Очевидецът Бреус: Видях разрушения реактор на "Чернобил" с очите си

Какво е истината и какво не в едноименния сериал според очевидец на инцидента
13 юни 2019 09:15, Нели Христова
151
Очевидецът Бреус: Видях разрушения реактор на "Чернобил" с очите си
Снимка: BBC

Часове след избухването на "Чернобил" Алексей Бреус влиза в контролната зала на реактор 4. Като член на екипа на ядрената електроцентрала от 1982 година, той станал свидетел на последствията, които инцидентът предизвикал на сутринта на 26 април 1986 година.

Кое е истина и кое лъжа от едноименния сериал, който плени сърцата на толкова много зрители? Украинецът е един от малкото, които може да отговори на този въпрос...

"Не вярвах, че ще ни повикат там. Реакторът беше толкова повреден, че нямаше какво да направим", казва Бреус пред BBC. Начинът, по който сериала показва първите часове след избухването на "Чернобил" е достоверен, по думите на Алексей. Но има и някои детайли, които са измислица.

"Катастрофата бе изобразена по един мощен начин, като глобален проблем, който поглъща огромен брой хора. Настроенията, емоциите, както на персонала, така и на властите, бяха изобразени съвсем реалистично. Но някои технологични аспекти имат несъответствия, които не са лъжи, а просто фикция", обяснява Бреус.

Той не е съгласен и с начина, по който са изобразени неговите колеги. "Сякаш бяха злодеи, каквито не са", категоричен е той. Съгласен е, че Дятлов е плашел работниците в електроцентралата, създавал е напреженеие, но "винаги е бил пълен професионалист".

Алексей не може да оспори обаче, че начинът, по който е изобразено влиянието на радиацията върху хората, е бил реалистично предаден. След експлозията той лично разговаря с Акимов и Топтунов, които се появяват в сериала "Чернобил".

"Те не изглеждаха добре. Личеше си, че са болни. Бяха много бледи, а Топтунов направо беше станал бял". Двамата умират две седмици по-късно в болница в Москва. Много от колегите на Бреус също са там.

"Тези, които имаха светло-червен отенък на кожата също умряха", казва той. Когато приключва смяната си, кожата му е кафеникава, сякаш има тен, но местата, които не са били покрити с дрехи - лице, ръце, врат, са почервенели.

Василий Игнатенко е един от първите пожарникари, които отиват да гасят огъня в "Чернобил". Той и колегите му от Припят не знаят нищо за радиацията и умират на 13 май от лъчева болест. Тази част от сериала е до някъде вярна. 

"Видях колко повреден е реактора, но нито огън, нито пушек излизаше от там", казва Бреус. Пожарникарите обаче продължават да заливат мястото с вода, ала тя навярно се е изпарила преди да достигне реактора. Друг достоверен, но не напълно момент, е саможертвата на тримата мъже - по думите на Алексей, лицата им не били напълно покрити, за да могат да си говорят. Награда така и не им е предлагана, а и никой не е ръкопляскал, след като са излезли на повърхността - все пак това била работата им. Миньорите, които трябвало да изкопаят тунел под реактора пък наистина се съблекли, но не напълно, както е показано в сериала. Според Бреус, тяхната роля дори не била толкова важна за спасяването на Европа.

Бреус твърди, че сериалът е показал добре това, което винаги е било проблем на СССР - ненужната тайнственост в моменти на криза. Но не отрича, че има и някой стереотипи, като големи чаши водка и КГБ, което дебне отвсякъде. Ала той е щастлив, че сериалът е предизвикал такъв голям интерес, тъй като човечеството трябва да се учи от грешките си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
27
 
