Мистерията с изгубените космонавти на Съветския съюз

Преди Гагарин много други изгубили живота си в Космоса
Обновена: 18 юни 2019 09:50 | 18 юни 2019 09:15, Нели Христова
261
Мистерията с изгубените космонавти на Съветския съюз
Снимка: Pixabay

За късмет на всички, които не са искали да видят свят, тънещ в разруха, Студената война така и не се разгорещява. Вместо това е заменена от нов вид състезание между САЩ и Съветския съюз – надпреварата за Космоса.

И двете страни се опитвали възможно най-бързо да построят ракети, да изпратят сателит в орбита, а най-накрая и човек. Всички тези опити не се разминали без инциденти. През 1960-година, една от ракетите на Съветския съюз се запалва при излитането. Умират 78 души от екипажа. През 1961 г., преди СССР да спечели състезанието след полета на Гагарин, друг космонавт умира при инцидент в тренировъчния лагер. Но това са случаите, за които е дадена публичност. Според някои конспиратори обаче, Съветския съюз е покрила други трагични случаи с космонавти, оставени завинаги в Космоса.

Наричат ги "изгубените астронавти". Но историята започва много преди тях...

Когато СССР изстрелва Спутник I в Космоса на 4 октомври 1957 г., публикува и радиочестота, на която всички могат да слушат какво се случва със сателита. Италианците Ачиле и Джовани - 20-годишни технологични гении, я прихващат и започват да я следят. Те събират всяка радиотехника, която имат и започват да я записват. В следващите няколко месеца те започват да се самообучават – научават се да откриват ефекта на Доплер в сигналите от орбита и как чрез нея да изчисляват скоростта и височината на обекта. Попълват дневници с конверсионни таблици и съветски честоти. 

Месец по-късно СССР изстрелва Спутник II. Тогава двамата братя са напълно подготвени – те прихващат честотата и откриват нещо ново. Сърцебиене.

То принадлежи на кучето Лайка, което завинаги остава в Космоса, защото сателитът му не е предназначен за връщане, а и разходите за възстановяване ще са големи.

Малко след това американците изстрелват своя Експлорър I и също като руснаците публикуват честота. Ачиле и Джовани я прехващат и тогава започва живота им като звезди. Те са любимци на местните радиостанции и вестници. Момчетата наемат бункер, изоставен от Втората световна война, преместват цялата си апаратура вътре и построяват по-големи антени. Дават на малката си обсерватория името "Торе Берт" и отварят вратите й за приятели, репортери, учени и за всеки, който иска да се забавлява.

Нещата за "Торе Берт" се променят, когато на 28 ноември 1960 година германска обсерватория съобщава, че засича странен сигнал от съветската честота. Братята веднага се включват и това, което чуват, ги кара да застинат – постоянно повтарящ се морзов код, изписващ не друго, а сигнала SOS.  Засичат нищожна скорост, която ги навежда на мисълта, че апаратът вече се отдалечава от Земята.

Сигналът постепенно отшумял и изчезнал. Повече не се повторил. А братята били единствените, които имали доказателство, че един от експериментите на руснаците е бил неуспешен и техен апарат е напуснал безвъзвратно земната орбита. Двамата записват още 9 подобни мисии, в които хора изчезват в дълбокия Космос.

След два месеца, през 1961 г., те засичат още един плашещ сигнал от Космоса и чуват последните издихания на умиращ мъж. А през 1963 г. женски глас казва „Изгарям“, докато корабът й навлиза обратно в земната атмосфера и се запалва.

Ачиле и Джовани притежават най-голямата колекция на записи от Космоса. Те са увековечили почти всеки полет извън Земята за онзи период от време. Но много от записите им така и не влизат в учебниците по история, защото според Съветския съюз, част от полетите, в които са загинали техни астронавти, никога не са се състояли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
10
 
17
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 4 години
На класацията за БВП 2017 се вижда, че икономическата "мощ" на Русия е по-малка от тази на Италия...И смешно и тъжно...
203
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еййййййй ! Омръзна ми от фалшиви новини и коментиращи ги софиискидебили
202
4
 
20
 
! Отговори
Smurf преди 4 години
До MZ В статията пише точно 78 човека от екипажа ... ЕКИПАЖА в българският език екипажа са хората които управляват летателният апарат.. Като са неграмотни да си носят последствията. В България неграмотността става лека полека норма за журналистика
201
3
 
