Видовете на Земята изчезват по-бързо от всякога, а хората?

Засега не сме заплашени, но евентуална война може да ни погуби
18 юни 2019 11:21, Нели Христова
67
Видовете на Земята изчезват по-бързо от всякога, а хората?
Снимки: Reuters

Според учените милиарди видове животни са се разхождали по Земята от момента, в който се е зародил живота, преди 3,5 милиарда години. В хода на времето 99% са изчезнали. Но учените сега са притеснени, защото губим някои видове животни толкова бързо, колкото никога досега.

Какво значи това за планетата и за нас?

"Изчезването на някои видове е нещо нормално, това е естествен процес. Но понякога има периоди, в които много различни видове изчезват наведнъж. Това наричаме масово изтребление", обяснява доктор Кристина Банкс-Лийт от „Импириъл колидж“ в Лондон.

Учените са обособили пет такива периода в историята на света. Според техните проучвания, около 75% от видовете на Земята изчезват през период от милиони години.

Но какво се случва сега?

"Очакваме много животни да изчезнат през следващите няколко хиляди години. Но вече имаме и достатъчно доказателства за видове, които вече са напълно изчезнали. Това, което очакваме, че скоростта на измиране на животните ще е много по-голяма от преди“, казва доктор Банкс пред BBC.

Кои са главните виновници?

Според експертите – това е промяната на хабитата и средата на живот на организмите, най-вече в тропиците.  Глобалното затопляне, експлоатация на видовете и замърсяването, също са сред факторите.

Защо това е от значение?

„В момента, в който промяната на хабитата се комбинира с глобалното затопляне, тогава ще наблюдаваме измирането на хиляди видове. Всички те са изключително важни за нас – като полярните мечки и орангутаните например. Но веднъж изчезнат ли – няма никога повече да се върнат“, обяснява доктор Банкс.

Трябва ли хората да се притесняват?

Според експертите човешкия вид не е сред тези, застрашени от измиране. Най-голямото ни предимство е, че можем да живеем навсякъде и да се храним с всичко. Но промените, до които ще се стигне, могат да ни доведат до прага на много войни. Ето това вече може да доведе до изчезването на хората.

Какво можем да направим?

Отговорът е прост – напълно трябва да променим начина си на живот. Това означава да се храним с по-малко месо, да използваме по-малко самолети, както и да спрем с изсичането на гори за да произвеждаме храна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човека не бива и не може да спаси животински видове като белите мечки, щом те не се пригодени за новите условия, те трябва да измрат и на тяхното място да са заеме от други видове, по-добре пригодени от тях - така работи природата. Това не е розов свят, в които всички са щасливи и си живеят блаженно, всеки ден е битка за оцеляване.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва спешно да се намали населението! Това важи за размножаващите се ***, които ние по най-*** начин спасяваме от естествения подбор! Знаете ли колко щеше да е населението на Нигерия, например, ако ги бяхме оставили на самотек? Не повече от 1-2 милиона. Сега са 80 и палят църкви, режат глави на християни и т.н. Населението на света не трябва да надхвърля 4-5 милиарда.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като във всяка друга религия и зелената секта плаши с апокалипсис, всички са прости и заблудени само зелените талибани знаят истината, ще има "кървища и трепане и мизерия", така че всички трябва да им играем по свирката, каквото кажат те, само това е истината, а онези които не споделят тяхното мнение, трябва да се избият до крак. Ако някога човешката раса изчезне, то ще е защото сме поели по пътя на религиозния фанатизъм и сме загърбили най-силното си оръжие за оцеляване, а именно разума.
16
0
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Точно там е проблема в *** *** като теб, на които са им промили мозъчетата да повтарят една и съща глупост. Без СО2 Земята ще е ледена топка, съдържанието на СО2 в атмосферата е колосалните 0.03% и най-сериозните му генератори са природни процеси, СО2 не е единствения парников газ, има много други, като да речем водните пари, метан и т.н. А знаеш ли кое е най-интересното, можем да извличаме СО2 от атмосферата по химико-физичен път, но това не се прави, питай твойте секта гуру-шамани защо.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човешката раса може и да е близо до изчезване но причините за това н са разбрани и грам.За три милиона години човека от пещера стигна до космоса с такъв темп вече идва време за поява на нов вид или следващ етап от еволюцията на човешкия вид.Войните само ще създадат среда благоприятстваща еволюцията тоест гадна среда но никога не еволюират всички а само някои представители на вида.Историята е доказала и че по-развития вид унищожава по-неадаптирания си предшественик.Ето това ще ни довърши на края.
14
1
 
