Мангал – момичето, което заживя като момче за честта на семейството си

В Афганистан, дъщерите са "бреме", за това съществува "бача пош"
18 юни 2019 21:47, Нели Христова
107
Мангал – момичето, което заживя като момче за честта на семейството си
Снимка: CNN

13-годишният Мангал Карими прилича на всяко момче в Афганистан – със своите джинси и бяла тениска той бърза да носи дърва за огрев или да нахрани домашните животни. Но Мангал не е като всяко друго момченце. До двегодишна възраст, той носи името Мадина и е една от седемте дъщери в семейството си. Но нейните родители искали син толкова много, че се възползвали от афганистанската традиция "бача пош“(преоблечена като момче).

От момента, в който бъде взето решението, детето веднага получава ново, мъжко име, постригва се късо, възпитава се като момче и се облича с момчешки дрехи. На жената, която не е успяла да дари съпруга си с наследник се гледа с насмешка, но за това обществото е дало възможност на тези семейства да „поправят грешката“.

"Направихме я момче, за да помага на баща си“, казва майката на Мадина, Амена. Тя обяснява, че след втората дъщеря семейството нямало търпение да им се роди момче.

"Превърнах моята дъщеря в син, за да ми носи вода и храна, докато съм в пустинята и работя“, заявява баща й Кхода. И въпреки че на дари няма "тя“ или "той“, Мангал е категоричен, че иска да се обръщат към него с неговата мъжка идентичност, но също така би се радвал, да се върне обратно в женските дрехи, когато порасне.

От както се помни, Мадина крие косата си под вълнена шапка. Обича да играе футбол с другите момчета от квартала, където е единственото "бача пош“ дете. Но когато не работи във фермата на родителите си, посещава женско училище. Разбира се, облечена в мъжки дрехи и със своето мъжко име. За семейството си тя е просто чифт работни ръце. Кхода твърди, че я обича малко повече от другите си дъщери, само защото му помага, "иначе няма разлика между тях“.

За различните семейства "бача пош“ не е еднозначен термин. Едни предпочитат да крият факта, че имат дъщери, защото "това е срам“, други, го приемат като възможността да "изпитат малко гордост в свят, изграден само за мъже“. Те знаят, че техните деца са момичета и настояват да спазят традицията напълно – тоест, когато детето влезе в пубертета, да се върне обратно към женската си същност и дрехи.

Рано или късно, Мангал отново ще стане Мадина. Понякога адаптацията е трудна. Някои момичета толкова много харесват предимствата да си момче, че отказват да се върнат към предишния живот.

Да си мъж в Афганистан, значи да си свободен. Докато жените са принудени да се грижат за дома. Появата им в магазина, гледайки някой друг право в очите, е скандално държание за една дама. Момчетата от друга страна работят извън дома, намират си жени, които веднага се "абсорбират“ от неговото семейство.

Шазия била на девет, когато семейството й решило да я превърне в "бача пош“. Тя имала двама братя, но войната в Кабул била в разгара си и те били изпратени в Русия, за да се спасят. Баща й бил бизнесмен, но изгубил крак и нямало как да върши работата си, тъй като му останали само жена и шест дъщери. Шазия тегли късата клечка – тя е достатъчно малка, за да мине за момче, но достатъчно голяма, за да помага на майка си извън дома. През следващите пет години носи името Мирвас. Задълженията й също се променят – от това да храни кокошките вкъщи, задачата й става по-отговорна – да ходи на пазар с майка си, а понякога дори и сама.

"Имаше много предимства и недостатъци“, казва Шазия, която сега е на 37 години, има три дъщери и живее в САЩ. В кожата на Мирвас тя можела да пуска хвърчила, да играе футбол, да кара колелото на баща си с другите деца – активности, които не са позволени на обикновените момичета в Афганистан. Но сестрите й се подиграват и я обиждат. Те стоят на топло, докато Мирвас чака в студа да вземе хляб за семейството си.

"Лутах се между самоличността на момче и момче“, казва Шазия. Когато е на 13 години, една от по-големите й сестри казала „това е достатъчно“ и й върнала правото да е момиче отново. Първоначално тя се страхува съседите им, които не са наясно, че тя не е момче, да я видят, носи дълъг шал докато косата й не порасне. След няколко месеца обаче семейството й се мести в Пакистан, където Шазия спокойно може да се върне към истинската си същност.

