Глория Вандербилт: Бедното богато момиче и аферите със Синатра и Брандо

Животът й е в интереса на клюкарските колонки в продължение на десетилетия
18 юни 2019 15:23,
7

Снимка: БТА


Годината е 1935 и един съдебен процес за попечителство интересува хиляди американци. Години по-късно, по телевизорите на американците, преживели Голямата депресия и Втората световна война, се появява реклама на нещо необичайно тогава - дънки за жени.

Общото между двете наглед много случайни събития е главното действащо лице - Глория Вандербилт. Богатата наследница почина вчера на 95-годишна възраст, след доста бурен живот.

За мнозина споменът за Глория Вандербилт е свързан именно с появата й по телевизора, рекламирайки дънки, които "наистина ще обгърнат вашите задни части". Зад бялото лице, черната коса и гърленият глас на Глория стои едно малко и срамежливо момиченце, озовало се твърде бързо в света на възрастните.

Когато тя е невръстна, Глория е най-известното в Америка дете, което не е в Холивуд. Пра-пра-правнучката на магнатът Корнелий Вандербилт наследява тръстов фонд от 2,5 млн. долара като едва проходило бебе. В днешни пари това биха били почти 37 млн. долара.

Въпреки това вестниците я наричат "бедното малко богато момиче". Баща й е алкохолик и умира, докато тя е бебе. Майка й е млада и я оставя с бавачката, за да се отдаде на парти живот в Европа, на гърба на парите на Глория.

Когато малката Вандербилт е на 10 г. майка й и леля й по бащина линия се вкопчват в съдебно дело за попечителство над Глория. Следва дълъг процес, в който майка и леля изкарват наяве мръсното си бельо.

В крайна сметка печели лелята на Глория. Тя расте в огромно имение в Ню Йорк и Лонг Айлънд, с прислуга, шофьори, адвокати, частни учители и училища, пътувания в чужбина. Това не я прави щастлива.

Глория Вандербилт прекарва живота си в търсене на призвание и удовлетворение. Минава през художник, модле, поет, автор на пиеси, актриса в театъра, киното и телевизията.

В живота си тя е имала афери с Ерол Флин, Франк Синатра, Джийн Кели, Хауърд Хюс и Марлон Брандо. Сред приятелите й са Чарли Чаплин, Даян фон Вюрстенберг, Боби Шорт и Труман Капоти.

Тя е толкова обаятелна, че според много, Капоти е бзирал легендарната си героиня Холи Голайтли от "Закуска в Тифани" на Глория Вандербилт. През 1961 г. в ролята на Холи влиза Одри Хепбърн.

Името на Глория Вандербилт постоянно се появява в клюкарските колонки и в списъците на най-добре облечените жени в Америка.

Тя се омъжва и развежда с трима мъже. Първият е мафиот, който я пребивал. Вторият е диригентът Леополд Стоковски, който е с 42 г. по-възрастен и прекалено обсебен от собствената си кариера. Третият е режисьорът Сидни Лумет. Последните години от живота си прекарва с фотографът Гордън Паркс.

Има четири деца  - две от Стоковски, и две от четвъртия си съпруг Уайът Купър - Картър и Андерсън. Уайът е единственият съпруг, с който не се развежда. Той умира след 15 г. брак, които тя описва като "най-щастливите".

Едва 17-годишна Глория напуска училище и се впуска в социалните среди. През 1941 г. се омъжва за Паскуале ди Чико, близък с мафиотския бос Чарлс "Лъки" Лучиано. Той я пребива често и се развеждат през 1945 г.

Тогава тя се омъжва за много по-възрастния Сотковски, от когото има две деца - Леополд и Кристофър. Мести се в Ню Йорк и живее относително тихия живот на майка и съпруга. Когато става на 21 г. наследява тръстовия фонд, който е вече нараснал до $4,5 млн., защото полусестра й е починала.

По същото време Глория започва да рисува.

Едно от многото събития, определили живота й, е фактът, че с очите си вижда как 23-годишният й син се самоубива. Картър Купър е висял от терасата, хванал се за парапета, и въпреки нейните молби, се е пуснал.

Модната империя

През 70-те години на миналия век дънките са облекло, запазено за мъжете. Тогава обаче от "Mohan Murjani" поемат риск и започват производство на дънки за жени, рекламирани от Глория Вандербилт.

Не след дълго пазарът за женските дънкови облекла се оценява на $100 млн. годишно. След годините, в които е живеела благодарение на щедрото си наследство, Глория Вандербилт най-накрая изкарва собствените си пари. Само през 1980 г. е заработила $10 млн. и й харесвало.

"Не харча наследени пари", обяснява самата тя през 1985 г. пред New york times. "Но парите, които аз съм изкарала имат за мен стойност, която наследените нямат", обяснява Вандербилт.

Скоро обаче и тези пари секнали, дали заради конкуренцията, дали защото всяко нещо е преходно. Тя обаче продължава да харчи щедро, както е правила цял живот. През 1995 г. федералните власти я погват за неплатени данъци на стойност $2,7 млн. Тогава тя трябва да продаде къщата си в Ийст сайд и дома си в Саутхамптън. Тогава се мести в дома на сина си Андерсън.

Тогава Глория открива друг свой талант - писането. Изпод перото й излиза поезия, кратки истории, романи, дори еротични разкази. Глория пише и серия автобиографии, които описват ранните години на изолация и лудите й тийн забежки. Включва и годините си като съпруга и майка на 4 деца. Критиците я одобряват.

През 2004 г. пише и мемоар за аферите си с Марлон Брандо, Франк Синатра, Джийн Кели, Хауърд Хюс и други Холивудски легенди.

"Да започна със скандала или разбитите мечти? С голямата любов или съкрушителната загуба", пише Глория Вандербилт, приканвайки читателите в своя свят.

В същата книга тя дава своето обяснение за многото си афери и бракове.

"Би трябвало да кажа, че любовта на живота ми беше майка ми", пише Глория.

"Мъжете са просто заместници. Да, да го кажем така - заместниците на старата ми любов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Глория Вандербилт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Пич преди 4 години
"Първият е мафиот, който я пребивал"Повече не ми се чете. Всяка жена, която се хваща с мутри не ме интересува, това е па рцал, който не заслужава внимание. Явно не се е отличавала с нищо от нашите чалгаджийки или т.нар. "моделки". Много моля тези жени да не ни се навират в очите. Поет била, актриса била, а всъщност най-оиокновен па рцал.
4
1
 
2
 
! Отговори
Борил преди 4 години
Боряна, вземи изкарай курс по български за 1-2 клас.
3
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко е грозно и отвратително една жена да носи панталони и да се облича като мъж.Жена, която носи панталон е толкова некрасива, а и панталоните очертават нейните части от тялото, които би трябвало да бъдат прикривани ( единствено роклята и полата прикриват всичко) - половия орган и гъ.за са очертани; краката също (не крие несъвършенствата на краката).Много е трудно да се различи в ежедневието даже мъж от жена, защото и жената, за съжаление, носи мъжки дрехи ( панталон) и се държи като мъж.
2
1
 
7
 
! Отговори
интересно преди 4 години
Винаги съм се чудела откъде идва израза "Да не съм богат като Вандербилт". Мислех, че е фиктивна фамилия, а то... истинска.
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докарала е сина си до самоубийство а в статията я опявате тънко. Но какво знаем ние можем само да си мечтаем за толкова хаотичен объркан парти живот с низ от сексуални афери с известни хора. Най хубавото от живота викате а.. може и да ми се падне в следващия живот. До тогава само ще си кося градинката със скучното ми нормално семейство.