Видовете на Земята изчезват по-бързо от всякога, а хората?

Засега не сме заплашени, но евентуална война може да ни погуби
18 юни 2019 11:21, Нели Христова
67
Видовете на Земята изчезват по-бързо от всякога, а хората?
Снимки: Reuters

Според учените милиарди видове животни са се разхождали по Земята от момента, в който се е зародил живота, преди 3,5 милиарда години. В хода на времето 99% са изчезнали. Но учените сега са притеснени, защото губим някои видове животни толкова бързо, колкото никога досега.

Какво значи това за планетата и за нас?

"Изчезването на някои видове е нещо нормално, това е естествен процес. Но понякога има периоди, в които много различни видове изчезват наведнъж. Това наричаме масово изтребление", обяснява доктор Кристина Банкс-Лийт от „Импириъл колидж“ в Лондон.

Учените са обособили пет такива периода в историята на света. Според техните проучвания, около 75% от видовете на Земята изчезват през период от милиони години.

Но какво се случва сега?

"Очакваме много животни да изчезнат през следващите няколко хиляди години. Но вече имаме и достатъчно доказателства за видове, които вече са напълно изчезнали. Това, което очакваме, че скоростта на измиране на животните ще е много по-голяма от преди“, казва доктор Банкс пред BBC.

Кои са главните виновници?

Според експертите – това е промяната на хабитата и средата на живот на организмите, най-вече в тропиците.  Глобалното затопляне, експлоатация на видовете и замърсяването, също са сред факторите.

Защо това е от значение?

„В момента, в който промяната на хабитата се комбинира с глобалното затопляне, тогава ще наблюдаваме измирането на хиляди видове. Всички те са изключително важни за нас – като полярните мечки и орангутаните например. Но веднъж изчезнат ли – няма никога повече да се върнат“, обяснява доктор Банкс.

Трябва ли хората да се притесняват?

Според експертите човешкия вид не е сред тези, застрашени от измиране. Най-голямото ни предимство е, че можем да живеем навсякъде и да се храним с всичко. Но промените, до които ще се стигне, могат да ни доведат до прага на много войни. Ето това вече може да доведе до изчезването на хората.

Какво можем да направим?

Отговорът е прост – напълно трябва да променим начина си на живот. Това означава да се храним с по-малко месо, да използваме по-малко самолети, както и да спрем с изсичането на гори за да произвеждаме храна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
"Примерно АЕЦ козлодуй прави 2100МВт ток, в същото време загрява Дунава с 7000+ мегавата, която загрята вода влиза в Черно море." - това определено е една от големите глупости които съм чел някога.
38
1
 
1
 
! Отговори
Луд преди 4 години
До АнонименНещо не си ме разбрал. Няма решение на проблема. Човек не се променя. Посоката вече е начертана.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен36Надценяваш се много, че човечеството може да реши проблема.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 30Ти хич не си умен ( да не кажа по-груба дума ).И охлаждането, и налягането са скъпи операции, свързани с отделянето на въглероден двуокис някъде другаде, но пак на Земята.Та сгъстяваш един въглероден двуокис в София, в същото време в Марица Изток отделяш 5 пъти повече загрят въглероден двуокис.Кел файда?Ще кажеш АЕЦ.Примерно АЕЦ козлодуй прави 2100МВт ток, в същото време загрява Дунава с 7000+ мегавата, която загрята вода влиза в Черно море.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛудИ ти какво предлагаш, за да решим проблема? Нека позная да заживеем пещери и да тчаме голи из гората, гонени от игриви гладни вълци - типични секта подход.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичкото африканец и индиец да се прехвърли за храна на белите мечки, акулите, тигрите, лъвовете и други хищници. След това Югоизточна Азия - Филипините, Индонезия, ..., Близкия Изток, Пакистан, Афганистан..., а след това Южна и Централна Америка, а после още. Така ще се решат повечето проблеми на Земята. Иначе нестава. Хранителните вериги се учат в 4-5 клас по Биология.
33
1
 
3
 
! Отговори
Луд преди 4 години
До един другНа колко години си, та го слушаш от как се помниш. Защото затова се говори от 15-20 години и никой не е казал, че ще стане в следващите 24 часа. Вероятно ние няма да го видим, което не значи че е лъжа.
32
1
 
1
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Според теб климата константна величина ли е? Според теб преди индустриалната революция не е имало никакви климатични промени, всяко лято една и съща температура и т.н. - стига вече псевдонаука, ако един проблем ще се решева, това трябва да се случи с основното участие на разум и факти.
31
1
 
2
 
! Отговори
Гергана Николаева - преди 4 години
An absolute disgrace.Много повърхностно ,,зачитаме" ефектът или измирането на всичките тези видове, не ни отърва, някои от нас, да си признаем. Проблемът е много по-сериозен отколкото отчитат англо-говорящите.Дипломатично казано, по тяхному, обаче въпреки това, пари здраве не струват...
30
2
 
