Най-ценният матерал на Земята – 400 кг лунни камъни

Те променят човешкото познание за планетата
16 юни 2019 18:15, Нели Христова
36
Най-ценният матерал на Земята – 400 кг лунни камъни
Снимка: Pixabay

Луната е "Розетският камък на Слънчевата система" - близо 400 килограма скални късчета от естествения спътник на Земята, донесени от американски астронавти, променят човешкото познание за Вселената, съобщава БТА.

Макар и на пръв поглед да не будят интерес, тези 382 килограма сиви камъчета представляват "най-ценния материал на Земята", отбелязва Самюъл Лорънс от НАСА. "Луната е крайъгълният камък на планетарните науки", казва ученият.

Лунните късчета са донесени на Земята от астронавтите, участвали в шестте мисии "Аполо" в периода между 1969 и 1972 г.

Многобройни открития за естеството на Вселената произтичат от изследванията на пробите, донесени с първата мисия "Аполо 11", чиято 50-годишнина ще бъде отбелязана през юли.

"Хората не си дават сметка колко значимо е изследването на тези проби за разбирането на Слънчевата система и Вселената", казва Лорънс.

Благодарения на скалните късчета от Луната специалистите научават повече за произхода и структурата на естествения спътник на Земята, формирал се приблизително по същото време преди между 4,3 милиарда и 4,4 милиарда години.

По случай предстоящото честване на 50-годишнината на "Аполо 11" няколко от ценните проби са раздадени на "старателно подбрани" учени. Въпреки че са донесени преди пет десетилетия, лунните камъчета и до ден днешен са в основата на открития, благодарение на усъвършенстваните методи за анализ.
Скорошен пример за подобно откритие е, че Луната не е напълно лишена от вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26Руснаците донесоха на земята преди американците лунен материал. Първи стигнаха Луната, първи я облетяха и заснимаха обратната страна, първи пуснаха луноходи, първи сондираха лунната повърхност и върнаха на Земята образци.Това да са го правили Германия, Франция, Великобритания, Япония? Третата страна на Луната е комунистически Китай.
24
0
 
33
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
*** , ти май пак смеси брашното с триците !
23
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
малеее, колко песък за мазаннЙе има там. С тоя песък и камнийе, Тръмп мое да построи 5 стени, че да не влизат латиносите, ама не ще. Нарочно неще, оти да ги е яд Русняците, дека си нямат Лунен песък.Немоем ги стигна хамемриканците ниугиш! Тия "русняци", баре един холивуд не си направиха, та и те да "идат до Луната".
22
5
 
44
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Бирмингам Осмисъвсем правилно си забелязал:-Ритнатия от астронавтите пясък пада обратно за части от секундата-точно както става на земята! ..разбира се,ИЗДЪНКИТЕ са безброй,просто е учудващо,че се намират хора,които И СЕГА се връзват на сагата..
21
3
 
38
 
! Отговори
Бирмингам Осми преди 4 години
Никой не може да кацне на Луната движеща се с 1 км в секунда.Всички астронавти подскачаха върху неподвижна Луна.При почти нулева гравитация пясъкът пада както в Пустинята
20
0
 
36
 
! Отговори
11 преди 4 години
До ИнженерОооо, продължаваме кампанията - абе, Инженере, що не одиш да проектираш някой ВиК канал? Там ще бъдеш по-полезен - след първия порой пак ще имаш работа.
19
0
 
34
 
! Отговори
11 преди 4 години
Абе, квой туй "матерал", Нелче?
18
2
 
42
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Инженер"инджинере",пионерския ти ентусиазъм не може да мине!Не обиждай българите,защото НАЙ-УБЕДЕНИТЕ ПРОТИВНИЦИ на щуравата сага "Американец ходи по Луната",са САМИТЕ АМЕРИКАНЦИ!Тези от нас,които виждат истината ,просто черпят информация от тях!А тая информация е толкова обширна,ФРАПИРАЩА и необорима,че само ЗОМБИРАНО ТЕЛЕ би я пренебрегнало!!!!
17
14
 
38
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
В навечерието на 50 годишнината от първото кацане на Луната се забелязва активизиране на нашите ,българските КАСКЕТИ ! Ще им кажа ,че сега не сме 1965 ,и че не всички у нас са простаци !!! За посещенията на USA астронавти са представени много научни. факти и "доказателства" ако може така да се каже ! През 2009 имаше огромен форум в Екол Политекник ,там беше Джон Йънг ! Имаше и руски космонавти и учени ! Обидите към НАСА са долна проба човешка злоба и завист ! Спрете тази олигофренична кампания
16
6
 
31
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
аз лично притежавам две парчета /бяха три,след като разчупих "мострата",но едното необяснимо изчезна../ от Луната.Показах снимките на един спец по въпроса,той отговори :-"mnogo interesno!",и..до там.Не вярват,че мога да имам такива образци..Но то си е за тях.Камъните са тук,ако някой прояви интерес,мога да му ги представя....м/у другото,по-късно разбрах че от НАСА са идвали у нас и са ровили в Родопите за такъв метеорит по времето,когато падна в двора ми.Твърдят,че предлагали $1500 за грам
15
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И все пак Земята се върти!
14
3
 
45
 
! Отговори
ined преди 4 години
380 кила камънак събрани за декори на студиото на НАСА в Холивуд докато снемали филма "Кацането на Луната"
13
4
 
40
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДРЪН ДРЪН ДРЪН!!! ФАЩ ИМА ПАДНАЛИ МЕТЕОРИТИ ОТ ЛУНАТА И ЕДИН ТАКЪВ СА ГО НАПРАВИЛИ НА МАЛКИ ПАРЧЕТА И ПИСАЛИ , ЧЕ Е ОТ ЛУНАТА!!!В АФРИКА ИМА МЕТЕОРИТ ПАДНАЛ И ТОЙ ТЕЖИ ТОНОВЕ!
12
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците казаха, че не са открили следи от американците на Луната. Индийците никога не са обсъждали въпроса, защото знаят, че американците са чувствителни по темаъа(защо ли). Японците са окупирана държава. Ще говорят каквото им поръчат. Но и те никъде не са обсъждали кацането на американците. Понеже не могат да кажат, че е нямало такова, а ги е срам да лъжат...
11
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сидни, това не си ти ;)))Веднъж да кажеш нещо вярно ;)))
10
17
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига си писал глупости, руска *** Кръв пикаете от яд че американците ви изпревариха и ви изпреварват по всичкоЯпонци , индийци и китайци снимаха следите от американския луноход , това не искаш ли да коментираш
9
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50 години лунният камънак, който уж били докарали се пази като златото въвФорт Нокс и сега уж няколко от ценните проби са раздадени на "старателно подбрани" учени. Тези учени са така старателно подбрани, че имената им не знае дори бай Дончо
8
9
 
50
 
! Отговори
отСидниАaвстралияя преди 4 години
Преди 5 години, някъде 2013 музея в Холандия направи за първи път анализ на "подаръка" който десетилетия беше изложен като камък от луната подарен от тогавашния президент. Изненадата е че се оказа вкаменен въглен. Америка отказа коментар и до ден днешен отказва. Потърсете сами за случея и се ограмотете.
7
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Близо 400 килограма скални късчета от естествения спътник на Земята, донесени от американски астронавти, които никой никога така и не видя и не изследва. Имаме само голословна декларация, че 400 килограма скални късчета от естествения спътник на Земята са донесени от американски астронавти.
6
2
 
37
 
! Отговори
Петко преди 4 години
Абе само вие ли не знаете,че Гагарин живее на Луната а тук всички го мислят за умрел