Мистерията с изгубените космонавти на Съветския съюз

Преди Гагарин много други изгубили живота си в Космоса
Обновена: 18 юни 2019 09:50 | 18 юни 2019 09:15, Нели Христова
261
Мистерията с изгубените космонавти на Съветския съюз
Снимка: Pixabay

За късмет на всички, които не са искали да видят свят, тънещ в разруха, Студената война така и не се разгорещява. Вместо това е заменена от нов вид състезание между САЩ и Съветския съюз – надпреварата за Космоса.

И двете страни се опитвали възможно най-бързо да построят ракети, да изпратят сателит в орбита, а най-накрая и човек. Всички тези опити не се разминали без инциденти. През 1960-година, една от ракетите на Съветския съюз се запалва при излитането. Умират 78 души от екипажа. През 1961 г., преди СССР да спечели състезанието след полета на Гагарин, друг космонавт умира при инцидент в тренировъчния лагер. Но това са случаите, за които е дадена публичност. Според някои конспиратори обаче, Съветския съюз е покрила други трагични случаи с космонавти, оставени завинаги в Космоса.

Наричат ги "изгубените астронавти". Но историята започва много преди тях...

Когато СССР изстрелва Спутник I в Космоса на 4 октомври 1957 г., публикува и радиочестота, на която всички могат да слушат какво се случва със сателита. Италианците Ачиле и Джовани - 20-годишни технологични гении, я прихващат и започват да я следят. Те събират всяка радиотехника, която имат и започват да я записват. В следващите няколко месеца те започват да се самообучават – научават се да откриват ефекта на Доплер в сигналите от орбита и как чрез нея да изчисляват скоростта и височината на обекта. Попълват дневници с конверсионни таблици и съветски честоти. 

Месец по-късно СССР изстрелва Спутник II. Тогава двамата братя са напълно подготвени – те прихващат честотата и откриват нещо ново. Сърцебиене.

То принадлежи на кучето Лайка, което завинаги остава в Космоса, защото сателитът му не е предназначен за връщане, а и разходите за възстановяване ще са големи.

Малко след това американците изстрелват своя Експлорър I и също като руснаците публикуват честота. Ачиле и Джовани я прехващат и тогава започва живота им като звезди. Те са любимци на местните радиостанции и вестници. Момчетата наемат бункер, изоставен от Втората световна война, преместват цялата си апаратура вътре и построяват по-големи антени. Дават на малката си обсерватория името "Торе Берт" и отварят вратите й за приятели, репортери, учени и за всеки, който иска да се забавлява.

Нещата за "Торе Берт" се променят, когато на 28 ноември 1960 година германска обсерватория съобщава, че засича странен сигнал от съветската честота. Братята веднага се включват и това, което чуват, ги кара да застинат – постоянно повтарящ се морзов код, изписващ не друго, а сигнала SOS.  Засичат нищожна скорост, която ги навежда на мисълта, че апаратът вече се отдалечава от Земята.

Сигналът постепенно отшумял и изчезнал. Повече не се повторил. А братята били единствените, които имали доказателство, че един от експериментите на руснаците е бил неуспешен и техен апарат е напуснал безвъзвратно земната орбита. Двамата записват още 9 подобни мисии, в които хора изчезват в дълбокия Космос.

След два месеца, през 1961 г., те засичат още един плашещ сигнал от Космоса и чуват последните издихания на умиращ мъж. А през 1963 г. женски глас казва „Изгарям“, докато корабът й навлиза обратно в земната атмосфера и се запалва.

Ачиле и Джовани притежават най-голямата колекция на записи от Космоса. Те са увековечили почти всеки полет извън Земята за онзи период от време. Но много от записите им така и не влизат в учебниците по история, защото според Съветския съюз, част от полетите, в които са загинали техни астронавти, никога не са се състояли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
0
 
2
 
! Отговори
Поради-что се срамиш преди 4 години
Има си българска дума за това, което в материала е наречено "сателит". Българската дума е "спътник". Луната е спътник на Земята.
223
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До БББха ха!.."Гуд уан"!Само че бойкото лети,та са къса!..Така се е залетял в облаците на своя си мутро-дебелашки свят,че изобщо и не помисля за приземяване..Обаче гледай като му се спука балона какво грозно сгромолясване ще има!
222
2
 
