Марийка – детето чудо на "Чернобил“. Родена и отгледана в забранената зона!

Вечерята й понякога карала гайгеровия брояч да откачи
Обновена: 12 юни 2019 08:25 | 12 юни 2019 07:10, Нели Христова
250
Марийка – детето чудо на "Чернобил“. Родена и отгледана в забранената зона!
Снимка: Daily Mail

През 1999 година украинските власти усилено се опитват да прикрият "голямото унижение“, което раждането на едно бебе ще им причини. Марийка се появява на бял свят на едно много мрачно място – забранената радиоактивна зона край "Чернобил“.  Тя е единственото бебе родено и отгледано там.

Родителите на Марийка отказали да бъдат евакуирани от зоната, защото властите не им предложили алтернативен дом. Няколко години по-късно Лидия Совенко забременяла, ала така и не разбрала, докато не дошло време да ражда. Бебето било изродено от нейния съпруг Михаил, който също така бил и пожарникар на служба в деня, в който "Чернобил“ избухнал.

Още по темата

Случило се чудо - Марийка се родила напълно здрава. Когато властите разбрали за бебето, отново потърсили семейството, за да се опитат да го накарат да напусне дома си.  Детето било „срам“ за властите. Те заплашвали и обиждали семейството, наричали ги убийци, третирали ги като престъпници. Лидия и Михаил все пак останали и отгледали своята Марийка.

Тя плувала в реката, от която баща й хващал риба. Вечерята им понякога карала гайгеровия брояч да откачи. Пиела мляко от домашната крава, която се хранела от отровната земя. През 2006 година в интервю за Sunday Express, тя казва, че би искала край нея да е имало поне едно дете, с което да си играе.

На седем напуска зоната около Чернобил, за да започне училище. Майка й многократно трябва да обяснява, че не е нито болна, нито мутант с две глави. Горе-долу по това време следите й се губят.

Днес Марийка е на 20 години, живее в Киев и посещава местния университет. Откриват я отново от Sunday Express. За да плаща за своето образование, момичето работи в модерен бар. Разбира се, първият въпрос, за който всеки би се сетил е – как се чувства. Марийка потвърждава, че е здрава. Не желае да се връща край Чернобил. Всъщност още като пристигнала в Киев помолила майка си да не казва къде живеят.

Марийка се връща рядко – само когато получи разрешение от властите, за да посети вече 66-годишната й майка.

"Тя наистина не се смята за специална, защото е от Чернобил, казва приятелка на момичето. - Всъщност, тя вижда факта, че е единственото дете родено и отраснало там след експлозията, като стигма.“

Много експерти продължават да твърдят, че е било безотговорно да отгледаш дете в тези условия. Според тях Марийка все още е в опасност от заболявания, в следствие на радиацията.

Но през последните 33 години събитията често опровергават думите на експертите. Дивите животни бавно започват да се връщат в замърсената зона. Застаряващото поколение, като Лидия, което е останало незаконно в зоната, не изглежда да е пострадало прекалено тежко от радиацията. 

А според 66-годишната жена, дъщеря й е знак от Бог.

"Хората смятат, че Марийка е символ на възраждането на Чернобил, знак от Бога, който интерпретират като благословия, за да останат да живеят тук и че животът се връща на това осакатено място.“
 


250
Още от Ако щете - вярвайте
Зодиите, които не се влюбват във външния вид
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 63

Не разбрах коя свобода ви е отнета? Дай ми някакъв пример. Как 4-те "американски" бази ти ограничават свободата?
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 60

Човек ти ма разби с логика :)))))))

Поне да беше прочел статията :)
39
17
 
8
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 1 седмица
Даже властта в съветския съюз е била жестока към своите граждани. Вижте в статията щом са ги обиждали а не са им предложили наистина нормални условия.
Това е мечтата на българския русофил-да го обиждат и хулят русофрениците че не е част от ,,стадото,, и че е длъжен да хапва уран защото е полезен и идеологически правилно
38
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не разбрах по какъв начин това че имало 4 "американски" бази в България ви ограничават свободата? Какво точно не ви дават да правите?
37
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 52

Базите по никакъв начин не ми ограничават свободата така като гледам... не знам на теб какво ти правят...
36
4
 
34
 
! Отговори
До 52 преди 1 седмица
Руски бази не е имало никога в България.
Ама ти явно си от поколението след 1990.
С промитите мозъци.
35
2
 
45
 
! Отговори
Е преди 1 седмица
И в момента японците излизват всеки ден, от години, радиоактивна вода от Фукушима с тоновете в океана, всеки ден, но никой не прави филм за това и не го казва, нали е от "демократични" ядрени централи, японски, строени от американци, радиацията е "демократична" сигурно.
Не че в Чернобил не е било престъпление това, което се е случило и последващата безотговорност на режима тук, но не по-малко престъпление е това и във Фукушима, ама запада нещо мълчи, що така с това лицемерие и двоен аршин?
34
0
 
15
 
! Отговори
До 48 преди 1 седмица
И от кой е била окупирана?
От СССР ли?
Прочети малко история ако искаш.
33
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 45

А не, ядене на риба от Чернобил и изповядване Сталинизъм е къде по-добре. Виж колко са напред Русия вече, запада не може ги стигне и да иска благодарение на червената идея...
32
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На първомайската манифистация под радиационният дъжд бе задължително присъствие на работещите,докато другарите от политбюро под големи чадъри.Много хора се увредиха и умряха от простотията на комунистите за това,че не съобщиха за радиацията.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 42

Оф я моля ви се :) до вчера бяха един народ и след крим едните станаха украинци и не били като руснаците и обратно :) пълна пародия сте. Руските са същите нали ги виждам тук като минат 30-те и стават като тая на снимката.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 40

Русия е тази която се извини не Украйна.
29
5
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 1 седмица
Само дето не е рускиня, а украинка.
Макар и изкуствено създадена.
28
6
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 1 седмица
Къде пък в метро има скумрия от Япония? Скумрия, херинга, все са от ФАО 27, което е тука - около Европа. Отвори един атлас на риболовните зони и виж коя къде е. На всяка риба си пише къде е ловена в коя зона. Просто не вземай риби от зоните около Япония.
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крайно време е Украйна да се извини на Света за Чернобил.
26
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко е до организма на човека, можеш да пиеш по литър и да пушеш по две кутии цигари и да живееш до 100 години здрав, може да ядеш био храни и да си болен и да си отидеш на 50 г.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ЦК на БКП

Всъщност цветн фотографии в САЩ има още от 30-те години на 20 век и са изисквали много скъпо оборудване :) по достъпно става през 60-те :)
24
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предлагам цялото ръководство на БСП да се изнесе за година в Чернобил за тест .Ако се съгласи и Р.Овч ,можем да строим АЕЦ Белене! Статията е поръчкова,за да няма брожения при решението да се строи атомната " бомба" !
23
16
 
9
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 1 седмица
Още в 1986 в СССР е имало цветни снимки !!! В САЩ едва от 10 години ! Слава ! Слава ! Слава !
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво!