Най-ценният матерал на Земята – 400 кг лунни камъни

Те променят човешкото познание за планетата
16 юни 2019 18:15, Нели Христова
36
Най-ценният матерал на Земята – 400 кг лунни камъни
Снимка: Pixabay

Луната е "Розетският камък на Слънчевата система" - близо 400 килограма скални късчета от естествения спътник на Земята, донесени от американски астронавти, променят човешкото познание за Вселената, съобщава БТА.

Макар и на пръв поглед да не будят интерес, тези 382 килограма сиви камъчета представляват "най-ценния материал на Земята", отбелязва Самюъл Лорънс от НАСА. "Луната е крайъгълният камък на планетарните науки", казва ученият.

Лунните късчета са донесени на Земята от астронавтите, участвали в шестте мисии "Аполо" в периода между 1969 и 1972 г.

Многобройни открития за естеството на Вселената произтичат от изследванията на пробите, донесени с първата мисия "Аполо 11", чиято 50-годишнина ще бъде отбелязана през юли.

"Хората не си дават сметка колко значимо е изследването на тези проби за разбирането на Слънчевата система и Вселената", казва Лорънс.

Благодарения на скалните късчета от Луната специалистите научават повече за произхода и структурата на естествения спътник на Земята, формирал се приблизително по същото време преди между 4,3 милиарда и 4,4 милиарда години.

По случай предстоящото честване на 50-годишнината на "Аполо 11" няколко от ценните проби са раздадени на "старателно подбрани" учени. Въпреки че са донесени преди пет десетилетия, лунните камъчета и до ден днешен са в основата на открития, благодарение на усъвършенстваните методи за анализ.
Скорошен пример за подобно откритие е, че Луната не е напълно лишена от вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
21
 
35
 
! Отговори
пиздец преди 4 години
Путин забрави кой го постави на поста и започна да забелязва че му идърпват килимчето под краката. Напоследък САЩ се отказа от използването на руски ракетни двигатели.Скоро ще сменят табелката на вратата на кабинета му.
4
2
 
38
 
! Отговори
Кандидат купувач преди 4 години
Е напишете и цената де.
3
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че руснаците / съветските / губят космоса. Службите им действат. Прочитът от тук , от там по нещо. Препишат и пуснат .
2
15
 
52
 
! Отговори
Калтенбрунер преди 4 години
Краварството си измисля разни научни теории! Те никога не са стъпвали на Луната!
1
13
 
34
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Луната най- вероятно първоначално е била спътник на планетата Марс и е била населена с разумен живот...