4
 
! Отговори
А междувременно... преди 4 години
Опитите в Турция продължават...
200
14
 
11
 
! Отговори
Велес преди 4 години
..."А през 1963 г. женски глас казва Изгарям, докато корабът й навлиза обратно в земната атмосфера и се запалва."- Ето и прякото доказателство, че през 1963-та България е била водеща космическа сила, и сме имали и жени космонавти! Думичката "Изгарям" се използува само в БГ езика!!!!!!!!!!!!!!
199
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 205 ..у шанките..
198
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 205 *** - те са кравари и канадци ,нали?
197
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 205 защото нямат калпаци и цър ву ли
196
0
 
5
 
! Отговори
MZ преди 4 години
До Smurfne sa ekipaj a sa hora ot startovata plo6tatka
195
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо филма "Чернобил" извади извън равновесие ушанките???
194
3
 
7
 
! Отговори
78 души преди 4 години
ПРИКАЗКИ
193
2
 
17
 
! Отговори
Smurf преди 4 години
*** ракетата от 60та г с 78 души екипаж абе тия в тая редакция това една рота я нямат за нищо
192
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Така е .."До Анонимен 156 Кучето Лайка умира от стрес в самото начало на полета. Руснаците не знаят дали човек ще остане жив в Космоса."Научи си историята, След Лайка са пращани и други животни които дори се връщат на земята и на базата на тези опити са пратили Гагарин.ПП Ако трябва да сме точни Шепърд е достигнал Космоса(тоест бил е над 100км височина) но не е обиколил земята целия полет е траял 16 мин :-)
191
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям смях.Американците, дето са имали какви ли не системи, нищо не са засекли, а някви италианци разполагат с "уникална" информация.Само за сведение - медиите на Запад раздухват "нечовешкото" отношение към кучето Лайка, което е оставено да умре в космоса. Представяте ли си да бяха разбрали, че руснаци *** там горе?
190
4
 
9
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Хахаах! Бая народ - цял дивизион!То таз ракета е цял Star Destroyer !
189
1
 
13
 
! Отговори
Moonwalker преди 4 години
Заради по-долу цитираното изречение, само на мен ли впечатлението е за неподготвеност по темата на списалия статията ???"През 1960-година, една от ракетите на Съветския съюз се запалва при излитането. Умират 78 (???) души от екипажа."Навярно трябва да е грешка, защото, ако не е "девойката", която е писала статията е изгубена в превода или битието!
188
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До БогомилОсвен всичко казано от теб да довършим Р-107 и Р-108 двигатели(първа и втора степен) на Р-7(семьорка) и до Съюз версиите реално са един и същ двигател(Р-108 има 4 камери за управление Р-107 само 2 това е разликата) което позволява стабилно и качествено серийно производство.
187
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Гледна точка"При съперничеството от онези години нищо не е можело да излети в космоса или да катастрофира без да бъде забелязано от противника."За твое съжаление това поне първоначално за Американците е вярно и много по-късно за СССР, Още от началото на 50 години САЩ имат радари и релейни станции за своята космическа програма практически кръгово около земята, СССР се сдобива с постоянен контрол около 70 година с геостационарни релейни спътнициПървия обект на орбита е Р-7 втория е Спутник
186
3
 
6
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До ПитамТака е.Американците си признаха, че са имали метод. грешка при експериментите за годността на материалите за работа с течен кислород/причина за много запалвания и жертви/, за разлика от руснаците.,Знам това от проф.Н.В.Филин, който беше генерален конструктор по криогенна техника на СССР.Още при строителството на кислородното оборудване на Байконур е имало жертви.Политбюро на КПСС им е дало 6 месечен срок да изучат непознатите явления, в противен случай - до стената. Справили се.Хаха!
185
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Питам"САЩ съобщават предварително кога ще излетят , а руснаците след успешен старт.Защо така ?"Погледни часовите пояси на земята. В САЩ и Вашингтон и Кейп Канаверъл от където се осъществяват първите стартове са в една зона, за разлика от Москва и Байконур. Когато една ракета излети от Байконур за да стигне орбита и трябват около 15 мин макс. Следващата емисия на Радио Москва е в следващата часова зона.По онова време хората са помнели войната и ако някой пусне извънредна емисия се плашат