На 18 години тя се омъжва за своя съпруг – афганистанец, който живее в Ню Йорк. Двамата са изключително доволни и се гордеят с трите си дъщери: "Да си момиче не е бреме“, казва тя.

През това време, на другия край на света, Мангал продължава със своите дневни задължения като син. Група момчета наблюдават тихо в далечината, а сестрите му са скрити вкъщи. За него има още време, преди отново да се превърне в "тя“ и да каже сбогом на свободата да си момче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Ъсан чистокръвния преди 4 години
Manгaл това не е има това е доходоносна професия
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баща й бил бизнесмен, но изгубил крак и нямало как да върши работата си, тъй като му останали само жена и шест дъщери
17
1
 
11
 
! Отговори
Хахо преди 4 години
И после ми кажете, че само норвежците са зле. А, тези са толкова изостанали от света, че освен да се множат като зайци, нямат друг смисъл
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шашави и...ти! Собствените си деца ще побъркат и то заради хорското мнение! Какво щели да кажат съседите, че нямат син...А ако това дете откаже да стане пак момиче? И с право! Да си жена там е проклятие! А това дете е свикнало на свобода. И после що има *** и операции за смяна на пола.
15
2
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ако религия управлява света ще се върнем в пещерите.
14
1
 
15
 
! Отговори
До пиро преди 4 години
Не манипулирай читателите. Там става въпрос за малко на брой видове като стридите и определени видове риби. Има и животни като охлювите, които са хepмафpoдити. Хората нямат тази възможност да си променят пола. При нас хермaфpoдитизма и транссексуалността са БОЛЕСТИ. Те се срещат при един на няколкостотин хиляди души. Хермaфрoдитите са стерилни в повечето случаи. Транссексуалните са психичноболни. Ако това бяха отделни полове, те щяха да се размножават бе проблем и да бъдат равни като брой...
13
29
 
3
 
! Отговори
Пиро преди 4 години
При животните когато няма достатъчно мъже някоя женска ства МЪЖКИ. Това го има при рибите. Има го и при други животни. Това е природно правило и не противоречи на живота на земята. Аз лично съм виждал риби (хелери) да си променят пола в мъжки. Така че това не е Мюсюлманска дивотия а природно правило което е осъществимо и реално. Тоест в рамките на генетиката ни. За разлика от операцията за смяна на пол.
12
11
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Съветската армия ги трепеше като *** тези, ползвайки дори жени войници, за да е гаврата пълна, сащ създаде ислямистите, после за да е пародията още по-жалка,бутнаха няколко техни самолета в собствените си небостъргачи и обвиниха тези пещерняци, че са управлявали сами, щеше да е смешно, ако не струваше милиарди тяхната измислена война, в която неясно защо и ние сме пратили контингент за пушечно месо ;) !!!
11
1
 
22
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Отново Култова статия, естествено от ***, както предишната и за съветската ракета с 84 души на борда.
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В турция стават и по-лоши неща.
9
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото което бългapaците правят добре е лижaт 3aдници! ДНК брат! Нема мърдане!
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говорите без да мислите!!!!!!!!!!! ,,Козият Рог''(1972) БГ-филм по истински случай.Един от най-хубавите филми форевър в България.Велики артисти,велики филми. .... Хау !!!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жестока съдба.
6
2
 
46
 
! Отговори
О,свещена простотИЯ! преди 4 години
На жената, която не е успяла да дари съпруга си с наследник, се гледа с насмешка" - тези не ходят ли на училище или там не се изучава предметът "Анатомия" и затова не знаят нищо за "Х" и "Y" хромозомите?Защото е ясно, че не знаят, че хромозомата, която създава момчета, я има само в семенната течност на мъжа. Но там е налице и другата хромозома, създаваща момичета. Така че, мъжът е този който определя пола на детето. На него трябва да се гледа с насмешка, ако не е успял да създаде син!
5
2
 
18
 
! Отговори
НЕ! преди 4 години
Пак джендърски истории, които се опитват да ни убедят, че анормалното поведение и традиции са норма.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Дрън дрън чи пляс. Херца в гимназиите няма. Има амфети, *** и хапове, базирани на първт две, както и дволно количество трява.
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера защо програмата цензурира името на детето? Как да напиша нещо по темата като не мога да цитирам името на главни герой!?
2
1
 
40
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Ако напиша името на това нещо ще го цензурирате ......а защо вие го пишете без цензура ?
1
0
 
27
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Интересно кога ще почнат да съобразяват "хуманитарните" организации, че свободното размоножаване не е правилната посока за населението на земята