9
 
! Отговори
истината преди 4 години
САЩ са велика държава, защото защитават истина.Русия не са велика държава, защото живеят във вечна лъжа
95
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е болно на руснака че отново американците го направиха за резил. Криетето лъгането и отричането винаги водят до такова унижение при разкриването на истината.
94
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На плиткоумните лъжи на тоя, могат да повярват само простите фенове на Вожда Рожденик.Сори.
93
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей тука само лъжи чета.Кой ти е казал, че политбюро на БКП се квасило под дъжда на 1 май 1986 ???
92
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накараха ли ви да се разприказвате след 30-годишно криене и мълчане? Накараха ви. Това не било вярно онова не било така. Ами защо мълчахте до сега като риби?
91
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как е останал жив след като е бил при разрушения реактор?По-скоро е измислен рекламен герой, прибрал малко доларчета.
90
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя с тая фамилия не ми прилича особено на зъл руснак от фла на НВО.По-скоро на украински некъдърник от юдейски произход.А евреин работник те съм видял.
89
5
 
15
 
! Отговори
Папарака преди 4 години
А как си останал жив.щом си бил при разрушеноя реяктор
88
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше референдум и хората казаха ясно, че не искат чернобилски чзрив у нас. АЕЦ Белене остава паметник на глупостта, а АЕЦ Козлодуй е на доизживяванеВъпросът е приключен
87
6
 
25
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Абе нема ли да се яви един който е видел разрушения реактор в Кравария през 1979 година ,а ??? Седем години преди Чернобил ??? Или капиталистическия атом е полезен !!!
86
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този измислен герой бил погледнал в отворения реактор а до днес си е жив и здрав. А пожарникарите гасили въпросния реактор след 3 седмици умират в адски мъки. Айде нема нужда да четем глупотевините му.Има ли значение дали миньорите са били голи и дали са пили водка или не.Имаше ли ядрена катастрофа в Чернобил? Имаше.Скриха ли я от населението? Скриха я.Резултат на безумни действия от страна на руснаците ли беше? Беше.Друго има ли значение в случая???
85
3
 
5
 
! Отговори
Gorskio преди 4 години
Щом не съм ги доставил аз значи не е вярно, така ли? Това ли е най-важното - дали съм ги доставил аз? Отворете си очите и размърдайте малко тия глави! И като те облъчат не е задължително да умреш веднага - по-вероятно е да страдаш цял живот...
84
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е Украйна да се извини на Света за Чернобил.А не да къса билетчета на безмозъчни туристи да го разглеждат.
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДа, ще победи.
82
0
 
1
 
! Отговори
До 77 преди 4 години
Ти ли им ги доставяше?
81
2
 
14
 
! Отговори
До 68 преди 4 години
Е как си жив тогава, след като те е валял радиоактивен дъжд?
80
6
 
9
 
! Отговори
до 56 преди 4 години
Единственият "факт", за който си прав е, че има 2 инцидента в светованта история ,кото са категоризирани с 7 по скалата на INES и това са Фукушима и Чернобил. Как реши, че Фукушима е 10 пъти по смъртоносна не става ясно. По темата има тонове доклади, нищо не е крито. Фактите са, че преките жертви във Фукушима са 2, докато в Чернобил са 47. Косвените жертви на Чернобил са милиони, заради неадекватната реакция след инцидента. За Фукушима тепърва ще се броят, но със сигурност ще са много по-малко..
79
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото е заради тази авария се лепна етикет на опасен на атомната енергетика и разни хипи кухи *** хвърлят тонове плюнки по иначе най-ефективния метод за добиване на ел. енергия познат на човечеството. Реално ако се работи правилно, един АЕЦ нито е опасен, нито е замърсител.
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 78Е ти що повтаряш това, дето е казал 61?
77
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така другари комунисти.Чернобилската авария е фейк.Сорос, евреите и капиталистите са измислили аварията за да очернят СССР.Авария никога не е имало.Лъжат *** и джендърите.И СССР никога не се е разпадал.И за това лъже Сорос.Маркс, ленин и Сталин - и те са живи.Само сорос и джендърите лъжат, че са умрели.Светлият комунизъм ще победи другари.