4
 
! Отговори
един друг преди 4 години
Тези приказки, че наближава апокалипсис и как природата ще си отмъсти ги слушам откакто се помня. Хайде вече да измислите нещо ново. Както долу ви написа един човек, климатът не е константа. Има тонове външни фактори (спрямо планетата), които влияят на климата. Стига сте се пенили. То е ясно, че разни "зелени" пак искат пари.
29
1
 
2
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Напротив извличането на СО2 от атмосферата нито е толкова скъпо, нито замърсява с каквото и да е било. Могат да се използват най-различни подходи, от охлаждане, до нагаляне и т.н. - най-вероятно може да се създаде много ефективена технология за контрол на климата, но незайно защо върху това не се работи, може би защото едни човечета печелят милиарди от проблема. Как се газират напитки? Много сложно ли ти се вижда?
28
1
 
4
 
! Отговори
Я преди 4 години
Коментарите тук показват защо напълно заслужавате всичко, което се случва и особено жестокото близко бъдеще ! Напълно заслужавате ББ и Доган , лошото е, че още малко остава и природата ще си отмъсти тотално , при което ще се отървете ...
27
2
 
0
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Така де, я си спретни една къща за гости на дядовата си дюна, пардон нива, на брега на морето. Нищо, че ти е по наследство от ония заменки. После може да копнеш и за изгребна яма, ама да не забравиш за кофичките в бетона. Така де, ще плащаш на ВиК-то за канал. Пясък бол, не случайно си на първа линия на плажа. А с *** колко врътки може да се направят, особено по тъмно...И нек'ви си там зелени талибани ще ми те нервят. У лево и кой не му изнася - бой, сръбска музика и скубанье под мишките
26
1
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
До АнонименЗначи бива те за политик! Т.е. исках да кажа за лъжец! А й говориш като такъв! Дай факти, че няма промени в климата! Дай доказателства, че нещата и климата не се променят и няма да се променят! Щото така кат те чета такива нямаш! А всеки може да види, че климата се променя! Дори тука в БГ можеш да го забележиш, макар и по трудно! Ама според твоето мнение такива промени няма намяло е и няма и да има и това е миродавното ти мнение което всички требе да приемем на доверие! Еми .!.
25
1
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Това че е СО2 е парников газ е ясно, това че неговите нива на наситеност в атмосферата са като термостат за земния климат е ясно, но не е ясно защо не се работи в посока контрол на на СО2!? Защо се провеждат масови кампании за ограничаване на индустрията, налагат се данъци и ограничения на редица човешки дейности, а не са инвестира в научен подход за разработване на ефективена технология за глобален контрол върху климата?
24
2
 
1
 
! Отговори
fact преди 4 години
мен ме учат секи ден, че живота на кредит е най-богоугодното нещо!фед секи ден ти говори за безкраен растеж, никой от богатите не се готви да подтисне алчмността си. секи иска да вземе. още и още.що пък аз, кат бълък, да искам по-малко. силните на деня искат сичко, а аз дъ съм се отраничил, за да спасявам нещо абстракно кат природата. че кво и е лощо на планетата, ако нема органични? удри докрай. изяж произвезевото зо година от планетата за ден. богове ли сме или не, а? КРЕДИТ ВОВЕКИ.
23
0
 
2
 
! Отговори
до 19 преди 4 години
да те поправя - сега са около 200млн.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това за глобалното затопляне е най-смешната и за съжаление най-масовата манипулация, която съществува. Все дават едни ледници как се отчупват и тов селдва да означав "плащайте си екоданъците, че ще изчезнете" И след като всяка година се събират трилиони екоданъци по света това с какво е помогнало по отношение на "топенето" на ледниците? Малко акъл се иска да се разбере, че тезата издиша тотално.
21
3
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 4 години
До До 13Мда сега нека го кажем така! Прав си ама не съвсем! Сега CO2 е около 0.04% съдържание в атмосферата! Ако стане 0.1% ще видиш как на планетата може би ще останат към да речем 5-10млн човека! А ако стане 1% еми, само да те питам де, пробвал ли си а дишаш газовете дето излизат от ауспуха на колата! Та така! Колкото до извличането на СО2 от атмосферата! Ми на тоя етап това ще е по замърсяващо екологогично отколкото производсвото на СО2 до сега!
20
1
 
8
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
А такива като теб пък не могат да разберат, че "затоплянето" няма нищо общо с човешката дейност, тъй като въпросния СО2 е под 1% от атмосферата, а от него пък повече от половината се отделя от севтовния океан. И въпросната теза за глобално "затопляне" има за цел точно да заблуди ей такива като теб, че плащат екоданъци и акцизи, които уж трябва да намалят емисиите. Акос тава въпрос серните окиси, отделяни от предприятията са в пъти по-опасни от СО2, ама те нямат такъв психологически ефект.