10
 
! Отговори
... преди 4 години
Мен едно ме кефи! Първото е, че дори най-най-най-умните или тия дето се пишат за такива не виждат простата истина, че тия глобални климатични промени ще доведът до толкова колене кървища и трепане и мизерия, че всички революции и войни в досегашната история на човечеството ще ни се видят като леки гратски инциденти с минимални жертви! И второто е, че това ще засегне всички ни! Е може би най-богатите не толкова, но и техните *** ще изгорят до някъде!
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11Аха викаш изхвълянето на толкова въглореден диоксид в атмосферата по никакъв начин не предизвиква парников ефект нали ? :))) това е нещо като хайде да си изхвълряме *** в морето и океаните те големи ко толкова...
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Ми те вече му викат климатични промени понеже такива като теб не могат да разберат как всъщност затоплянето на планетата влиае на климата и как това може да предизвика освен жеги ами и сериозни студове и бури.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типична псевдонаука - човека е виновен за всичко! Климата никога не е бил константна величина, винаги е имало периоди на затопляне и захлаждане, но не човека е виновен, защото едни човечета печелят милиарди от експлоатацията на голям проблем. Човека разбира се е виновен и за изчезването на животински видиве, защото преди човека нито е един животински вид не е изчезвал, абе въобще простотията все повече ни завладява, а науката замира, вече истината не е важна.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобално затопляне, та глобално затопляне. Кажете поне климатични промени, защото затопляне реално няма.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На планетата не и пука особено за нас ние сме тук за много малко време :) видове са изчезвали и преди и няма да се учудя дори ако преди нас е имало друга цивилизация и със сигурност няма да сме последната.
8
2
 
13
 
! Отговори
Дар вино преди 4 години
Съвременният човек съществува от двайсетина хиляди години примерно, преди това са били някакви ***. Ако има хора още толкова години, това прави към 40-50 хиляди години- един кратък епизод във вселенските мащаби, никой не се коси за такава дреболия, освен самите човеци.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А хората се превръщат в маймуни.
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един от най-големите фалшификатори на климата, бившият вицепрезидент Ал Гор,прогнозира през 2006 г., че се забърква в своя документален филм "Неудобните истини", но ако не предприеме "драстични мерки" "Парникови газове", тогава светът ще достигне "точка без връщане" в рамките на едно десетилетие.Тази прогноза вече е на12 години.
5
0
 
10
 
! Отговори
Аз поне не се сещам преди 4 години
за познати склонни драстично да променят начина си на живот и навиците си, само и само да спасят или удължат съществуването на нещо си някъде си.Дето не са го виждали и чували. Да не говорим, че през последните 2 века човешката дейност има все по-глобално значение, ролята на няколко или няколко милиона е несъществена при население от близо 8, а скоро и 10 млрд. души. И тъй като е малко вероятно тази тенденция да се обърне някак си от само себе си, ние също сме пътници, само дето още не го знаем
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Танос беше прав..
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отговорът е *** напълно трябва да променим начина си на живот. Това означава да се храним с по-малко месо, да използваме по-малко самолети, както и да спрем с изсичането на гори за да произвеждаме храна.После Ал Гор/Бил Гейтс се качил на частния си самолет и отпрашил към имението си.
2
5
 
9
 
! Отговори
Дедо ви Шишарко преди 4 години
Или да елиминираме ненужните Онгомбовци по Африка, дето само потребяват храна и ресурси, без да вършат нещо смислено. А Индия и Пакистан, понеже за съжаление имат ядрено оръжие, трябва със санкции да бъдат принудени да въведат политика на 1 дете - като в Китай.
1
3
 
16
 
! Отговори
Луд преди 4 години
А най-добре да се примирим, че постепенно вървим към самоунищожение. Земята рано или късно или ще се самопочисти или ние ще я избавим от себе си. Слава богу, нищо не може да се направи по въпроса.