2
 
! Отговори
БББ преди 4 години
До ПроСоТотова да не ти е Бойко Борисов, ще лети , няма да лети
221
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и това на грамофонна плоча ли ги имат тези записи... и как слушат без да виждат, а след 60 години ги извадиха тези записи, като "Джоконда"
220
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До гроздтова ли те смущава?...Ама само забележи:-Слънцето е потънало зад далечния хоризонт,но цялата територия е обляна от светлина!.."Астронавта" също е осветен от негово ляво.....ГРУБИТЕ ФАЛШИФИКАЦИИ на ЛУДОСТТА по "овладяването на космоса" станаха толкова много,че вече не вярвам на нищо и на никого!!!!
219
1
 
2
 
! Отговори
грозд преди 4 години
пишат за космонавти, показват астронавт хахаха
218
1
 
4
 
! Отговори
келеша преди 4 години
всъщност не са 78 от екипажа , а общо 123 от обслужващият персонал на ракетната площадка , в тов число и загиналите после в болницата от изгаряния . иде реч за аварията на стартова площадка 41 от 24 октомври 1960 . на заредена ракета с гориво и окислител правят тестове на електрическите системи и възниква късо сиединение , което води до трагедията ...
217
12
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
много е вероятно Гагарин наистина да не е летял в космоса..Два са фактите,които ме карат да допусна това:-1.Преди старта Корольов уж го прегърна ,но беше явно,че му дава някакви инструкции на ухото.Вероятно го е предупредил,че няма да лети.-И второ,което е много,ама много смущаващо:-Защо ще пращат Гагарин,който вече беше символ на Съветската космическа мощ,да "тества" самолет,когато летци-изпитатели е имало десетки?Според мен са го убили за да не проговори в момент на слабост и разкаяниe
216
1
 
10
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 225Не само че изобщо не е ясно, ами направо не е вярно, че било печатна грешка.Айде да не отварям нова тема, че се сещам като питаха една жена от мaлцинствен eтнoc дали знае къде се слага пълния член в изречението тя се изчерви и вика: "Аууу, *** вие са шо *** питате такиви cpaмни неща!"
215
5
 
6
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 4 години
До АнонименЯсно е че е печатна грешка. Искали са напишат, 7/8 човека.
214
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руска ракета се запалва - умират 78 души от екипажа... по нататьк не го и четох , дрьжте ни в течение с тиа новини
213
10
 
15
 
! Отговори
Рускиня до сата н преди 4 години
При пилотирани космически полети за цялото време загшнали 17 американски и 4 руски космонавта - комаров, доброволски,волков ,пацаев. Та нещо те куца статистика
212
31
 
15
 
! Отговори
хората знаят преди 4 години
Гагарин не е летял. Те затова го убиват с дефектния самолет.Не може да се каже че руснаците първи са изпратили човек в космоса.
211
17
 
29
 
! Отговори
Б преди 4 години
Поредната тъпотия, обслужваща отчаяната русофобска пропаганда. Едно време в България имаше истински журналисти, поне някои бяха
210
6
 
35
 
! Отговори
void преди 4 години
И още веднъж ще го повторим, с надеждата редакторът да се усети:"През 1960-година, една от ракетите на Съветския съюз се запалва при излитането. Умират 78 души от екипажа."Всъщност в цялата история на космонавтиката, досега не е имало мисия дори и с 10 души екипаж.
209
9
 
21
 
! Отговори
Сата Н. преди 4 години
Много ми е интересна фразата-"Загинаха 78 души от екипажа на ракетата!- Много добре знаете, че е грешка на превода, но така ви изнася - да се правите на дръж ми шапката. Защото така поставяте под съмнение истинността на статията. А фактите са такива, че САЩ имат два пъри повече астронавти, отколкото СССР космонавти и то при два пъти по- малко жертви.
208
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Журналист - това звучи просташки.
207
5
 
17
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
"През 1960-година, една от ракетите на Съветския съюз се запалва при излитането. Умират 78 души от екипажа."Представяте ли си каква ще е била тази ракета, след като умират 180 души от екипажа. Боже прибери си вересиите, изживяващи се като журналисти.
206
9
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
До Анонименdo 205 ...I teb bi te izvadil ot ravnovesie amerikanski film na koito pokazvat kak maika ti e bila zabremeniala I v nego pokazvat kak drug v sashtnost e bashta ti a ne tozi kogoto znaesh !!! Hudojestvena izmislitsa v igralen film !!! Sega razbirash li ?!??!
205
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Smurfpro4eti o6te vednaj kat iztreznee6 utre kvo pi6e.podrobno.ako moje6