Очевидецът Бреус: Видях разрушения реактор на "Чернобил" с очите си

Какво е истината и какво не в едноименния сериал според очевидец на инцидента
13 юни 2019 09:15, Нели Христова
151
Очевидецът Бреус: Видях разрушения реактор на "Чернобил" с очите си
Снимка: BBC

Часове след избухването на "Чернобил" Алексей Бреус влиза в контролната зала на реактор 4. Като член на екипа на ядрената електроцентрала от 1982 година, той станал свидетел на последствията, които инцидентът предизвикал на сутринта на 26 април 1986 година.

Кое е истина и кое лъжа от едноименния сериал, който плени сърцата на толкова много зрители? Украинецът е един от малкото, които може да отговори на този въпрос...

"Не вярвах, че ще ни повикат там. Реакторът беше толкова повреден, че нямаше какво да направим", казва Бреус пред BBC. Начинът, по който сериала показва първите часове след избухването на "Чернобил" е достоверен, по думите на Алексей. Но има и някои детайли, които са измислица.

"Катастрофата бе изобразена по един мощен начин, като глобален проблем, който поглъща огромен брой хора. Настроенията, емоциите, както на персонала, така и на властите, бяха изобразени съвсем реалистично. Но някои технологични аспекти имат несъответствия, които не са лъжи, а просто фикция", обяснява Бреус.

Той не е съгласен и с начина, по който са изобразени неговите колеги. "Сякаш бяха злодеи, каквито не са", категоричен е той. Съгласен е, че Дятлов е плашел работниците в електроцентралата, създавал е напреженеие, но "винаги е бил пълен професионалист".

Алексей не може да оспори обаче, че начинът, по който е изобразено влиянието на радиацията върху хората, е бил реалистично предаден. След експлозията той лично разговаря с Акимов и Топтунов, които се появяват в сериала "Чернобил".

"Те не изглеждаха добре. Личеше си, че са болни. Бяха много бледи, а Топтунов направо беше станал бял". Двамата умират две седмици по-късно в болница в Москва. Много от колегите на Бреус също са там.

"Тези, които имаха светло-червен отенък на кожата също умряха", казва той. Когато приключва смяната си, кожата му е кафеникава, сякаш има тен, но местата, които не са били покрити с дрехи - лице, ръце, врат, са почервенели.

Василий Игнатенко е един от първите пожарникари, които отиват да гасят огъня в "Чернобил". Той и колегите му от Припят не знаят нищо за радиацията и умират на 13 май от лъчева болест. Тази част от сериала е до някъде вярна. 

"Видях колко повреден е реактора, но нито огън, нито пушек излизаше от там", казва Бреус. Пожарникарите обаче продължават да заливат мястото с вода, ала тя навярно се е изпарила преди да достигне реактора. Друг достоверен, но не напълно момент, е саможертвата на тримата мъже - по думите на Алексей, лицата им не били напълно покрити, за да могат да си говорят. Награда така и не им е предлагана, а и никой не е ръкопляскал, след като са излезли на повърхността - все пак това била работата им. Миньорите, които трябвало да изкопаят тунел под реактора пък наистина се съблекли, но не напълно, както е показано в сериала. Според Бреус, тяхната роля дори не била толкова важна за спасяването на Европа.

Бреус твърди, че сериалът е показал добре това, което винаги е било проблем на СССР - ненужната тайнственост в моменти на криза. Но не отрича, че има и някой стереотипи, като големи чаши водка и КГБ, което дебне отвсякъде. Ала той е щастлив, че сериалът е предизвикал такъв голям интерес, тъй като човечеството трябва да се учи от грешките си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
7
 
! Отговори
препоръка преди 4 години
В сериала Чернобил има един момент когато двама солдата се изкачват на един висок комин до реактора да закачат един червен ***. Със сигурност се знае, че месец след тази безсмислена демонстрация те са починали от лъчева болест. Мисля, че такива факти е правилно да бъдат показани в сериала, както и генерала който е издал престъпната заповед
55
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата история с този сериал е един огромен пропаганден фейк.Свидетел към на събитията и филмчето има много малко общо с истината.Художествена измислица за да е интересно на джендърчетата.
54
4
 
