не са им предложили наистина нормални условия.Това е мечтата на българския русофил-да го обиждат и хулят русофрениците че не е част от ,,стадото,, и че е длъжен да хапва уран защото е полезен и идеологически правилно
33
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрах по какъв начин това че имало 4 "американски" бази в България ви ограничават свободата? Какво точно не ви дават да правите?
32
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 52Базите по никакъв начин не ми ограничават свободата така като гледам... не знам на теб какво ти правят...
31
4
 
34
 
! Отговори
До 52 преди 4 години
Руски бази не е имало никога в България.Ама ти явно си от поколението след 1990.С промитите мозъци.
30
2
 
45
 
! Отговори
Е преди 4 години
И в момента японците излизват всеки ден, от години, радиоактивна вода от Фукушима с тоновете в океана, всеки ден, но никой не прави филм за това и не го казва, нали е от "демократични" ядрени централи, японски, строени от американци, радиацията е "демократична" сигурно.Не че в Чернобил не е било престъпление това, което се е случило и последващата безотговорност на режима тук, но не по-малко престъпление е това и във Фукушима, ама запада нещо мълчи, що така с това лицемерие и двоен аршин?
29
0
 
15
 
! Отговори
До 48 преди 4 години
И от кой е била окупирана?От СССР ли?Прочети малко история ако искаш.
28
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 45А не, ядене на риба от Чернобил и изповядване Сталинизъм е къде по-добре. Виж колко са напред Русия вече, запада не може ги стигне и да иска благодарение на червената идея...
27
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На първомайската манифистация под радиационният дъжд бе задължително присъствие на работещите,докато другарите от политбюро под големи чадъри.Много хора се увредиха и умряха от простотията на комунистите за това,че не съобщиха за радиацията.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 42Оф я моля ви се :) до вчера бяха един народ и след крим едните станаха украинци и не били като руснаците и обратно :) пълна пародия сте. Руските са същите нали ги виждам тук като минат 30-те и стават като тая на снимката.
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 40Русия е тази която се извини не Украйна.