Брюж, Рим, Амстердам: Градовете, на които туристите им идват в повече

За някои туризмът е благословия... но не за всички
13 юни 2019 21:40,
15

Холандските власти искат да напомнят на туристите, че има и други места в страната, които си струват посещението. Снимка: Pixabay

Барселона обяви война на AirBnB, Амстердам припомня на туристите, че Холандия не свърша с лалетата и кофи шоповете, Рим пък превъзпитава туристите. Във века, в който пътуването е по-лесно от всякога, туризмът е благословия, но и проклятие.

В това са се убедили и от градската управа на Брюж. Белгийският град е популярна дестинация за туристите по редица причини. Центърът на града е запазил средновековния си облик и през 2000 г. стана част от списъка за Световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Но за толкова компактно място, популярността идва на висока цена.

Дирк де Фо, новоизбраният кмет на Брюж, реши да подкрепи мерки за ограничаване на притока от туристи, запътили се към камбанарията на местната църква, или пък решили да изпият една бира в града, който си има биропровод.

И така Брюж вече не просто няма да рекламира еднодневните екскурзии, но и ще ограничи броят на круизни кораби, които пускат котва на близкото пристанище Зеебрюге.

В момента на пристанището има място за пет круизни кораба, но Брюж ще разрешава максимум 2 кораба да пускат котва по едно и също време, и то за ден. Круизните компании пък ще бъдат помолени да избират работните дни от седмицата, за да може тълпите в Брюж да бъдат разпределени по-равномерно.

Брюж реши да спре и с рекламите в близките Париж и Брюксел, за да спре туристите, които идват само за ден. Подобни визити удрят сериозно по джоба на хотелите, които губят от неосъществените нощувки.

"Трябва да контролираме наплива на туристи, ако не искаме Брюж да стане пълен Дисниленд!", категоричен е кметът.

Белгийският град е поредният, който взима нетрадиционното решение да ограничи туристите. Само на 270 км от Брюж, в Амстердам, туристическия комитет реши да премести известният знак "I Amsterdam" от центъра на града, тъй като твърде много хора се снимаха с него.

Всъщност, Холандия е предприела комплексна политика, с която да накара десетките милиони посетители годишно да посетят и други части от страната, а не само Амстердам.

В Рим пък искат да превъзпитат туристите и ще предприемат строги мерки срещу замърсяването и унищожаването на града, забранявайки обиколките по барове и плуването във фонтаните в града.

Все пак не е ясно дали хората в града подкрепят решението на градската управа. По последни данни, въпреки напливът от хора, 76% от жителите на Брюж са били доволни от туристическия интерес към града им, а 70% смятат, че положителните ефекти от туризма са повече от негативните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не думай. Колкото Венендал и Зееволде са перли, толкова и Утрехт.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Амстердам е страхотен, и Рим но за мен е Утрехт скритата перла! Спокоен ,чист и приветлив град
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мина рожденио ден на нашио вожд Тиквун Великий. Са ки чекаме другио да дойде, национален празник да стане 13-ти юни, сички да почиваме.
11
1
 
4
 
! Отговори
Белия Златко преди 4 години
Ще взема да си разпродам имотите и да се преместя в Брюж. Много ми харесва този град - хубави хора, възпитани.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Млънк бееее, морук ....
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало редакторчетата!?Моля научете се да пишете правилно!Не може да изписвате английски думи на български.Или е coffeе shop или е кафе магазин.Но не и ...."кофи шоповете"!Такива БГ думи няма!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бурянооо, тоя Бруж на бегейски не се ли казваше Бурже?
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2To та видят къф си сбърканяк, как няма да навирят носовете ...
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много киселеят тия салами в Холандия.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По цяла Европа се прекали с тоя туризъм. То е само тълпи от туристи къде ли не. Вярно, това е икономика, ама изморява местните жители.
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бил съм и в трите града. Белгийската бира е невероятна на вкус, като се върнах в България осъзнах какви *** пием тук.
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Няма по-скучна и безинтересна страна от Белгия."Как да няма *** в България и ще yмреш от тъпотия
2
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-скучна и безинтересна страна от Белгия. Една равнина без едно дърво, еднотипна архитектура и супер странни и дистанцирани хора с вирнати носове.
1
7
 
11
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Последните 4 години не пропускам да посетя Амстердам в началото на есента. Жестоко е. Барове, клубове и някои по нестандартни развлечения. Излиза ми като на нашето Черноморие и затова съм го заменил именно с този град.