17
 
! Отговори
факт преди 4 години
Взривът в Япония на тяхната централа миналата година е 10 пъти по силен и отровен ама се крие и мълчи,така че стига политика всички са еднакви убийци.
53
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герба-тролчетата не си ли задават въпросаКак така имало толкова много радиация на Първомайското манифестация в София, пък хора които са влизали в самия реактор са още живи 30 години по-късно?!
52
8
 
5
 
! Отговори
до 50 преди 4 години
ами, няма и да разбереш, в училище си бил от ония с 3ките нали или 4ки по милост? те са малко по глупавички и не разбират, а и са свикнали никога да не полагат усилия че да се научат, нищо, важното е че обичаш Путин :) живей щастлив
51
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно хората искат да знаят истината, затова с гледали сериала. Обаче истината е скрита в сектрени архиви. Винивен за това е единствено режимът в Кремъл, крепящ се на страх и лъжи
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо 42Не стигат бомбите над Хирошима и Нагасаки, ами още над Москва и Петербург трябвало да пуснат американците. Напълно демократичен и хуманен съвет. Предполагам, че напълно пасва с евроатлантическите ценности. Казвам "предполагам", защото досега не съм чул да бъде назована нито една. Може би ти ще ме просветиш.
49
6
 
1
 
! Отговори
до Аха преди 4 години
Жуков е българин потомък на алцековите българи
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега очаквам американски сериал на НВО:"Крим в пламъци"
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така и не разбрах защо гръмна АЕЦ-а в близост до гр. Припят.
46
3
 
7
 
! Отговори
Димо Падалски 3 преди 4 години
... За съжаление , и за ФУКУШИМА. И за Чернобил. МЪЛЧИ СЕ ЗДРАВО. МЪЛЧИ СЕ ТАЙНСТВЕНО. Нещата се замитат. Но накрая всичко ИЗБИВА... БУМ НА ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ. БУМ НА ПРИРОДНИ АНОМАЛИИ. БУМ НА РАЖДАНИЯ С АНОМАЛИИ НА НЕВИННИТЕ ДЕЧИЦА. Там вече НЕ може да се мълчи... Там нещата стават кристално ясни. ЗА НЯКОИ "МЪЛЧАНИЯ" относно Фукушима , и Чернобил ... смятам категорично , че са - ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО !!! ...... И сериала адски добре го показа !!!!! ...
45
1
 
10
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Бях там до самия реактор, но този не го видях. Нещо лъготи.
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като е имало толкова радиация, тоя клоун как е останал жив?
43
8
 
4
 
! Отговори
факт преди 4 години
Хитлeр е бил болшевик, обаче е има интимна връзка с Ленин, който го е заразил с венерическа болест и любовта се превърнала в омраза
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредния украински лъжльо.И с тая фамилия няма начин да не е еврей.
41
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците трябваще да пуснат две ядрени бомби в Москва и Петроград, когато червеноармейците обсадиха Западен Берлин.
40
5
 
10
 
! Отговори
Димо Падалски 2 преди 4 години
... Разбира се , не трябва да гледаме едностранчиво на нещата и проблемите ! А БОМБАДИРОВКИТЕ НАД ЯПОНИЯ ?!?! А АВАРИЯТА В ФУКУШИМА ?!?! ... Само си представям колко тонове РАДИОАКТИВНА ВОДА е изтекла в океана !!! И после каква риба и какви морски дарове ще се "похапват" от там ! ... ПРИПЯТ НЯМА ДА СТАВА ЗА ... ЖИВОТ ... 24 000 ГОДИНИ !!! ... Обаче ФУКУШИМА става ... така ли ?!?! ... Имам някакви известни съмнения ... че и за ЯПОНИЯ се МЪЛЧИ МНОГО ЗДРАВО ПО ПРОБЛЕМА И Е ЗНАЧИТЕЛНО ПО - МАЩАБЕН !
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо 6Ти американското кино ли наричаш истинско?
38
0
 
5
 
! Отговори
Че Гевара преди 4 години
Потърсете в гугъл има няколко филма за Фукушима ,ако това ще ви донесе душевен мир .
37
13
 
6
 
! Отговори
истината преди 4 години
Ако не бяха САЩ днес Русия нямаше да я има!